Timişoara 2021. Alt context, alte priorităţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din echipa de la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes"
O parte din echipa de la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes"

Aşa cum proiectul “Timişoara 2021, Capitală Europeană a Culturii” nu este doar al unui oraş, ci aparţine tuturor românilor, problemele de sănătate publică generate de răspândirea îmbolnăvirilor cu coronavirus nu sunt doar ale autorităţilor sau ale spitalelor, ci reprezintă o problemă naţională, pentru rezolvarea căreia toţi trebuie să punem umărul. Inclusiv Cultura.

Trăim vremuri cumplite, cum omenirea nu a mai întâlnit de la al doilea război mondial încoace. Doar că acum nu ni se cere să luptăm din tranşee, să ne salvăm pielea de bombardamente sau să ne cărăm în spate camaradul de război rănit, kilometri întregi. Duşmanul zilelor noastre este unul invizibil, poate cu atât mai periculos cu cât nu îi cunoaştem pe deplin armele cu care atacă, iar pentru a limita numărul morţilor şi "răniţilor", nu trebuie să punem mâna pe arme, ci doar să stăm în casă. Izolarea la domiciliu este, de altfel, cel mai concret gest de solidaritate pe care fiecare dintre noi trebuie să-l facă, astfel încât, într-un interval de timp pe care toţi ni-l dorim cât mai scurt, să ne putem recuperi vieţile obişnuite, să revenim la normalitatea pe care o evocăm în aceste zile ca fiind forma supremă de fericire.

Dar asta nu e de ajuns, pentru că alţii, deja mii de oameni, mai ghinionişti ca noi, au căzut victime fără vină în acest război absurd. Suntem în faţa unei lupte pe care o ducem împreună, pentru că trebuie să fim solidari, chiar dacă suntem mai degrabă solitari. Putem fi eroi în acest război fără să ne riscăm vieţile şi fără ca măcar să ieşim din casă, ci doar ţinând smartphone-ul în mână şi trimiţând 2 euro printr-un simplu SMS cu textul DONATIE la numărul 8841, bani care îi vor ajuta pe doctori să salveze vieţi.

Vorbim despre campania de strângere de fonduri derulată de Asociaţia Doctor Victor Babeş pentru Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara, susţinută şi de echipa “Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii", o campanie care a strâns până acum bani de la aproape 50.000 de donatori.

Mai mult decât atât, pentru că vocea medicilor, a specialiştilor pe care ne bazăm, trebuie să se audă tranşant şi ferm în aceste zile, Asociaţia Timişoara 2021 a invitat echipa medicală de la “Victor Babeş” să transmită un mesaj video emoţionant, de solidaritate cu toţi doctorii din ţară şi cu toţi românii, pe care îi asigură că le sunt aproape, dar îi roagă să #steaacasă pentru a stopa pandemia COVID-19.

Medicul Virgil Musta, coordonatorul echipei anti-coronavirus a spitalului care a reuşit cele mai multe vindecări COVID-19 din ţară, spune că suntem la începutul unui război destul de dificil, dar că este convins că “împreună vom reuşi să câştigăm acest război”. “Trebuie să fim solidari, să fim calmi, trebuie să fim responsabili (…) să avem grijă atât de noi, cât şi de pacienţii noştri pentru ca boala şi lucrurile să evolueze bine. Suntem lângă tine!”

Este un demers prin care Asociaţia Timişoara 2021 arată că ne aflăm într-un moment în care Cultura trebuie să susţină Sănătatea, pentru că doar împreună învingem, subliniază preşedintele Asociaţiei Timişoara 2021, Horaţiu Rada, iar “sloganul Timişoara 2021, respectiv Luminează oraşul prin tine, este exact despre cum oamenii, cu puterea şi cu energia lor, pot să luminezeze”.

Cât priveşte proiectul Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, anul 2020 este esenţial pentru buna pregătire a evenimentelor ce urmează a fi găzduite în oraşul de pe Bega. Provocarea de a atinge acest deziderat este una foarte mare, dar chiar şi în acest context vitreg, echipa Timişoara 2021 găseşte resurse emoţionale să se implice şi să lucreze. Caută soluţii, regândeşte strategiile, adaptează proiectele culturale la situaţia actuală.

În avalanşa de veşti proaste şi ştiri dramatice, totuşi ne păstrăm optimismul asemeni doctorului Virgil Musta în clipul video filmat săptămâna trecută, care şi-a încheiat mesajul astfel: "Sper şi sunt convins că în anul 2021 ne vom întâlni la o bere şi la un spectacol. Va fi anul Timişoara Capitală Europeană a Culturii". Da, întreaga echipă implicată în organizarea evenimentelor din 2021 speră că anul viitor ne vom vedea la Timişoara pentru a ne bucura de cultură şi fără teama de a sta unii lângă alţii în sălile de spectacole şi în spaţiile publice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite