Tinerii şi persoanele sănătoase, afectate pe termen de lung, după infectarea cu coronavirus. Studiu: ce leziuni suferă organele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai rămân multe de aflat despre infecţia cu noul coronavirus
Mai rămân multe de aflat despre infecţia cu noul coronavirus

Persoanele tinere şi aparent sănătoase, fără simptomatologie severă de COVID-19, se pot confrunta la luni distanţă de la momentul infecţiei cu multiple probleme la nivelul mai multor organe, printre care inima, ficatul şi plămânii, scrie The Guardian, citând un studiu britanic.

Forma bolii a fost numită ”Covid pe termen lung”. Se pare că peste 60.000 de britanici au această formă de boală caracterizată prin oboseală prelungită, durere, dificultăţi de memorie şi respiraţie. 

Studiul care evaluează impactul pe termen lung al noului coronavirus asupra organelor se numeşte Coverscan şi include 500 de persoane cu risc scăzut, adică tineri şi fără probleme importante de sănătate, care au semne specifice infecţiei cu COVID-19, scrie The Guardian

Rezultatele preliminare ale cercetării provenite de la 200 de pacienţi sugerează că 70% din pacienţii infectaţi se confruntă cu probleme la nivelul inimii, ficatului, plămânilor şi pancreasului, la patru luni distanţă de la momentul infectării. 

„Vestea bună este că afectarea organelor este una uşoară, dar cu toate acestea, pentru 25% din pacienţi sunt implicate mai multe organe.” a declarat Amitava Banerjee, cardiolog şi profesor asociat la University College London.

„Este important să aflăm dacă această afectare se diminuează sau există vreun grup pentru care ea poate deveni gravă”, a conchis aceasta. 

În unele cazuri, dar nu în toate, a existat o corelaţie între semnele bolii şi organele afectate. De exemplu, afectarea inimii sau a plămânilor a dus la probleme de respiraţie, în timp ce afectarea ficatului sau a pancreasului au dus la semne gastroenterologice. 

Cu toate acestea, studiul nu a demonstrat 100% că organele sunt afectate din cauza simptomelor continue, iar datele nu au fost încă evaluate ştiinţific de specialişti independenţi. 

Banerjee mai atrage atenţia asupra faptului că niciunul dintre pacienţii examinaţi nu a fost scanat înainte de a dezvolta Covid-19, astfel încât unii dintre ei ar fi putut avea deja unele deficienţe nedepistate. Vârsta medie a participanţilor a fost de 44 de ani.

Pacienţii Covid-19 vor rămâne sub monitorizare, iar cercetătorii vor scana, de asemenea, persoane care au avut alte infecţii virale, precum gripa, pentru a putea face o comparaţie. 

Datele unui studiu separat, făcut pe 58 de pacienţi spitalizaţi cu COVID-19, au arătat anomalii similare la nivelul plămânilor, rinichilor, al inimii şi al ficatului precum şi modificări ale ţesuturilor creierului, la două-trei luni de la debutul bolii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite