Societate

articolul anterior articolul urmator

Timp suspendat. Geneviève Damas (Invitaţii ZFR)

4
6 Aug 2020 08:45:43
Cristina Hermeziu
FOTO Francesca Mantovani, Gallimard
FOTO Francesca Mantovani, Gallimard

„Am înţeles că modul de a circula liber de dinainte e un lux. Trebuie dusă o bătălie ca să ajungem iarăşi la o formă de libertate făcută din dus, întors şi diverse schimburi. Am înţeles că suntem intim legaţi. Suntem cel mai rău şi cel mai bun lucru pentru celălalt. Este esenţial să distingem între exigenţele sanitare şi valorile democratice dobândite pentru a nu ajunge prizonieri ai unor ţări fortificate.“

Timp suspendat. Nu ştim încă bine în ce tip de naraţiune să aşezăm perioada de izolare, cu amestecul său straniu de stări şi gesturi. Spaima de sfârşit, orele de plictiseală, cifrele pandemiei, surescitarea şi îngrijorarea, energia creativă sau lipsa de vitalitate au ritmat un spaţiu-timp singular, inedit, deschis unor interogaţii multiple, în intimitate cel mai adesea.

Impusă, solitudinea fiecăruia a vibrat însă colectiv. 

Invitaţii ZFR

Am deschis pe blogul francofon Zoom France Roumanie un spaţiu de exprimare în acest sens, invitând săptămânal scriitori şi artişti de expresie franceză să analizeze, la cald, în ce mod i-a afectat (sau continuă să-i bulverseze) criza, individuală şi colectivă, cauzată de pandemie.

Ancheta iniţiată de ZFR propune trei întrebări, înţelese însă ca puncte de pornire, provocări pentru o reflecţie liberă, individuală, asumată:

1. Cu ce asociaţi timpul suspendat al izolării, ce reflecţii vă stârneşte această experienţă insolită?

2. Ce raport a instaurat experienţa izolării între intimitate şi extimitate (preluând termenul psihiatrului francez Serge Tisseron). În ce măsură aţi resimţit o  tensiune expresivă, dorinţa de a exprima mai intens în exterior lumea interioară?

3. Ieşim din izolare. Ca să mergem unde? Spre ce?

Invitatul săptămânii în proiectul Temps d’arrêt- Zoom France Roumanie  este scriitoarea Geneviève Damas*.

Geneviève Damas – Un sentiment de prima dată

1. La început, acest timp suspendat a fost pentru mine o perioadă binefăcătoare. Am redus viteza, m-am oprit din alergat, fără poluare aerul din Bruxelles a devenit mai pur, am petrecut timp cu familia. Martie, aprilie şi mai ar fi trebit să fie nişte luni ritmate de multe călătorii, spectacole şi alte scadenţe importante…Toate acestea îmi puneau o presiune care s-a topit neaşteptat ca zăpada la soare.  

La începutul lunii mai mama a fost internată în spital. I-a urmat tata. În momentul acela totul s-a dat peste cap, a început infernul. Imposibil să mergem să-i vedem în condiţiile în care ne era teamă că-i vom pierde. Izolarea se preschimbă în închisoare. Este inuman de-a dreptul să nu poţi fi lângă cei apropiaţi în momente atât de dificile. Pe lângă toate acestea, mai erau şi copiii de supravegheat, materia şcolară se aduna, iar faptul că nu mai aveau viaţă socială, demotivarea lor au dus la o acumulare de tensiune care creştea în fiecare zi.

Dacă la început am profitat din plin de o situaţie inedită care ne oferea noi spaţii de viaţă, în câteva săptămâni am început să aşteptăm cu nerăbdare reântoarcerea în vechea lume.

2. La început am ţinut o cronică a izolării în cotidianul Le Soir, din dorinţa de a păstra ceva din lumea dinainte: să rămân scriitoare şi actriţă, să menţin a anumită tensiune între sfera publică şi sfera privată. După trei săptămâni toate acestea şi-au pierdut sensul. Izolarea nu e o peripeţie de câteva  zile ci se înscrie în durată. E o epocă. Vreau să mă scufund în ea, să înţeleg ce provoacă în interiorul meu şi în relaţiile de prietenie şi de familie. Să-mi las timp să le resimt, iar toate acestea se fac în tăcere. Şi-atunci începe o altă perioadă a scrisului pe care n-o împart cu nimeni. O repliere interioară.

3. Ieşirea din izolare e o imensă uşurare chiar dacă nu implică reîntoarcerea la starea dinainte. Am sentimentul că punem un picior înaintea celuilalt cu teamă, ca pe gheţuş. E un sentiment de prima oară. Prima oară când ne revedem cu prietenii, prima oară când ne întoarcem la teatru, prima oară când ne aşezăm la o terasă sau la un restaurant. Am înţeles că modul de a circula liber de dinainte e un lux. Trebuie dusă o bătălie ca să ajungem iarăşi la o formă de libertate făcută din dus, întors şi diverse schimburi.

Am înţeles că suntem intim legaţi. Suntem cel mai rău şi cel mai bun lucru pentru celălalt. Este esenţial să distingem între exigenţele sanitare şi valorile democratice dobândite pentru a nu ajunge prizonieri ai unor ţări fortificate.

*Notiţă biografică

Autoare de piese de teatru şi romancieră, actriţă, Geneviève Damas s-a născut în 1970 şi trăieşte şi lucrează la Bruxelles. Piesele de teatru şi romanele sale au fost adesea premiate, precum cartea Si tu passes la rivière, distinsă între altele cu Premiul celor cinci continente ale francofoniei în 2012 sau Histoire d’un bonheur, Éditions Arléa - Premiul Rossel în cadrul Prix des Lycéens de la Communauté Wallonie-Bruxelles 2015.

A mai publicat, la Gallimard, Patricia, în 2017, şi Bluebird, în 2019. Romanul Patricia a fost tradus în limba română de Rodica-Lascu Pop, la editura Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Vanatorul/d.c.
6.08.2020, 09:21:16

”Este esenţial să distingem între exigenţele sanitare şi valorile democratice dobândite pentru a nu ajunge prizonieri ai unor ţări fortificate.” De tinut minte..!

Vanatorul/d.c.
6.08.2020, 09:42:53

Nicio Constitutie si nicio pandemie din lume nu ar trebui sa permita guvernantilor sa ostracizeze populatia pretextand ca o fac pentru binele ei...”comun”..! E primul pas spre totalitarism si ..alienare colectiva..! Pretextul ”binelui comun” (impus cu forta) a stat la baza comunismului, nazismului, fascismului, putinismului, islamismului politic, toate fiind regimuri criminal-dictatoriale, in care viata individului si drepturile lui nu contau deloc, fapt care a facut posibil ca zeci de milioane de oameni nevinovati sa fie ..sacrificati in numele asa zisului ”bine comun”.

Vanatorul/d.c.
6.08.2020, 09:55:42

Priviti numai ce s-a intamplat in Romania, unde ti-e si frica sa mai mergi, dar nu din cauza pandemiei pe care stii deja s-o infrunti respectnd sfaturile medicilor si dotatndu-te cu toate cele necesare protectiei tale si a celorlati din jur, ci din cauza pompierismuli haotic al celor care o gestioneaza..! In nicio tara europeana afectata de pandemia de coronavirus, masurile si restirictiile nu au fost mai aberante, mai disproportionate, mai abuzive, mai habarnist-pompieristice, mai haotice, mai tampe si mai ostracizante..! E incredibil cum o gasca de cocalari, fripturisti, impostori si derbedei politici (cozi de topor care-si spun in bataie de joc ”liberali” si salvatori ai natiunii”), ajunsi ILEGITIM la guvernare cu sprijinul PSD , al Noii Securitati si al mafiei globalismului neo-marxist ”progresist” de la Bruxelles, au putut sa-i batjocoreasca, sa-i umileasca si sa-i jefuiasca pe romani atata amar de vreme, sub pretextul ca lupta cu ”ciuma rosie” si cu pandemia”.! Sa nu ne miram, daca la sfarsitul pandemiei, atunci cand dictatura aberanta a regimului antiromanesc si antinational Iohannis-PNL-Noua Securitate va deveni..istorie, iar lucrurile vor fi intrat in normal, va aparea o analiza perfect documentata si argumentata, care va dovedi ca modul cum au gestionat-o cei care ce afla azi la putere (mafia liberal-iohannist-securistica) au omorat cu zile mai multi oameni si au adus mai mult prapad economiei nationale decat a facut-o coronavirusul insusi..!)

Vanatorul/d.c.
6.08.2020, 10:12:53

Mai rau e faptul ca prostia, incompetenta si pompierismul unor astfel de guvernati habarnisti si ticalosi se poate răsfrânge si asupa celor mici, asupra copiilor, asupra elevilor. Bunaoară, mai deunăzi, vicepremierul PNL-ist Raluca Turcan isi exprima cu ..seninatatea arivististului politic care geme de prostie si impostura urmatorul..deziderat, legat de deschiderea noului an scolar: “Dorinţa noastră este ca masca să fie OBLIGATORIE. Şi pentru copii, şi pentru profesori”. Fiinta asta e de-o prostie iesita din comun, chiar si pentru ”comunul” cocalarilor vopsiti si pitipoancelor siliconate si botoxate, care-si spun ”liberali” si ”liberale”..! Numai una ca ea isi poate inchipui ca elevii vor sta cu mastile pe figura, atunci cand raman in clase, pe holuri sau in parcuri dupa ore, doar ei intre ei..! Ca sa nu mai vorbim de ..internatele sau cantinele scolilor. Si atunci ce-o sa le faca Iohannis, Orban, Vela sau Tataru..? O sa le faca copiilor dosare penale..? Le confisca pachetelul cu mancare (ca sa aiba ce le da trolilor propagandei liberal-iohannist-neosecurristice la intrarea in tura )..? Sau, poate o sa-i pazeasca si pe copii cu armata si jandarmeria..? Incredibil..! Trebuie neaparat sa ai carnet de liberal si functie in guvern, ca sa debordezi de prostie in halul asta..! Nicaieri in Europa, la niciunul dintre statele ei, nu gasesti niste guvernanti intr-atat de incompetenti, pompieristici si.. imbecili, precum sunt cocalarii fanfaroni si habarnisti aflati la guvernarea Romaniei..!