Toboşarul satului anunţă ultimele ştiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Frăţilescu păstrează de 30 de ani obiceiul de a-i informa pe consătenii săi din Sohodol despre evenimentele din viaţa comunităţii. Oamenii spun că se zvonesc multe în sat, dar când se face „anunţ la tobă“, nu există niciun dubiu că ştirea e adevărată.

În satul gorjean Sohodol, de lângă oraşul Tismana, informaţiile pentru comunitate nu sunt transmise printr-un mijloc de comunicare modern, ci aşa cum se făcea în urmă cu sute de ani. Mihai Frăţilescu, în vârstă de 70 de ani, este toboşarul satului şi anunţă toate evenimentele de interes public.

Reprezentanţii primăriei îi spun ce anume trebuie să le comunice consătenilor, iar bărbatul strigă cu glas puternic înştiinţarea, astfel încât să fie auzit până la marginea satului. Ultima dată a bătut toba în urmă cu doar câteva zile, când i-a anunţat pe localnici că nu mai au voie să-şi lase animalele în livezi şi pe ogoare pentru că s-a însămânţat.

„Mă aude tot satul, până la ultima uliţă. Am învăţat de la un om bătrân, Ion Nistor, care a fost şi el toboşar, dar a murit", ne spune Mihai Frăţilescu.

Fără plată

Bătrânul face anunţurile în mod benevol şi fără să fie plătit în vreun fel. A preluat această îndeletnicire după ce fostul toboşar a murit şi nu mai avea cine să se ocupe de răspândirea ştirilor în sat. Toba pe care a primit-o de la directorul şcolii este cam ruptă, după ce a fost folosită de foarte multe ori. Nea Mihai spune că urcă tot mai greu dealul, dar nu vrea să renunţe la misiunea sa:

„Nu mai pot să urc la fel ca în tinereţe, pentru că m-am operat la un şold, dar tot mă duc să bat toba. Nu mă las, o s-o bat până când n-oi mai putea!"  Eugenia Vasiloniu (66 de ani) a aflat dintotdeauna veştile importante de la toboşarul satului:

„Acum câteva zile am auzit toba şi am aflat că a venit vremea de oprire a vitelor de la păscut pe câmp şi în livezi. Se aude peste tot toboşarul nostru, pentru că are glasul puternic. Anunţă de toate: că e şedinţă, că vine primarul la adunare. La noi, la Sohodol, aşa s-a pomenit de când mă ştiu. Multe se aud în sat, dar, dacă se face anunţ la tobă, înseamnă că aşa e".

Valeria Tiştere (60 de ani) află şi ea ştirile de la nea Milică, aşa cum este cunoscut toboşarul în sat. „Bate toba de ani de zile şi ţipă tare, să-l audă toată lumea", spune Valeria. 

Natalia Tivig, în vârstă de 70 ani, îl cunoştea bine şi pe fostul toboşar: „Ion Nistor a fost toboşar la noi de când mă ştiu, dar a murit şi i-a luat locul Milică. E bătrân şi el acum şi nu ştiu dacă îi va prelua cineva meseria. L-au auzit copiii, zilele astea, cum a bătut toba că se opresc vitele. Eu nu prea ies din casă, că sunt bolnavă şi nici nu prea mai aud bine".

Puţine telefoane

Nicolae Tomoniu, autorul monografiei localităţii Tismana, spune că obiceiul ca satul să aibă un vestitor s-a păstrat pentru că aici nu existau telefoane.

„Oamenii din Sohodol şi-au păstrat vechile obiceiuri pentru că telefoanele au ajuns greu aici", a explicat Nicolae Tomoniu.

"Mă aude tot satul, până la ultima uliţă. Am învăţat de la un om bătrân, Ion Nistor, care a fost şi el toboşar, dar a murit."
Mihai Frăţilescu
toboşarul satului

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite