Societate

articolul anterior articolul urmator

Trecutul cinic. Despre un ştrand naţional unitar

32
27 Jun 2013 10:52:11
Péter Demény

La sfîrşitul săptămînii trecute, un bunic din Tg. Mureş n-a fost lăsat de moderatorul radioului de la ştrandul Weekend să-şi cheme nepotul în limba maghiară. De ce? Nu ştim sigur, desigur. E mai mult, aici, decît o mîrlănie oarecare, de proastă creştere crasă, de nesimţire crudă ca varza. Este vorba de mult mai mult - de aceea, moderatorul în cauză e demn de toată empatia noastră sinceră, neprefăcută şi melancolică.

Există la Tg. Mureş un ştrand încăpător, cu verdeaţă multă, cu apă bună, „Weekendul”. E atît de bun încît e arhiplin tot mereu.

Dacă e arhiplin, unii se rătăcesc. La sfîrşitul săptămînii trecute, s-a rătăcit un băieţel. Trăieşte la Berlin, mama lui e unguroaică originară din Tg. Mureş, copilul ştie, deci, doar germana şi maghiara. Dar rugămintea bunicului să-şi poată chema nepoţelul în maghiară de la microfonul radioului de la ştrand a fost refuzată de moderator.

De ce? Cred că răspunsul e pe cît de simplu, pe-atît de trist. Cred că e vorba aici de şovinismul care se aşterne pe mîrlănie.

În Transilvania, mulţi români trăiesc cu convingerea că fără maghiari ar fi mai bine, iar mulţi maghiari, că fără români ar fi mai bine. Unii vorbesc mereu despre Viena, alţii, mereu despre Trianon. Primii se roagă la Antonescu şi la C. V. Tudor, ceilalţi, la Horthy şi la Orbán. Nici unii, nici ceilalţi nu înţeleg că vremurile s-au schimbat şi chiar de nu s-ar fi schimbat, nimeni de pe lumea asta nu trăieşte într-o oală unde mişună numai cei care vorbesc limba lui.

Atenţie, însă. Şoviniştii nu vorbesc cu cei despre care ştiu totul. Trecutul e trist şi eroic, prezentul e trist şi decadent, speranţa, atîta cîtă e, stă în conducătorii supremi care „au spus ei bozgorilor/valahilor adevărul aşa cum este el.” Celălalt nu e de ascultat; de înţeles, ce să mai vorbim. Celălalt e un duşman abominabil. Şi uite-aşa ne învîrtim în jurul cozilor roşu-galben-albastre sau roşu-alb-verzi.

La Tg. Mureş proporţia români-maghiari nu e nici pe departe liniştitoare, cele două naţiuni trăind în proporţii aproximativ egale; nu-i deloc de mirare că în martie 1990 s-a putut întîmpla ceea ce s-a întîmplat. Nimeni nu se poate simţi în siguranţă. Este mai relevant oricum decît la Cluj sau la Miercurea Ciuc, unde majoritatea e reconfortantă. La Tg. Mureş trebuie să-i învăţăm minte pe toţi bunicii şi nepoţii tembeli!

Moderatorul radioului de ştrand nu a văzut un bătrîn speriat care şi-a pierdut nepotul. A văzut un bozgor încăpăţînat a cărui nepot, iată, nu ştie limba  română — limba lui maternă, de fapt, pentru că România este, nu-i aşa, „stat naţional unitar”, ce altă limbă ar vorbi o unguroaică care s-a născut la Tg. Mureş? Moderatorul a văzut ceea ce a arătat oglinda cinică a trecutului pasiv şi devenit idee fixă. De aceea, trebuie să ne gîndim la el plini de înţelegere şi de empatie melancolică sinceră şi neprefăcută.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

GD Toma
27.06.2013, 11:50:13

... aţi vorbit cu dreptate, domnule.

+1 (11 voturi)
Chirita
27.06.2013, 12:32:39

Péter Demény - cunosc f. bine strandul despre care vorbiti si pot sa spun ca este f. frumos. In ceea ce priveste chestiunea pe care o aduceti in discutie, parerea mea este: daca acel copil pierdut NU este cetatean roman, normal ar fi fost sa fie "chemat" in limba germana, engleza, franceza, ori (daca prin minune moderatorul ar fi stiut si maghiara) sau maghiara. Daca acel copil pierdut este cetatean roman si locuieste in Romania, normal ar fi fost sa fie "chemat" in limba romana (pt. ca ar TREBUI sa o cunoasca, fiind limba oficiala, chiar si in Tg. Mures), apoi engleza, apoi franceza, apoi germana (pe care o si cunoaste, dupa cum spuneti dvs.). De unde si pana unde limba maghiara este o limba universala, de unde si pana unde trebuie sa fie cunoscuta de toti? Cand cineva se "pierde" aici, in Germania, anuntul se face NUMAI in limba germana si, credeti-ma ca am auzit astfel de anunturi prin magazinele prin care am trecut. Asadar, si copiii unguri din Romania TREBUIE sa invete limba romana, altfel se vor PIERDE, si la propriu si la figurat. Cum eu, ca romanca get-beget, am invatat cat decat limba maghiara, inca de la varsta de 4 ani (traind si printre unguri, la inceput in Tg.Mures, apoi la Cluj) nu vad de ce ungurii nu ar trebui sa invete romana, cu atat mai mult cu cat traiesc in Romania. Atat timp cat Romania este stat unitar si independent, iar limba romana este limba oficiala si copilul in cauza traieste in Romania nu va inteleg indignarea. In final, stiti cum vad eu problema? Un copil ungur, vorbitor de maghiara si germana s-a pierdut pe o plaja din Australia si moderatorul, vorbitor de engleza, nu anunta aceasta in limba maghiara. Hai, ca-mi vine sa rad!

-2 (18 voturi)
Lutra Lutra
27.06.2013, 14:45:26

Vă invit la o lectură mai atentă a textului, stimată doamnă, copilul amintit trăiește (și s-a născut) în Germania. "La sfîrşitul săptămînii trecute, s-a rătăcit un băieţel. Trăieşte la Berlin, mama lui e unguroaică originară din Tg. Mureş, copilul ştie, deci, doar germana şi maghiara. Dar rugămintea bunicului să-şi poată chema nepoţelul în maghiară de la microfonul radioului de la ştrand a fost refuzată de moderator."

+4 (8 voturi)
B Florin
27.06.2013, 14:46:59

Cred ca ai lipsit de la ora de romana cand ati invatat "comprehensiunea si interpretarea textului". "Dar rugămintea bunicului să-şi poată chema nepoţelul în maghiară de la microfonul radioului de la ştrand a fost refuzată de moderator" - Moderatorul nu trebuia sa stie maghiara, nici germana ori engleza sau ma rog bengaleza, BUNICUL a vrut sa-l cheme pe baietelul in maghiara! Totul a depins de bunavointa si de omenirea moderatorului, iar astea n-au nimic de-a face cu cetatenia sau cu faptul ca statul in care traim este sau nu este unitar si independent...

+10 (12 voturi)
Utilizator Adevărul
27.06.2013, 15:07:16

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (32)

Modifică Setările