UE: Pagube de până la 320 de miliarde de euro, pe an, din cauza poluării cu azot reactiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poluarea cu azot reactiv produce pagube de până la 320 de miliarde de euro, anual, prejudiciu plătit de Uniunea Europeană, arată un raport întocmit de 200 de experţi din cadrul a 89 de organizaţii.

Azotul este cel mai des întâlnit element din atmosferă şi e, practic, inofensiv. Forma sa reactivă este, însă, nocivă şi provine de la unităţile de producţie industrială, de la autovehicule, de la ferme, din agricultură şi de la uzinele de tratare a deşeurilor.

Potrivit unui raport întocmit de experţi din 21 de ţări, principala sursă de poluare cu azot reactiv este agricultura şi creşterea animalelor în ferme, relatează BBC News. Cele două sunt strâns legate, dată fiind cantitatea mea de produse furajere pe care le consumă animalele.

De altfel, 80% din emisiile de azot din Europa provin din practicile agricole folosite la creşterea cerealelor destinate animalelor, atrage atenţia Mark Sutton din cadrul Centrului de Ecologie şi Hidrologie de lângă Edinburgh, Marea Britanie. Numărul mare de animale domestice din ferme este determinat de cererea de carne de la nivel european. Sutton oferă ca soluţie înlocuirea proteinelor obţinute din carne, cu cele din legume: "Dacă vrem să ameliorăm problema, putem pur şi simplu să consumăm mai puţină carne. Mâncatul cărnurilor este principalul generator al poluării cu azot din Europa".

Potrivit raportului citat de BBC News, pagubele produse de acest tip de poluare costă Uniunea Europeană până la 320 de miliarde de euro pe an.

Azotul reactiv contribuie atât la poluarea propriu-zisă a aerului, la schimbări climatice, cât şi la micşorarea speranţei de viaţă cu şase luni pentru cetăţenii europeni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite