Societate

articolul anterior articolul urmator

Trândăvia omoară meseria. De ce muncesc românii mult şi produc puţin

70
18 Jun 2015 02:17:08
Autor: Ioana Nicolescu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Productivitatea românilor este cea mai scăzută din Europa, deşi suntem printre naţiile care muncesc cel mai mare număr de ore pe săptămână. Experţii spun însă că cei mai mulţi dintre noi avem tendinţa „să lăsăm pe mâine ce putem face azi”

Românii lucrează mult şi prost. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Ipsos Mori pentru Microsoft care arată că aproximativ 15% din români lucrează 51 de ore pe săptămână sau mai mult, procent aproape dublu faţă de media europeană de 9%.  În acelaşi timp, datele Eurostat arată că rata productivităţii în România era de 5,6 euro/oră, adică de şase ori sub media europeană şi de aproape 12 ori mai mică decât rata productivităţii în Norvegia (59 euro/oră). Mai mult, studiul arată că angajatorii români nu prea creează condiţii pentru a creşte rata productivităţii şi că doar maximum 10% din angajaţii români utilizează un smartphone oferit de angajator, aceasta fiind rata cea mai scăzută din Europa, după Ucraina.

„ 38% din angajaţi vin cu laptopurile de acasă, în timp de 30% vin chiar cu desktopurile personale şi utilizează telefoanele personale. De asemenea, România este ţara europeană cu cel mai mare număr de angajaţi nevoiţi să fie prezenţi la birou, 81% faţă de Norvegia – 51%”, mai spun realizatorii studiului.

"Atâta timp cât România produce mai mult materie primă, iar tehnologia rămâne învechită, nu vom ajunge din urmă productivitatea economică occidentală. O mare parte din angajatorii români au rămas în secolul XX. De asemenea, la cifrele acestea contribuie şi ponderea populaţiei rurale", a comentat datele Eurostat sociologul Marian Preda, prodecan al Facultăţii de Sociologie a Universităţii din Bucureşti. În ceea ce priveşte munca de la birou, Preda spune că sunt meserii care nu necesită prezenţa obligatorie de câte 8 ore pe zi la birou. Chiar există studii care arată că productivitatea în domenii precum serviciile este direct afectată de astfel de reguli rigide şi că angajaţii nu ar trebui limitaţi de ele, ci lăsaţi să muncească oricând vor şi pentru cât este nevoie ca să ajungă în timp util la rezultatul dorit.

"La noi e mai greu să schimbi percepţia că este obligatorie prezenţa la birou ca să muncească angajaţii. Şefii români au şi un stil mai autoritar, îi supraveghează mai îndeaproape pe angajaţi, ştiţi zicala «ochiul stăpânului îngraşă vita». Însă, este mai important în ceea ce priveşte productivitatea ca angajatul să-şi îndeplinească task-urile, nu cât stă la muncă şi de unde lucrează", este de părere Preda.

La rândul său, sociologul Alfred Bulai spune că problema cu productivitatea angajaţilor în România este natura meseriilor, ţara noastră fiind în continuare preponderent agricolă. "Problema noastră este că nivelul de calificare este redus fiindcă o parte imensă din populaţie lucrează în agricultură", a spus Bulai.

Psiholog: Este o lipsă de motivaţie, şi de responsabilitate

Însă românii au o deprindere pe care mai mulţi specialişti au semnalat-o, de a trage de timp şi a lăsa pe mâine ce se poate face azi. În ideea că "se poate şi aşa", din lene şi lipsă de motivaţie, românii nu depun efort să muncească pentru a produce mai mult şi mai bine.

Psihologul Mihai Copăceanu spune că românii pot să muncească, lucru dovedit de milioanele de conaţionali care au plecat să muncească în străinătate, însă în ţară, s-a păstrat în mare tradiţia de a lăsa lucrurile pe ziua de mâine. "Românii îşi găsesc scuze pentru lipsa profitului, nu e vina lor. Numai dacă ne uităm în sistemul de Educaţie şi în companiile de stat vedem sistemul «lasă că se poate şi aşa», fiindcă «aşa au stat lucrurile dintoteauna». 

Este o lipsă de motivaţie şi de responsabilitate, nu ne asumăm să creştem productivitatea, să evoluăm. Mai e şi înclinaţia spre chiul, nepotismul, mediocritatea de la locul de muncă. Managerii ar trebui să vină cu soluţii, a atras atenţia Copăceanu.

La rândul său, psihologul Diana Ioaneş spune că lenea românilor vine din lipsa motivaţiei financiare şi că cei mai mulţi români nu-şi iubesc meseria, fiind o alegere făcută în tinereţe când nu ştiau ce vor să facă, ce le place sau ce li se potriveşte.

În schimb, sociologul Alfred Bulai nu crede că este neapărat vorba de lene, fiindcă cel puţin în străinătate am dovedit că suntem  o forţă de muncă muncitoare, ce-i drept, şi condiţiile financiare sunt mai bune. " Munca noastră nu e eficientă pentru că e slab calificată. Avem o cultură de supravieţuire care ne ajută să ne adaptăm mai uşor la situaţii diverse pe piaţa muncii, iar numărul mare de români care lucrează în străinătate demonstrează asta", a spus Bulai.

Studiu: Lenea e genetică

Cercetătorii americani de la Universitatea din Colorado au descoperit că tendinţa de lenevire este influenţată de factori genetici. Potrivit unui studiu realizat de aceştia şi publicat anul trecut în jurnalul „Psychological Science“, lenea pare a fi un fenomen modern. Bazându-se pe asemănările comportamentale dintre gemeni, cercetătorii au ajuns la concluzia că lenea poate fi, într-adevăr, genetică şi că, se pare, este strâns legată de impulsivitate. Cercetătorii au mai explicat şi că lenea este un rezultat nedorit al evoluţiei, al deciziilor impulsive. „Dacă învăţăm mai multe despre mecanismele lenei, putem dezvolta intervenţii care să o prevină şi, astfel, vom reuşi să ne depăşim tendinţele ingrate de a fi distraşi şi de a pierde din vedere lucrurile importante“, a declarat autorul studiului, Daniel Gustavson, citat de CNN.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

70 Comentarii

cornel jurja
18.06.2015, 06:11:37

Sunt doi factori care influenteaza masiv productivitatea: Tehnologia folosita si calificarea angajatilor. Amandoi factorii sunt ca sa spun asa intr-o simbioza organica.Fara tehnologie avasata nu poti sa ai muncitori inalt calificati. Si reciproc. Dar primeaza introducerea tehnologiilor moderne care este deja misiunea angajatorilor.Cat timp acestia nu vor fi interesati sa investeasca in tehnologii moderne si eficiente , nu se poate vorbi de productivitate si de inalta calificare.Va daun un exemplu. Luati un german si un roman, amandoi dulgheri si puneti-i sa bata cuie cu clasicul ciocan.Veti vedea ca romanul va bate mai multe cuie in unitatea de timp. Dati-i germanului un ciocan pneumatic si pe roman lasati-l cu mijlocul lui clasic. Veti vedea ca germanul il surclaseaza pe roman , precum ar surclasa Barcelona o echipa de fotbal din liga IV romaneasca. Introducerea tehnologiilor moderne stimuleaza si calificarea inalta a angajatilor. Daca nu ai tehnologie , la ce sa te mai califici? Dei rolul primordial in crestereaa productivitatii muncii revine angajatorului. La fel si atitudinea fata de munca si perpetuarea principiului " lasa ca este bine si asa" sau "lasam pe maine ca nu au intrat zilele in sac", este provenita tot de la angajator, care are slabe cunostinte de mamnagement ( pe vremuri se spunea stiinta conducerii si suna mai romaneste) si competente reduse in domeniul pe care il conduce.Observati numai cum se face numirea in functii inalte de conducere a unor oameni care nu au nimic comun cu domeniul pe care pretind sa il conduca.Electronisti pe la agricultura, ginecologi tot pe acolo, strepari pe la nu stiu ce agentii etc. Si grav este ca pecinginea se extinde uneori si in domeniul privat, asupra caruia mediul politic face presiuni pentru a-si numi clientela.

+12 (14 voturi)
6548155445666
18.06.2015, 06:29:04

din fericire si grecii sunt la fel spun din fericire, pentru ca viata e mai simpla cand stii ca mai exista cel putin unu la fel de prost ca tine :))) da, romanii sunt prosti pentru ca nu stiu sa munceasca.

-2 (18 voturi)
Ţepeş
18.06.2015, 07:45:33

Viata e mai simpla cand stiu ca tu existi. Si ma mai bucur ca nu esti grec, grecii fiind cu mult deasupra ta! :))) Nu are Ungaria atatia angajati cati romani lucreaza afara. De fapt nu are rost sa voerbesc despre Ungaria, vai de mama lor. Am vazut mai deunazi afise cu "Diktatul de la Trianon".

+6 (12 voturi)
Utilizator Adevărul
18.06.2015, 07:22:47

Comentariu considerat abuziv.

Ion Enache
18.06.2015, 07:39:33

Epigrama: Am avea ca datorie Sa furam din meserie; Voi ati vrea, sub semnatura, Meserie care fura.

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (70)

Modifică Setările