Tismăneanu despre Petre Roman: Tot ce s-a făcut la mineriada din 1990 a fost făcut de factorul de execuţie, iar el era prim ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unei emisiuni privind stadiul cercetărilor asupra memoriei regimului comunist din România, politologul Vladimir Tismăneanu a declarat, despre Ion Iliescu şi Petre Roman, că "au ajuns să se autoconvingă de anumite lucruri", referindu-se la minciunile vândute românilor timp de 20 de ani, despre Revoluţie.

"Cred că au ajuns să se autoconvingă de anumite lucruri. E ca un om care vrea să uite un moment traumatic, cine ştie ce păcat din trecut şi preferi să-l uiţi. Sunt refulări", a precizat Tismăneanu, în emisiunea "Naşul" de la B1 TV.

Deşi Petre Roman a negat dezvăluirile lui Cornel Dinu, potrivit cărora Roman a cerut, într-o rusă perfectă, ajutorul sovieticilor, Tismăneanu a declarat că acesta a mers la o şcoală cu limbă de predare rusă, timp de şase ani.

După ce Petre Roman a povestit că a găsit nişte hărţi şi nişte fotografii cu baraje gonflabile militare franceze, pe care le-a pozat şi le-a trimis în ţară, pe vremea când era student, Tismăneanu  se întreabă unde găsea el hărţile astea, fără ca nimeni să-i ceară. "E ca şi povestea când au intrat ei în Comitetul Central şi au ştiut să folosească telefonul. Eu dacă intram în sediul Comitetului Central, habar n-aveam cum să dau un telefon la Moscova. Aveau numărul de la Ambasada Sovietică?", se întreabă Tismăneanu.

"El a negat în repetate rânduri, rolul său în 13-15 iulie - mineriada. Tot ce s-a făcut, toată acţiunea logistică, nu putea fi întreprinsă, nu a făcut-o armata, a făcut-o factorul de execuţie - el era prim ministrul României", a mai precizat Vladimir Tismăneanu.

Preşedinte executiv al Consiliului ştiinţific în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Tismăneanu a explicat de ce este, proclamaţia de la Timişoara, atât de importantă, chiar şi după 20 de ani.

"Timişoara este un moment revoluţionar autentic, cu caracter precis antitotalitar, anticomunist. La Bucureşti, care este contaminat prin informaţii, se produce un fenomen de regrupare, de reorganizarea a unei echipe şi se produce contrarevoluţia.

De ce e proclamaţia de la Timişoara, după 20 de ani, atât de importantă? Pentru că este primul semnal care cere lustraţia, cere, pentru 2-3 mandate, ca aceşti oameni, ofiţeri de securitate şi activişti ai partidului comunist, să se retragă din funcţii publice. Cine e direct vizat? Mazilu de-acum ieşise, Brucan nu era candidat la funcţia supremă în stat, deci este o singură persoană direct vizată, care reprezintă reorganizarea nomenclaturii, Ion Iliescu.

Şi în momentul în care Proclamaţia le spune clar: dumneavostră aţi uzurpat mesajul Revoluţiei de la Timişoara, trebuie să fiţi lustraţi, răspunsul vine destul de repede. Timişoara este catalizatorul unei reacţii a nomenclaturii", a eidenţiat Tismăneanu.

Este adus Măgureanu să contrabalanseze alunecarea noastră în toată zona asta pro-sovietică?

"Nu or fi românii singurul popor din lume lipsit complet de vâna demnităţii naţionale. E posibil ca şi în anturajul lui Iliescu să existe nişte oameni care să nu vrea să facă din România un simplu pion rusesc.

În ce priveşte gruparea Iliescu, după mine, lucrurile sunt destul de clare: ei sunt panicaţi de direcţia pe care o poate lua o revoluţie anticomunistă în România. Ion Iliescu retrăia alegerile din '46. Se simţea ca în tinereţea sa şi îşi spunea: «iar au venit burjuii, iar au venit leprele social democrate». Aşa îi vedea pe domnul Cunescu, pe Coposu, dar tot timpul a spus, «cu domnul Câmpeanu mă pot înţelege mai bine»", a povestit Tismăneanu.

Petre Roman s-a arătat vizibil deranjat de declaraţiile făcute de Vladimir Tismaneanu la B1 TV

"N-am negat niciodată ci, dimpotrivă, am afirmat că stăpânesc bine limba rusa (nu atât de bine pe cât franceza, spaniola, engleza sau italiana). Aceasta însă poate fi dovada că în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989 am vorbit la ambasada sovietică? Ce fel de logică, dacă o are, îl "stăpâneşte" pe domnul profesor Tismăneanu?", s-a apărat Petre Roman.

"Într-o manieră care într-adevăr aminteşte de KGB, domnul Tismăneanu, plecând de la afirmaţia mea că unele rezultate ale cercetărilor mele cu privire la baraje gonflabile amplasate pe mici albii de râu le-am transmis unui institut de cercetări din România, trage în mod absurd concluzia  că eu am căutat nişte hărţi cu caracter secret pentru cine ştie ce misiune pe care aş fi primit-o. Repet, era vorba de o parte a muncii mele pentru doctorat care putea servi eventual în ţară şi în niciun caz nu era vorba de a prelua ceea ce nu-mi aparţinea. Exact în aceeaşi perioadă, dl. Tismăneanu îşi elabora propria lucrare de doctorat de pe poziţii marxiste cu privire la iminenţa proceselor revoluţionare într-o etapă de adâncire tot mai gravă a crizei capitalismului. Din această perspectivă, raportul de condamnare a comunismului, zis "Tismăneanu", e o impostură. Şi mai urât mi se pare însă că la câtva timp după realizarea unei cărţi de discuţii cât se poate de amabile cu Ion Iliescu l-a atacat pe acesta fără scrupule. Despre acest episod Cornel Nistorescu scrie:  <<Micul Platon al comunismului a încercat să explice românilor profunzimea unei ideologii pe care n-o suportau. Pe Ion Iliescu l-a uns cu miere şi mai apoi l-a tocat mărunt şi l-a stropit cu oţet. Mare caracter, Vladimir Tismăneanu şi-a acuzat şi tatăl în Raportul de condamnare a comunismului. Asta şi pentru a se salva pe sine!>>", l-a atacat Petre Roman pe invitatul lui Radu Moraru din ediţia de luni a emisiunii Naşul.

"În acelaşi spirit de manipulare, Tismăneanu afirmă că venirea minerilor în 14 iunie 1990 nu putea să nu fie făcută de executiv. Adică de Petre Roman. Or, examinarea integrală a arhivelor primului ministru şi ale cancelariei acestuia din perioada premergătoare acelei zile arată că  nu există nici măcar o singură referire la venirea minerilor şi cu atât mai puţin la organizarea acestei veniri. Am depus o declaraţie extinsă şi completă asupra evenimentelor din 13-15 iunie 1990 în calitate de martor la Parchetul Militar în prezenţa generalului Dan Voinea. Prin urmare, nu există nicio dovadă şi, în afară de unele afirmaţii calomnioase, nici măcar afirmaţii serioase care să-l implice pe Petre Roman în mineriada din 14-15 iunie. Mineriadă, la fel de puternic manipulată, a mai fost şi în septembrie 1991", a adăugat fostul premier

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite