Societate

articolul anterior articolul urmator

Tulpina sud-africană de coronavirus a ajuns în România. Un caz a fost descoperit în Bucureşti, iar altul la Piteşti

12
5 Mar 2021 10:51:36
Autor: Valentin Bolocan
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Medlife a depistat primele două cazuri din România de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus, unul la Bucureşti şi celălalt la Piteşti. Prevalenţa tulpinii britanice a ajuns la 77% din loturile studiate.

Pe lângă cazurile de infecţie cu tulpina sud-africană, specialiştii MedLife au identificat şi 72 de noi cazuri cu varianta britanică, din acelaşi lot de 93 de probe analizate.
 
”Prevalenţa pe loturile studiate cu privire la tulpina britanică a evoluat de la 12% la 77% în mai puţin de 2 luni. Creşterea continuă a ratei de infectare în ultima perioada şi a numărului de pacienţi internaţi la ATI întăreşte faptul că tulpina din Marea Britanie a devenit dominantă pe teritoriul ţării”, arată clinica într-un comunicat de presă, citat de biziday.ro.  Cele 93 de probe analizate în acest lot au fost prelevate în mod aleatoriu în perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienţi infectaţi şi confirmaţi cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, probele fiind furnizate de Direcţiile de Sănătate Publică.
 
Divizia de cercetare MedLife a identificat până în prezent 151 de cazuri de infectare cu varianta britanică a coronavirusului, dintr-un total de aproape 600 de probe secvenţiate de la începutul acestui an. Pe loturile analizate anterior, nu au fost identificate mutaţiile specifice altor tulpini.
 

Este necesar un program naţional de secvenţiere

 
"Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originară în Africa de Sud, depistate în România. Din păcate, acum avem un motiv în plus de îngrijorare, ştiind că şi tulpina sud-africană a ajuns pe teritoriul ţării noastre. În plus, nici evoluţia în ceea ce priveşte tulpina britanică nu este una favorabilă dacă luăm în considerare faptul că am ajuns la o prevalenţă de 77% pe lotul analizat versus 12%, atât cât am înregistrat în luna ianuarie. Practic, în mai puţin de 2 luni, numărul cazurilor cu noua tulpină a crescut de 6 ori, cel puţin pe loturile noastre de studiu. Răspândirea acestei tulpini explică şi trendul ascendent în ceea ce priveşte infectările şi numărul persoanelor internate la ATI în ultima perioadă. Credem că valul 3 şi poate chiar 4 al pandemiei vor fi în strânsă legătură cu apariţia şi răspândirea noilor tulpini ale virusului. De altfel, am anunţat instituţiile statului despre aceste evoluţii, în avans, inclusiv prin comunicări publice. Tocmai de aceea, există necesitatea unui program naţional de secvenţiere, astfel încât să avem informaţii actualizate despre modificările pe care le suferă acest virus şi să fim pregătiţi să acţionăm în consecinţă”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere derulat de MedLife.
 
Potrivit reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tulpina sud-africană este caracterizată de creşterea capacităţii de contagiere, la fel ca şi tulpina din Marea Britanie, însă nu există date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutaţii ale virsului. De asemenea, specialiştii explică faptul că până acum nu s-a observat creşterea ratei de deces din cauza noii tulpini, însă aceasta are un impact major asupra răspândirii mai uşoare a virsului.  
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Dan Petru
5.03.2021, 10:57:04

urmeaza urmatoarele tulpini - tulpina congoleza - tulpina cambodgiana - tulpina groenlandeza - tulpina ghaneza - tulpina jamaicana - tulpina uzbeka - tulpina paraguayana ... etc Fraierii sa scoata banu' ! Niste unii mai au loc in conturi pentru cateva miliarde !

+1 (5 voturi)
gigione delaDJ
5.03.2021, 11:15:57

eeeeextraordinaaar! Tulpina SUD africană vărule! Mi e silă...muultă lămâie, multă!

-2 (2 voturi)
Toru Okada
5.03.2021, 10:57:24

a fost depistata tulpina britanica, tulpina sud-africana, noroc ca nu a ajuns la noi inca tulpina chinezeasca.

-1 (3 voturi)
Alexe Radu
5.03.2021, 10:59:06

Am bulit-o ! Pot sa verse la canal vaccinurile actuale ...

-1 (1 vot)
gigione delaDJ
5.03.2021, 11:17:12

ai bulit o, aşa e!!! Las că fac şi vaccin...băsmăloasa aia de la biontech

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările