Societate

articolul anterior articolul urmator

Tot mai multe măşti de protecţie neconforme, pe piaţa Uniunii Europene. Ce truc folosesc producătorii chinezi pentru a fenta legislaţia - ANPC

7
17 Oct 2020 11:06:33
Autor: Ionuţ Mureşan
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Trei noi modele de măşti de protecţie neconforme cu standardele europene au fost semnalate pe piaţă de Letonia, Luxemburg şi Italia. Aşa-zisele măşti de protecţie au o capacitate scăzută de filtrare a particulelor. ANPC arată care este diferenţa între marcajul european CE şi cel aproape identic, chinezesc – un truc folosit de producătorii din Asia pentru a păcăli consumatorii europeni.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) informează că pe piaţă au apărut trei noi modele de măşti neconforme. 
 
Paul Anghel, director general la Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din ANPC, a publicat pe Facebook fotografii şi informaţii cu privire la noile modele de măşti neconforme.
 
„Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor (virale), dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată de un organism (european) relevant. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele în materie de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149”, se arată în alerta RAPEX emisă de Letonia.
 
„Retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată ≤ 50 % în testul de penetrare și ≤ 76 % în testul de penetrare). În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149”, se arată în alerta emisă de Italia.
 
„Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecție de către organismul relevant. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele privind sănătatea și siguranța și să nu fie protejat în mod corespunzător atunci când este combinat cu măsuri suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție”, se arată în alerta emisă de Luxemburg. 
 

Marcajul CEşi trucul folosit de producătorii chinezi

 
Marcajul CE este un simbol care atestă conformitatea unui produs cu cerinţele aplicabile prevăzute de legislaţia europeană.
 
Marcajul CE se aplică atât pe produse fabricate în statele membre cât şi pe produse fabricate în tări terţe si comercializate în Spaţiul Economic European. „Prin urmare, marcajul CE nu indică faptul că un produs este fabricat în Spatiul Economic European, ci confirmă faptul ca produsul îndeplineşte cerinţele legale pentru a fi comercializat pe piaţa europeană”, arată ANPC.
 
Potrivit sursei citate, un marcaj asemănător cu marcajul CE, dar cu proporţii diferite, apare adesea pe produsele din China, deoarece producătorii chinezi aplică marcaje similare pe produsele lor. În acest ultim caz, simbolul ar însemna „China Export” sau „China Electronics”. Diferenţa dintre cele două simboluri constă doar în spaţiul dintre cele două litere.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Nicolae Ceausescu
17.10.2020, 11:23:35

Sa inteleg ca nimeni nu-i in stare sa verifice asta la vama?

+5 (5 voturi)
Mariuss
17.10.2020, 12:59:15

Mastile nu sunt verificate -chinezii trag tepe ! In Elvetia au descoperit loturi care nu erau conforme (filtrare Bfe 98%) si care au fost returnate producatorului. Unde credeti ca ajung mastile returnate? In Romania - unde se poate trage orice tun! De-asta se imbolnavesc oamenii, pentru ca mastile chinezesti NU SUNT CONFORME. Coeficientul de filtrare trebuie sa fie minim Bfe 98%. Verificati inainte de a cumpara pentru ca va jucati cu viata voastra.

+1 (1 vot)
Andrei Adrian
17.10.2020, 13:29:35

Marcajul chinezesc C E inseamna de fapt "Coronavirus Export"! Cine sa verifice la vama sau in alte parti?! Acolo sunt "inspectori" cu kilograme de diplome si coruptia fixata deja in ADN!

+2 (2 voturi)
Constantin Gadea
17.10.2020, 12:31:30

Chinezii nu au niciun interes sa le omoram coronavirusul, pe care ni l-a dat pe gratis. De aceea, ne livreaza mastile rarefiate. De fapt, ei ne livreaza marfa, incat sa iasa in castig, ca doar no-ti vrea sa ne omoare pe gratis. Trebuie sa apreciem efortul lor: de a distruge omenirea cu virusi ,,educati" in laborator, fiindca americanii nu au bunul simt sa-i lase ca sa-si foloseasca armamentul nuclear.

+5 (5 voturi)
Mariuss
17.10.2020, 13:04:55

Din cauza chinezilor ajung oamenii sa sufere si sa moara in spitale - isi bat joc de noi si distrug vieti livrand rebuturi de masti. Chiar nu se pot verifica loturile de masti daca sunt conforme sau nu?

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările