Societate

articolul anterior articolul urmator

Pandemia înroşeşte România. La ce restricţii să ne aşteptăm

4
27 Sep 2021 01:27:03
Autor: Valentin Bolocan
79 de oraşe şi 414 comune sunt pe lista localităţilor cu incidenţă mai mare de 3 la mie, potrivit datelor anunţate sâmbătă de CNCAV.
79 de oraşe şi 414 comune sunt pe lista localităţilor cu incidenţă mai mare de 3 la mie, potrivit datelor anunţate sâmbătă de CNCAV.

Valul 4 se intensifică şi apar restricţii în Bucureşti şi în sute de localităţi intrate în „scenariul roşu“. În aceste condiţii, în care accesul în diverse spaţii e permis doar cu certificat COVID, multe restaurante s-au golit.

Valul 4 al pandemiei produse de noul coronavirus pare de nestăvilit, iar cifrele noilor infectări şi ale internărilor la ATI cresc necontenit. Drept urmare, în tot mai multe localităţi din ţară care au depăşit rata de infectare de 3 la mie, intrând astfel în „scenariul roşu“, autorităţile se văd obligate să impună măsuri. 
 
Rata de infectare în Bucureşti a ajuns, ieri, la 4,35 cazuri calculate la mia de locuitori, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti după ce, sâmbătă, acest indice trecuse cu puţin peste 4. Mai mult, evoluţia COVID-19 în Capitală este una extrem de agresivă. Astfel, dacă pe 1 septembrie, rata incidenţei în Bucureşti era de doar 0,84 de cazuri la mia de locuitori, după 25 de zile a ajuns la 4.
 
Unele voci susţin că în Capitală incidenţa este chiar mai mare decât cea raportată, dar autorităţile neagă ideea. Astfel, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu susţine că peste 4.000 de teste pozitive din zilele de 23, 24, 25 septembrie nu au fost „alocate“ de DSP Bucureşti, adică nu au apărut în cifrele oficiale, ceea ce a dus la temperarea creşterii fulminante a numărului de cazuri de COVID-19 „în mod miraculos“ după ziua de luni, „chiar înainte de Congresul PNL“. În replică, DSP Bucureşti a transmis că rata de incidenţă este stabilită luând în calcul 14 zile, fără ultimele 3 zile, tocmai pentru ca acele cazuri de infectare cu judeţ neidentificat să poată fi alocate şi raportate corespunzător şi că toate caalculele incidenţei respectă legislaţia în vigoare.
 

Restaurantele s-au golit

Cert este că incidenţa mare a infectărilor în Capitală a venit şi cu o serie de restricţii. Drept urmare, restaurantele din Bucureşti nu au mai fost la fel de aglomerate, sâmbătă, având în vedere că mai pot primi doar clienţi care pot face dovada vaccinului, a unui test negativ sau a trecerii prin boală. „Se simte şi în încasări şi la numărul de persoane care ne trec pragul. Clienţii nu sunt obişnuiţi cu această procedură. În mare parte nu ştiu. O parte refuză să prezinte certificatul. Am întâlnit situaţii în care erau grupuri mai mari de 7-8 persoane. Şase au prezentat certificat, o persoană nu avea. A fost destul de dificil, le-am spus că nu se poate să rămână în interior. Unii au ales să rămână şi alţii au plecat“, a declarat un patron de restaurant.
 

SARS-CoV-2 se răspândeşte rapid

Şi la nivelul ţării, situaţia pandemică este din ce în ce mai rea. Concret, 79 de oraşe şi 414 comune sunt pe lista localităţilor cu incidenţă mai mare de 3 la mie, potrivit datelor anunţate sâmbătă de CNCAV. Printre oraşe, cea mai mare incidenţă este în Slănic, judeţul Prahova, unde sunt 7,12 cazuri la mia de locuitori. Pe locurile următoare se găsesc Bragadiru, judeţul Ilfov, cu 6,91 la mie, Popeşti-Leordeni, tot din Ilfov, cu 6,27, Horezu, judeţul Vâlcea, cu 6,23, şi Voluntari, judeţul Ilfov, cu 6,09. Printre reşedinţele de judeţ, Timişoara are cea mai mare incidenţă (5,98), urmată de Satu Mare (5,27), Bistriţa (5,06), Cluj-Napoca (4,47), Alexandria (4,27), Baia Mare (4,23), Craiova (4,22), Botoşani (4,1), Bucureşti (4,1), Slatina (3,99), Zalău (3,71), Giurgiu (3,68), Suceava (3,51), Sibiu (3,41), Arad (3,19), Constanţa (3,16), Drobeta-Turnu Severin (3,11), Bacău (3,08) şi Reşiţa (3,07).

În ceea ce priveşte comunele, sunt patru care au incidenţă peste 10 la mie: Cătina, judeţul Cluj (13,29), Gârnic, judeţul Caraş-Severin, şi Zămbreasca, judeţul Teleorman (ambele cu 10,95 la mie), şi Gura Vadului, judeţul Prahova (10,2). După ce o localitate atinge incidenţa de 3 la mia de locuitori este necesară convocarea Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă pentru adoptarea de măsuri de prevenţie şi limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2. 
 

Restricţii la rate de infectare de peste 3 la mie

În prezent, în Bucureşti şi în alte câteva sute de localităţi se aplică restricţiile stabilite pentru incidenţe peste 3 la mie:

- accesul în restaurante, baruri, la spectacole, la piscină, la evenimente sportive sau evenimente private – precum petreceri, nunţi şi botezuri – este permis doar cu certificatul verde COVID, care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. Localurile şi sălile de spectacole vor funcţiona la 50% din capacitate. Altfel spus, deşi sala de cinema din mall va putea primi doar 50% din spectatori, aceştia trebuie să prezinte certificatul COVID şi să poarte mască. În mall, de la portul măştii sunt exceptaţi doar cei care mănâncă în zona de food court, care este special delimitată şi unde se intră doar cu certificatul COVID.
- exceptaţi de la această regulă sunt copiii cu vârste sub 12 ani, care nu pot fi imunizaţi
- adunările publice precum mitingurile şi demonstraţiile pot fi organizate cu un număr maxim de 100 de persoane
- este obligatorie purtarea măştii de protecţie pe o rază de 50 de metri în jurul şcolilor
- în spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum un metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele cu certificat COVID
 

Capitala conduce în topul infectărilor

În cursul zilei de ieri au fost identificate 6.333 de cazuri noi de COVID-19 şi s-au înregistrat 111 decese. Numărul pacienţilor internaţi la ATI a ajuns la 1.220 de persoane. Municipiul Bucureşti se afla duminică pe primul loc în topul negativ al judeţelor cu cele mai multe cazuri noi de infectări cu noul coronavirus (653), urmat de judeţul Timiş (442) şi judeţul Iaşi (399). 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Thanatos son of Nyx
27.09.2021, 15:30:28

Comisia Europeană a semnat un contract pentru furnizarea unui tratament anti-COVID-19 cu anticorpi monoclonali Peste 73% din populaţia adultă din UE este în prezent vaccinată complet, iar această rată va creşte în continuare. Dar vaccinurile nu pot fi singurul răspuns la COVID-19 5 tratamente anti-covid-19, identificate de Comisia Europeană Strategia privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19: Comisia identifică cinci tratamente candidate promițătoare https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_21_3299?fbclid=IwAR00Uc4wA5BlR8c88o9qV5-qQNCQc5RoDfGjZGC0D0mexEJd04pFNyScMg4 Este vorba despre următoarele produse: O nouă indicație privind COVID-19 pentru medicamente existente: baricitinib, un medicament imunosupresiv (care reduce activitatea sistemului imunitar), de la Eli Lilly: este în curs de evaluare o cerere de extindere a autorizației de comercializare pentru a include indicația privind COVID-19 Anticorpi monoclonali nou dezvoltați care fac obiectul revizuirii continue - un instrument de reglementare menit să accelereze evaluarea unui medicament promițător într-o situație de urgență de sănătate publică: o combinație între bamlanivimab și etesevimab, de la Eli Lilly, care face obiectul revizuirii continue o combinație între casirivimab și imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals, Inc. și F. Hoffman-La Roche, Ltd, care face obiectul revizuirii continue regdanvimab, de la Celltrion, care face obiectul revizuirii continue sotrovimab, de la GlaxoSmithKline și Vir Biotechnology, Inc., care face obiectul revizuirii continue Etapele următoare Până în luna octombrie, Comisia va realiza un portofoliu de cel puțin 10 mijloace terapeutice potențiale împotriva COVID-19, pe baza lucrărilor grupului de experți pentru variantele COVID-19, înființat recent. Procesul de selecție va fi obiectiv și bazat pe dovezi științifice, iar criteriile de selecție vor fi stabilite de comun acord cu statele membre.

-37 (41 voturi)
Thanatos son of Nyx
27.09.2021, 16:50:08

Dvs daţi minusuri Comisiei Europene care caută tratamente anti COVID? aţi citit măcar cele 2 articole din linkuri? nimic de mai sus nu e de la mine, e copiat de acolo, de pe site-ul oficial al Comisiei Europene

-37 (41 voturi)
Ţepeş
28.09.2021, 07:10:14

Anaxagora de la Lampsacus Nu cere unor babuini să citească, sau să înțeleagă ce citesc. Minusuri primești pentru că ești, ca și mine, pe lista unui babuin, care crede că minusurile sau plusurile lui contează.

-11 (13 voturi)
Ţepeş
28.09.2021, 08:16:36

HĂ HĂ HĂ Ai văzut?

-11 (13 voturi)
Modifică Setările