Societate

articolul anterior articolul urmator

Trauma Decretului 770 nu trebuie uitată!

37
29 Jun 2022 08:40:22
Alina Gorghiu
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Subiectul „avort” se reactivează în spaţiul public. Fie că vorbim despre legea din Polonia, fie de decizia Curţii Supreme din SUA, avem voci aici, în România, care susţin clar şi răspicat „Nu, dom’le, în ţara asta recunoaştem dreptul femeilor la autonomie corporală! Noi nu am uitat Decretul 770 din 1966.” Chiar aşa să fie?

Se pare, din păcate, că mai avem mult de muncă la acest capitol. O spun prin prisma faptului că încă se moare din cauza avorturilor clandestine, încă avem „copii mame cu copii”…Sunt efecte ale absenţei educaţiei sexuale. Tocmai de aceea, nu e de mirare că sunt probleme şi cu popularizarea vaccinului anti-HPV sau că, în multe familii, viaţa intimă este încă un subiect tabu. Un motiv în plus pentru care tinerii habar nu au cum să se protejeze de boli cu transmitere sexuală sau despre opţiunile lor contraceptive. 

Şi nu este singura hibă. De mulţi ani, în spitalele din România există un fenomen ultra-religios. În 2019, au fost identificate 158 de spitale publice care refuzau efectuarea de întreruperi de sarcină. Şi multă atenţie aici: erau refuzate inclusiv avorturile terapeutice, cele care se realizează atunci când sarcina pune în pericol viaţa mamei! Nu trebuie să vă spun că acest număr creşte exponenţial în perioada sărbătorilor religioase… 

Iar perioada de pandemie a dus la cu totul alt nivel obstacolele pe care o femeie le întâmpină când are nevoie de un avort. S-a înregistrat o scădere de 42,5% a întreruperilor de sarcină. Dar natalitatea nu a crescut. Această cifră nu este, din păcate, rezultatul unei campanii eficiente de conştientizare sau a unei legi privind educaţia sexuală. Statistica indică, în schimb, două concluzii logice: fie numărul sarcinilor a scăzut, fie rata avorturilor a rămas constantă. În ultimul scenariu, procentul lipsă de 42,5% înseamnă întreruperi de sarcină nedeclarate, proceduri periculoase, efectuate în secret; vieţi puse în pericol. 

Asta ne aduce într-un alt punct al discuţiei: despre ideologie. Iar aici e nevoie de o clarificare. Pentru că valorile tradiţionale NU sunt atacate de decizii de bun simţ legate de sănătatea reproductivă şi, în niciun caz, de respectarea drepturilor femeilor. 

Trauma Decretului 770 nu trebuie uitată niciodată. Este condiţia obligatorie pentru a nu reveni la acele vremuri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Dunning-Kruger
29.06.2022, 09:15:50

Curtea Suprema nu se va opri doar la avort. Cel putin pastila de a doua zi si steriletul vor fi de asemenea interzise. Totul va fi la indemana barbatului sa decida daca femeia ramane gravida. Asta e planul de lupta al conservatorilor: subjugarea femeii.

+8 (16 voturi)
Radu Mircea
29.06.2022, 11:36:56

# lata ca cercul e rotund si memoria e scurta . Perceptele religioase vechi de 2.000 de ani n-au ce cauta in secolul XXI . Din pacate influenta diferitelor culte religioase , desi pe plan mondial sunt in scadere , ramine de luat in seama . Consider ca cea care poarta o sarcina este indreptatita sa hotarasca in privinta ei , altfel nu ar fi decit un animal reproducator ca oaia , vaca , sau gaina . De cind altcineva recomanda , ba chiar hotaraste ce se va intimpla cu un embrion ce nu-i apartine ???

+3 (9 voturi)
Razvan B
29.06.2022, 13:58:54

Radu Mircea Ar fi un animal reproducator? De ce? Are control asupra faptului daca ramane sau nu insarcinata. De ce astia ca tine iau absolut refuza sa acorde responsabilitate femeii pentru ca ramane insarcinata? Sunt atatea mijloace contraceptive. Nu orice partida de amor se transforma intr-o sarcina daca esti responsabil. Nu hotaraste nimeni ce se intampla cu un embrion, ci daca viata de om trebuie omorata ca deranjeaza vietii femeii care nu vrea sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile care au adus-o acolo. Ar fi fain sa poti omori asa lume cand iti afecteaza viata. Super abordare.

-5 (13 voturi)
Valentin Petrescu
29.06.2022, 10:26:54

Procentul lipsă reprezintă avorturi executate în clinici particulare, de cele mai multe ori de catre aceiași medici care le-au refuzat în spitalele de stat. Sau nu știați de această practică?

+3 (3 voturi)
Razvan B
29.06.2022, 13:48:35

"Sunt efecte ale absenţei educaţiei sexuale." - ridicol. Pana acolo ma tem ca sunt atatea alte motive incat trebuie o lista lunga sa fie enuntate. Mediul familial e mult mai important decat educatia sexuala. Multe alte lucruri sunt mai importante decat educatia sexuala. Majoritatea mamelor minore oricum nu merg la scoala deci educatia sexuala nu va rezolva nimic in cazul lor daca poate rezolva ceva oricum.

-4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările