Societate

articolul anterior articolul urmator

Trinitas TV: Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor IPS Pimen a murit

14
20 May 2020 03:18:43
Autor: News.ro
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor IPS Pimen, în vârstă de 90 de ani, a încetat din viaţă miercuri, la o lună după ce a fost diagnosticat cu coronavirus.

”Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen s-a mutat la Domnul! Dumnezeu să-l odihnească!”, este anunţul postat pe pagina de Facebook a Trinitas Tv, postul de televiziune al Patriarhiei.

Conform agenţiei de presă a Patriarhiei, arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a încetat din viaţă miercuri, în jurul orei 0:50, la Institutul „Matei Balş” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen a fost confirmat cu coronavirus în 20 aprilie, când a fost transferat de la Spitalul Judeţean Suceava la Institutul "Matei Balş", cu un elicopter, el având simptome severe de pneumonie.

Născut în localitatea Greabănu, judeţul Buzău, în 25 august 1929, el a devenit călugăr în 1951.

Şi-a făcut studiile medii la liceul din Râmnicu Sărat şi la Seminarul monahal din Mănăstirea Neamţ. A urmat studiile superioare la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, iar apoi a efectuat studii de specializare la Universitatea din Koln.

În 24 ianuarie 1991, PS Pimen Suceveanul a fost ales arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

El a redeschis mai multe lăcaşuri care fuseseră închise în perioada comunistă, printre care Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Humorului.

IPS Pimen a fost preocupat şi de problemele sociale din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, încurajând înfiinţarea a numeroase cămine şi aşezăminte speciale pentru cei nevoiaşi. Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a fost distins cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce de către preşedintele Emil Constantinescu.

IPS Pimen este cel care a iniţiat procedurile de retrocedare către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fondului forestier care aparţinuse înainte de cel de-al doilea război mondial Mitropoliei Bucovinei cu sediul la Cernăuţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Herr Hoher
20.05.2020, 03:34:37

Comentariu considerat abuziv.

Herr Hoher
20.05.2020, 04:09:51

Era o intrebare. Cum Prea Sfantu asta facea studii la Koln in anii '50 pe cand amandoi bunicii mei sapau la Canalu' Dunare - Marea Neagra? Nu trebuie sa-mi raspundeti. Raspunsu' il stiu toti.

+9 (9 voturi)
florin bala
20.05.2020, 05:57:53

ca fosta fiinta omenesca, odihneasca-se in pace. da' nu-i problema asa mare pentru stat, ca nu platea taxe.

+2 (2 voturi)
Alexandru Preda
20.05.2020, 06:21:56

Dumnezeu sa îl ierte!

0 (2 voturi)
Stefan din Nord
20.05.2020, 06:53:41

Aseara pe la ora 22 Cercel ne asigura ca-i in continuare in stare stabila Acum vad ca s-a stabilizat definitiv Cum se spune in ortodoxie Acum e undeva sus in ceruri fericit langa Hristos si vegheaza rugandu-se pentru noi . Bineinteles eu nu cred in cretinismele astea Cei ce vor sa se minta singuri ,sunt liberi sa o faca

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările