Turcia nu poate reintroduce pedeapsa cu moartea

Publicat:
Ultima actualizare:

Recenta tentativă de lovitură de stat din Turcia a stimulat mai mulţi lideri politici şi înalţi oficiali din acea ţară să afirme intenţia de reintroducere a pedepsei cu moartea. Intenţie cel puţin surprinzătoare şi inadecvată, pentru motivele ce vor fi prezentate în continuare.

Turcia este stat membru (al 13-lea membru) al Consiliului Europei încă din anul 1950, anul imediat următor celui în care a fost înfiinţată această organizaţie internaţională. Consiliul Europei este o entitate distinctă de Uniunea Europeană (UE) şi are ca scop promovarea valorilor democratice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Noua Europă a început cu Consiliului Europei. Părinţii fondatori au început construcţia Europei Unite în anul 1949, odată cu înfiinţarea Consiliului Europei.

Consiliul Europei are în prezent 47 de state membre, dintre care 28 de state sunt şi membre UE.

Toate statele membre ale Consiliului Europei au semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), întrucât, în mod logic, nu este posibil să fii membru al Consiliului Europei, care are ca scop promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, şi să nu  semnezi CEDO.

Din acest motiv, Turcia a ratificat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) încă din anul 1954.

Prin Protocolul nr. 13 la CEDO (protocoalele sunt acte juridice internaţionale care modifică şi/sau completează CEDO), ratificat şi de Turcia şi intrat în vigoare în anul 2003, s-a prevăzut că pedeapsa cu moartea este interzisă în mod absolut.

Potrivit Protocolului nr. 13 la CEDO, nimeni nu poate fi condamnat la moarte  şi executat în nicio circumstanţă, nici chiar pentru fapte (inclusiv crime) comise în timp de război sau în timp cât există un alt pericol public ce ameninţă viaţa naţiunii (categorie în care intră şi loviturile de stat, încercate sau reuşite).

Dacă Turcia va reintroduce pedeapsa cu moartea, indiferent pentru care infracţiune şi pentru care situaţie, oricât de grave ar fi infracţiunea sau situaţia, ea se va autoexclude din Consiliul Europei şi dintre statele aflate sub jurisdicţia CEDO.

Deci, Turcia va spune astfel un hotărât ”adio” Europei. Eu, unul, nu cred că Turcia vrea să se despartă de Europa. Dimpotrivă. Şi mă opresc la dimpotrivă.

În plus, chiar dacă ar fi reintrodusă, pedeapsa cu moartea nu va putea fi aplicată celor implicaţi în actuala tentativă de lovitură de stat din Turcia.

Orice pedeapsă nou introdusă nu poate retroactiva, adică nu poate fi aplicată pentru infracţiuni pentru care, la data la care au fost săvârşite, legea nu prevedea o asemenea pedeapsă.  Numai infracţiunile comise după introducerea în legistaţia naţională a unei  pedepse  (în speţă, pedeapsa cu moartea) vor putea fi sancţionate cu această pedeapsă.

Neretroactivitatea legii penale este un principiu prevăzut expres în art. 7 din CEDO şi recunoscut, chiar şi mai înainte de apariţia CEDO, în toate legislaţiile ţărilor cu o minimă pretenţie de rigoare şi civilizaţie.

Deci, dacă Turcia vrea să rămână o ţară asociată sistemului european de valori, ea nu va putea reintroduce pedeapsa cu moartea. Nici ca o eventuală măsură de protecţie/descurajare împotriva unor viitoare lovituri de stat.

Text de Dan Mihai

Dan Mihai este jurist şi membru al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki din anul 2001. Domeniile de expertiză: legislaţie penală, transparenţă decizională, acces la informaţiile de interes public, libertate de exprimare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite