Topul celor mai frecvente probleme de alimentaţie la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puţini copii preferă legumele în locul ciocolatei sau a cartofilor prăjiţi, spun specialiştii
Puţini copii preferă legumele în locul ciocolatei sau a cartofilor prăjiţi, spun specialiştii

Deşi interesul pentru produsele speciale de nutriţie dedicate copiilor a crescut, peste 50% din aceştia încă se confruntă cu probleme serioase de alimentaţie sau cu un surplus ponderal.

Potrivit site-ului AlimenteSpeciale.ro, obezitatea şi bolile metabolice asociate acestea, rahitismul, malnutriţia sau problemele de tranzit intestinal se regăsesc în topul afecţiunilor determinate de o alimentaţie necorespunzătoare la copii. 

„Niciun copil nu va alege să mănânce orez fiert cu legume în detrimentul cartofil prăjiţi sau lapte vegetal în locul unui suc acidulat. În timpul dezvoltării sale este important ca un copil să aleagă când şi cât vrea să mănânce. Nu este normal să aleagă şi ce vrea să mănânce”, afirmă Maria Martac, director general AlimenteSpeciale.ro. 

Potrivit acesteia, părinţii, sub atenta îndrumare a unui medic specialist, sunt cei care trebuie să urmărească şi să alcătuiască o dietă corectă pentru fiecare copil, care să cuşrindă un necesar nutriţional complet şi diversificat şi să fie adaptată pentru vârsta, activitatea fizică, afecţiunile, gusturile şi preferinţele acestuia”, a subliniat Marac, potrivit unui comunicat de presă. 

Alimentele cu cel mai mare grad alergen la copii

Unele dintre cele mai întâlnite probleme de nutriţie la adulţi care, din păcate, se manifestă încă de la vârste fragede şi la copii sunt intoleranţele sau alergiile alimentare.

Astfel, dacă în primele luni de viaţă, peste 30% dintre copii dezvoltă intoleranţă la lactoză, odată cu diversificarea şi introducerea cerealelor în alimentaţie, poate apărea şi intoleranţa la gluten. Mai mult, după 6-8 luni si 1 an, copiii se pot confrunta şi cu alte tipuri de intoleranţe sau alergii, alimentele cu cel mai mare grad alergen în cazul acestora, pe lângă laptele de vacă sau cerealele, fiind oul, soia, amidonul, mierea, nucile, alunele, susanul etc.

„Durerile de burtă, disfuncţiile digestive, vărsăturile, balonarea, aparitia rush-ului, lipsa poftei de mâncare, balonarea, agitaţia, lipsa somnului sau retardul de creştere, sunt doar câteva dintre simptomele care indică o intoleranţă sau o alergie alimentară, bineînţeles, manifestările fiind diferite de la caz la caz. Este recomandat ca la apariţia oricărui simptom care poate fi asociat cu o anumită intoleranţă sau alergie, părintele să îşi supună copilul la un set amănunţit de analize pentru a confirma sau a infirma diagnosticul. Astfel, acesta poate preveni evoluţia bolii şi apariţia complicaţiilor dintr-o etapă precoce“, a mai spus specialista.

De asemenea, potrivit acesteia, odată ce diagnosticul unei intoleranţe sau a unei alergii este stabilit, părintele trebuie să fie foarte atent ca din alimentaţia copilului să fie scos pentru o perioadă de timp, sau definitiv (în funcţie de situaţie), alimentul cu efect alergen.

Interesul pentru produsele de nutriţie dedicate copiilor în creştere

În ceea ce priveşte interesul părinţilor români cu privire la alimentaţia copiilor, potrivit Mariei Martac, aceasta a crescut considerabil în ultimii ani, mai ales în cazul cuplurilor tinere, care sunt din ce în ce mai informate şi preocupate de acest aspect.

Astfel, această tendinţă poate fi uşor remarcată şi în evoluţia vânzărilor AlimenteSpeciale.ro de pe acest segment, peste 40% din vânările lunare fiind susţinute, în prezent, de produsele speciale de nutriţie dedicate copiilor. De asemenea, cererea şi interesul pentru acest tip de produse este în creştere constantă, de la un an la altul.

„Faptul că din ce în ce mai mulţi părinţi au început să acorde un interes mai mare alimentaţiei copilului nu poate decât să ne bucure. Cu toate aceastea, din păcate, în cele mai multe dintre cazuri, acest interes creşte odată cu depistarea unei afecţiuni sau a unor nevoi speciale de alimentaţie (intoleranţă alimentară, alergie la anumite alimente, probleme digestive), marea majoritate a părinţilor reacţionând la probleme şi nu neapărat în scopul prevenţiei”, a încheiat Maria Martac.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite