„Tulpina indiană“, a patra mutaţie îngrijorătoare a SARS-CoV-2. Infectările s-au triplat în India

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Tulpina indiană a SARS-CoV-2 face deja ravagii în Orient şi a fost detectată deja în Marea Britanie. Această variantă – cu două mutaţii – este a patra după tulpinile identificate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia. Caracteristica acestei noi tulpini, din India, este că a „împrumutat” una dintre mutaţii de la tulpina britanică, iar pe a doua, de la cea californiană.

Noua variantă din India a primit indicativul B.1.617 şi prezintă două mutaţii la nivelul proteinei Spike – cea cu ajutorul căreia virusul pătrunde în celula umană – astfel încât cercetătorii spun că ar putea fi mai contagioasă şi ar putea „păcăli” răspunsul imun. Cele două mutaţii sunt E484Q (prezentă la tulpinile din Marea Britanie şi Africa de Sud) şi L452R (descoperită prima dată în California).

Tulpina indiană a fost identificată în 70% din cazurile analizate în India (din 10.000 de secvenţieri genomice), 23% în cele din Marea Britanie, 2% în Singapore şi 1% în Australia.

În India se manifestă, concomitent, şi celelalte trei tulpini identificate până acum: cea din Marea Britanie (B.1.1.7), cea din Africa de Sud (B.1.351) şi cea din Brazilia (P.1)

Cu 20% mai contagioasă

Dr. Anurag Agrawal, directorul unui institut de genetică din India, a declarat că primele informaţii arată că una dintre cele două mutaţii pe care le prezintă noua tulpină (mutaţia L452R) este asociată cu o contagiozitate sporită cu 20% şi o scădere a răspunsului imun cu 50%, transmite Business Standard.

Imunologul Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford, a explicat în ce măsură vaccinurile îşi păstrează eficienţa în cazul tulpinii din India.

„Eu sunt totuşi optimist că ambele mutaţii sunt în cadrul proteinei Spike, dar totuşi restul proteinei rămâne funcţională şi sunt convins că un răspuns imunitar mai puţin eficient tot va fi suficient de bun ca să protejeze faţă de simptomatologia severă cauzată de infecţia cu această nou tulpină. De altfel, a fost demonstrat şi faţă de restul tulpinilor, faţă de a căror infecţie simptomatică vaccinurile ar fi avut o eficacitate mai redusă, dar faţă de infecţia simptomatică severă, faţă de cazurile severe de COVID-19, vaccinurile au rămas eficiente şi sper că acesta va fi cazul şi faţă de această nouă tulpină”, a declarat cercetătorul într-un interviu la RFI.

Numărul cazurilor noi aproape că s-a triplat în India

Pe data de 17 aprilie, numărul noilor infectări aproape că s-a triplat în India, faţă de „vârful” infectărilor, care s-a manifestat toamna trecută. Ieri, în India au fost raportate 260.778 de cazuri în doar 24 de ore. În valul 2 al pandemiei, cel mai mare număr de infectări depistat într-o singură zi în India a fost pe data de 11 septembrie 2020, când au fost raportate 97.654 de cazuri.

Pragul de 100.000 de infectări noi pe zi a fost depăşit de India încă din data de 4 aprilie, şi de atunci numărul cazurilor COVID-19 este într-o creştere alarmantă. 

Potrivit WorldOMeters.info, India a ajuns la un total de 14.788.109 cazuri confirmate COVID-19 de la începutul pandemiei până în prezent şi un bilanţ al deceselor de 177.168.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite