Tichetele de masă se mută pe card

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă privind introducerea tichetelor de masă în format electronic, în calitate de for decizional. Cardurile „de masă” ar urma să fie folosite doar pentru a cumpăra produse alimentare şi nu se pot retrage bani de pe ele, prevede proiectul. Autorităţile au trei luni să-l implementeze.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 252 voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 41 abţineri, propunerea legislativă privind introducerea tichetelor de masă în format electronic, potrivit Mediafax.

Iniţiatorii acestui proiect sunt parlamentarii Florin Iordache, Bogdan Ciucă, Marian Neacşu, Gabriel Vlase, Aurel Vlădoiu, Ion Chelaru.

Potrivit proiectului, tichetele de masă emise pe suport electronic nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere în numerar, sunt folosite numai pentru cumpărarea produselor alimentare, fără tutun sau alcool. Iar beneficiarii vor putea alege ce tip de tichet preferă, cel pe hârtie sau cardul.

Unităţile emitente de tichete de masă pe suport electronic sau de hârtie sunt obligate să deschidă conturi sau subconturi de plăţi distincte, prin care se vor derula sumele reprezentând încasările şi plăţile aferente valorii nominale a tichetelor de masă, astfel încât să permită o evidenţă clară a sumelor utilizate în temeiul contractelor încheiate cu angajatorii şi unităţile de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantinele restaurant şi bufetele.

În termen de trei luni, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor vor elabora normele de aplicare a legii, se mai prevede în textul de lege.

Rest în bani pentru utilizatori

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat că tichetele de masă în format electronic permit cumpărătorului să plătească exact valoarea din magazin, fară să fie obligat să cumpere şi altceva.

"Cumpărătorul va plăti exact valoarea din magazin. Spre exemplu, dacă valoarea tichetului de masă este de 10 lei, iar el cumpără de 7 lei, i se ofereau alte produse pentru a ajunge la valoarea de 10 lei. Deci, diferenţa de bani rămâne pe card", a explicat Iordache.

El a mai spus că legea permite un termen de trei luni până la intrarea în vigoare a tichetelor de masă electronice, cei care doresc putând opta şi pentru tichete în format de hârtie.

Iordache a mai spus că magazinele vor trebui să fie dotate cu POS-uri speciale pentru tichetele de masă electronice.

Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect. Senatul, prima cameră sesizată, respinsese proiectul, potrivit Mediafax.


Acordarea tichetelor de masă se amână până în 2015, în urma unor reglementări bugetare

Tichetele de masă, tichetele cadou şi a cele de vacanţă pentru personalul din instituţiile şi autorităţile publice, cu excepţia instituţiilor finanţate integral din venituri proprii, nu se vor mai acorda până în anul 2015, potrivit unei Ordonanţe referitoare la reglementarea unor măsuri bugetare, adoptată, marţi, de Guvern.

Viaţa bugetarilor va fi grea şi în 2013: fără bonuri, cu gratuităţi limitate şi cu angajările îngheţate

Guvernul nu va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanţă, va sista în continuare plata unor indemnizaţii lunare reparatorii pentru o categorie de revoluţionari, va limita gratuităţile la transportul feroviar şi va păstra îngheţate angajările în sistemul public. Surse oficiale au declarat că proiectul de ordonanţă a fost aprobat de Guvern în şedinţa de miercuri.

Angajaţii au primit mai puţine tichete de masă în acest an

Companiile mari şi mici au acordat în primul trimestru al acestui an cu 1,2% mai puţine tichete de masă angajaţilor faţă de acelaşi interval din 2011, însă în cazul microîntreprinderilor situaţia este exact opusă, potrivit Mediafax.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite