Turcan: Universitatea din Bucureşti şi Academia de Studii Economice vor primi peste 578 milioane de lei pentru a-şi renova clădirile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că Universitatea din Bucureşti şi Academia de Studii Economice vor primi peste 578 milioane de lei pentru a-şi renova clădirile. Cele două proiecte vor fi derulate de Compania Naţională de Investiţii.

Raluca Turcan a scris, pe Facebook, că Guvernul PNL a aprobat două acte normative prin care cele două universităţi de prestigiu ale României îşi vor putea moderniza sediile prin Compania Naţională de Investiţii. Astfel, ASE va primi în următorii doi ani peste 132 milioane de lei, iar Universitatea din Bucureşti va beneficia de peste 445 milioane de lei pentru o perioadă de 5 ani.

"Cele două universităţi au o istorie aparte. Au fost adevărate şcoli pentru elita românească şi au contribuit la clădirea României Moderne în ultimul secol. Odată cu trecerea timpului, clădirile s-au degradat. Prin această investiţie vom restaura şi reabilita clădirile istorice şi vom da spaţii de învăţământ moderne profesorilor şi viitorilor studenţi", a spus Turcan.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a precizat, după şedinţa de Guvern, că vor fi efectuate lucrări de consolidare, restaurare, restaurarea faţadei, inclusiv a tâmplăriilor exterioare, eliminarea umidităţii şi infiltrărilor din teren.

"Ştim bine, aceste clădiri au fost prea mult timp lăsate fără aceste lucrări absolut necesare de reabilitare şi  consolidare. Aceste investiţii vor fi derulate prin Comoania Naţională de Investiţii din subordinea  Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei", a spus Dancă.

Potrivit MLPDA, în şedinţa de Guvern au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea, reabilitarea şi modernizarea clădirii ”Mihai Eminescu” din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, obiectiv inclus în cadrul Programului Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, derulat de Compania Naţională de Investiţii.

Proiectul vizează reabilitarea clădirii existente, finalizată în anul 1968, prin consolidarea structurii şi refacerea finisajelor şi a instalaţiilor, pentru aducerea imobilului la standarde de funcţionare şi de securitate moderne, europene. Astfel, se vor executa, printre altele, lucrări de reabilitare a structurii de rezistenţă a clădirii, lucrări pentru reducerea consumurilor energetice (înlocuire tâmplărie, refacere terasă, termoizolare faţade şi planşee, înlocuire instalaţie electrică, lucrări modernizare instalaţii de ventilaţie, sanitare etc.), refacere finisaje interioare şi exterioare.

Valoarea estimată a investiţiei este de 132,55 de milioane de lei, iar durata estimată de realizare este de 24 de luni (dintre care 3 luni vor fi dedicate activităţii de proiectare).

În perioada următoare, CNI va demara procedura de achiziţie publică pentru contractarea lucrărilor de proiectare şi execuţie.

De asemenea, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru restaurarea Palatului Universităţii din Bucureşti (B-dul Regina Elisabeta, nr. 4-12, sector 3).

Lucrările vor viza consolidarea, restaurarea învelitorii şi a şarpantei, restaurarea faţadelor (inclusiv a tâmplăriei exterioare), modificări funcţionale şi restaurarea finisajelor interioare, iluminat arhitectural faţade, reabilitarea instalaţiilor, degajarea curţii interioare, conservarea şi punerea în valoare a vestigiilor arheologice din curtea interioară prin amenajarea unui spaţiu muzeal, amenajări exterioare.

Obiectivul va fi realizat prin Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social.

Potrivit Ministerului Lucrărilor Publice, valoarea estimată a lucrărilor este de 445,88 milioane de lei, iar durata estimată de realizare este de 60 de luni. Universitatea din Bucureşti participă la realizarea obiectivului prin finanţarea lucrărilor şi serviciilor neeligibile prin program (lucrările exterioare - amenajarea terenului, reţele exterioare din incintă), în valoare de 2,37 de milioane de lei, inclusiv TVA, conform devizului general aferent obiectivului, însuşit, conform legii, sumă aprobată prin Hotărârea Senatului Universităţii din Bucureşti nr. 7 din 26.03.2020.

În perioada următoare, CNI va demara procedura de achiziţie publică pentru contractarea lucrărilor de proiectare şi execuţie.

Palatul Universităţii este o clădire de importanţă esenţială, în prezent aici funcţionând 8 dintre cele mai vechi şi mai prestigioase facultăţi (Facultatea de Administraţie şi Afaceri, Facultatea de Chimie, Facultatea de Geografie, Facultatea de Geologie şi Geofizică, Facultatea de Istorie, Facultatea de Limbi şi Literaturi străine, Facultatea de Litere şi Facultatea de Matematică şi Informatică), arată sursa citată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite