Tot ce trebuie să ştii despre carnea de miel. Diferenţe faţă de carnea de ied şi cum ştim că nu mâncăm câine, de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carnea de pui, de porc sau de vită este înlocuită în apropierea Paştelui cu cea de miel şi, mai nou, cu cea de ied. Nutriţioniştii avertizează că românii pot fi foarte uşor păcăliţi dacă nu se uită cu atenţie de unde cumpără carne şi ce ar putea să se ascundă sub o etichetă falsă.

Nutriţionistul Eduard Adamescu spune că primul lucru la care trebuie să fie atenţi cumpărătorii este, evident, locul din care cumpără carne. Acesta precizează că cel mai indicat ar fi ca oamenii să ia carne din magazine autorizate, iar aceasta să fie verificată veterinar. Cum ne dăm seama dacă este verificată? Simplu: pe suprafaţa cărnii ar trebui să se găsească o ştampilă care să  ateste calitatea produsului.

„În cazul în care cei de la sate şi nu numai cumpără carne de miel, ar trebui să urmărească semnele distinctive, precum copite, dinţi sau câteva fire de păr. Aşa pot fi siguri că au cumpărat carne de miel sau de ied, nu de câine“, explică Adamescu.

Şi doctorul Gheorghe Mencinicopschi spune că pentru a face o distinţie clară între carnea de miel/ ied şi cea de câine sunt absolut necesare semnele distinctive, care practic alcătuiesc certificatul de autenticitate pentru carne. „În România s-au făcut asemenea lucruri (n.r. s-a vândut carne de câine ca fiind de miel). E singurul mod de a verifica dacă chiar mâncăm miel“, susţine Mencinicopschi.
 

mecinicopschi adevarul

De asemenea, expertul adaugă că un alt mod bun de a ne asigura că nu cumpărăm carne de câine ţine de faptul că nu ar trebui să cumpărăm organele seperat. De ce? Pentru că în cazul acestora distincţia între un ficat de câine şi unul de miel nu poate fi făcută de un cumpărător neavizat. „Ficatul de câine e toxic, dacă mănânci cantităţi mari poţi muri“, declară medicul nutriţionist.

Carnea de ied este mai sănătoasă

Pentru că în ultima vreme carnea de ied a început să fie la mare căutare, nutriţionistul Adamescu ţine să precizeze că este şi mai sănătoasă în comparaţie cu cea de miel. Explicaţia este simplă, după cum spune specialistul: conţine mai puţine grăsimi şi, ca urmare directă, nici nu conduce la acumularea unui număr mare de kilograme. Cu alte cuvinte, carnea de ied nu ne face să ne îngrăşăm.

Atât carnea de miel, cât şi carnea de ied pot fi testate cu uşurinţă dacă sunt proaspete. În momentul în care decidem să cumpără dintr-un magazin autorizat, iar carnea este într-o caserolă pe care este imprimat termenul de valabilitate, dar vrem să ne convingem că aşa stau lucrurile, ar trebui să urmărim mai multe aspecte. În primul rând, este vorba despre culoare cărnii.

carne de miel la vanzare jpeg


„O carne bună este rozalie, iar în momentul în care o atingi nu este lipicioasă. Aceste lucru spune că este o carne proaspătă“, adaugă Adamescu. În ceea ce priveşte porţia zilnică recomandată, aceasta nu depăşeşte 150 de grame de carne de miel şi maxim 200 de grame de carne de ied.

Pe de altă parte, medicul Mencinicopshi susţine că ar trebui să mai urmărim ceva în momentul în care cumpărăm carne de miel: ca animalul să aibă peste 14 kilograme. „Un miel care nu cântăreşte minim 14 kilograme este un miel plin de apă şi colagen. Ca să înţeleagă toată lumea, este vorba despre o carne plină de zgârciuri şi tendoane care nu te hrăneşte şi nu se digeră uşor“, încheie medicul.

Diferenţe - carnea de miel vs. carnea de ied

Carnea de ied este mai săracă în calorii şi are o concentraţie mai mică de colesterol, comparativ cu mielul. Carnea de ied este mai bogată în proteine şi minerale şi este mai slabă. Carnea de miel de pe altă parte este un aliat bun împotriva stărilor de astenie şi este benefică pentru buna funcţionare a tractului gastrointestinal. Conţine cantităţi însemnate de fier, potasiu şi zinc, dar şi vitamina E, ajutând astfel sistemul imunitar.

Este totuşi bogată în colesterol, motiv pentru care nu este indicată celor care suferă de anumite afecţiuni, precum hiperglicemie, sindromul metabolic sau obezitate.

„Carnea de ied sau de miel nu este contraindicată, contează foarte mult cum este preparată aceasta. Indicaţiile ar fi să fie consumată cu măsură şi să fie preparată la cuptor sau pe abur şi nu prăjită”, explică nutriţionistul Ioana Ţinţişan.

Pentru cei care nu se împacă nici cu carnea de ied şi nici cu cea de miel, Ioana Ţinţişan recomandă o variantă mai puţin comună: iepurele. Carnea acestuia este săracă în colesterol, fragedă, iar digestia este mai uşoară. Prăgătită corespunzător şi asezonată cu legume aceasta nu este nici ea un pericol pentru siluetă.

Cum se găteşte mielul

Când vine vorba de miel, bucătarii atrag atenţia ca acesta să fie bine curăţat de grăsime şi pieliţe deoarece acestea ţin mirosul. Şi să pună multe condimente.  Tot ei mai recomandă ca mielul sau iedul să fie cumpărat cu puţin timp înainte de a fi gătit ca să nu stea prea mult în frigider. Dacă ţineţi carnea în congelator, e bine să o lăsaţi să se dezgheţe în frigider şi apoi să o folosiţi.

„Nu trebuie să fie niciun pic de grăsime sau pieliţă pe carnea de miel“, spune Ana Maria Nagy, bucătăreasă la localul Nuka Bistro din centrul Clujului.

Carnea de miel ar trebui preparată numai la cuptor sau pe grătar

 Un mod de a prepara mielul sau iedul este marinarea. „Se pregăteşte în seara de dinaintea zilei de gătire a mielului o soluţie de apă cu vin sau coniac. Proporţia trebuie să fie de 3 părţi apă şi una vin. De regulă se foloseşte vin alb, nu roşu ca să nu schimbe culoarea cărnii“, explică bucătăreasa.  În acea soluţie se mai pun piper boabe, foi de dafin şi cimbru, dar şi condimente exotice.

„Dafinul şi cimbru sunt foarte aromate şi dau o savoare plăcută cărnii“, adaugă Ana Maria Nagy. Pentru cei care preferă ciorba de canre de miel, bucătăreasa recomandă ca bucăţile de carne să fie fierte împreună cu cimbru, rozmarin şi piper boabe, iar pentru cei care nu vor ca aceste plante să se vadă prin ciorbă, ea oferă o soluţie - să se pună piper pulbere şi un buchet de pătrunjel şi cimbru legate într-un tifon.

Iubitorii fripturii sunt sfătuiţi să încerce miel la cuptor pe un pat de legume, însă legumele – ceapă, morcovi, ţelină tulpină - să fie călite înainte, iar apoi să se pună bucăţile de carne de miel/ied. În funcţie de cum se doreşte friptura, în sânge sau bine pătrunsă, se ţine o oră sau două la temperaturi precum  - 60 grade Celsius pentru o friptură în sânge, 65 grade Celsius pentru o friptură pătrunsă  uşor şi 70 grade Celsius pentru o fripură bine pătrunsă.

La realizarea acestui grupaj au participat: Bianca Sara, Florina Pop, Cristina Răduţă.

CITIŢI ŞI:

Cum sărbătorim corect Floriile. Legătura între tradiţia din popor şi simbolurile biblice. Intrarea ortodocşilor în Săptămâna Patimilor

Mieii „exotici” iau faţa celui românesc. Cât ne costă mielul de Paşti

Ciobanul Ghiţă, vedeta singurului târg de miei vii din Capitală

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite