Trei elevi de la Colegiul Gheorghe Lazăr din Bucureşti, depistaţi pozitiv cu meningococ, dar clinic sănătoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Trei elevi ai Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”, unde o elevă a murit în urma unei meningite meningococice fulminante, au fost depistaţi pozitiv cu Neisseria meningitidis, dar sunt purtători clinic sănătoşi.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, pe 18 aprilie, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) a testat 61 de elevi şi 10 profesori ai liceului din Capitală unde frecventa cursurile tânăra care a decedat în urma unei meningite meningococice fulminante. 

„În cazul unuia dintre elevii testaţi, rezultatul a fost pozitiv pentru Neisseria meningitidis. Tulpina a fost izolată cu dificultate, ceea ce este caracteristic pentru tulpinile fără capacitate patogenă. De asemenea, menţionăm că elevul nu a fost în contact direct nemijlocit cu eleva decedată”, arată un comunicat de presă. 

Pe 18 aprilie i s-a administrat tratamentul chimio-profilactic imediat, în doză unică. În urma comunicării rezultatelor analizelor de laborator privind starea de purtător clinic sănătos şi având în vedere contextul epidemiologic la data respectivă (tulpină virulentă), elevul a fost retestat cu exudat nazo-faringian şi i s-a administrat tratamentul necesar stării de purtător, tratament instituit de specialiştii Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş". 

„După tratament se va repeta exudatul nazo-faringian”, arată sursa citată. 

Potrivit sursei citate, în afara testelor efectuate de DSPMB, au solicitat testarea şi alte persoane, doi elevi ai aceleiaşi unităţi de învăţământ fiind depistaţi pozitiv - "clinic sănătos".

„Printre cei care s-au prezentat voluntar pentru testare sunt şi doi elevi ai Liceului 'Gheorghe Lazăr' care, în urma testelor efectuate la Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeş", au fost depistaţi pozitiv - clinic sănătos. Menţionăm că cei doi tineri nu au făcut parte dintre contacţii direcţi ai tinerei care a decedat (sunt elevi în altă clasă). Şi în aceste cazuri, pe măsură ce au fost depistate, în 23 şi 24 aprilie, au fost recoltate probe de exudat nazo-faringian şi a fost administrat tratamentul stării de purtător", precizează aceeaşi sursă.

MS menţionează că profilaxia cu antibiotic administrată la contacţii direcţi elimină eventuala stare de portaj.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite