Societate

articolul anterior articolul urmator

Un 24 iunie „altfel“

5
24 Jun 2022 08:59:31
Alina Gorghiu
Exponate din cadrul expoziţiei „Ia argeşeană şi musceleană”, 20 iunie 2022. Sursa: arhiva persoanlă
Exponate din cadrul expoziţiei „Ia argeşeană şi musceleană”, 20 iunie 2022. Sursa: arhiva persoanlă

Ceva e diferit anul acesta cu 24 iunie. Văd peste tot în jurul meu oameni care poartă cu drag ia şi mă bucur că fiecare publică selfie-uri pe Facebook sau Instagram. Dar de data aceasta, ceva în plus şi foarte important… recenta adoptare a legii cu privire la „Ziua iei”.

Dincolo de satisfacţia mare de a vedea un proiect iniţiat cu suflet promulgat de Preşedintele României…e dovada că ia rămâne un element definitoriu al identităţii noastre, româneşti.

Fiecare cămaşă tradiţională are, cu siguranţă, o poveste a ei în spate. E un obiect de artă cu o istorie atât de frumoasă, cu valoare sentimentală importantă pentru noi, care ilustrează până şi cele mai bogate semnificaţii ale modului în care ia românească a fost o parte inseparabilă a spiritului femeilor din poporul nostru.

De aceea, consider că 24 iunie, începând din acest an, va fi şi o zi dedicată tuturor româncelor. De ieri, de azi şi de mâine. Celor care, secol după secol, au ţesut, cusut, brodat pentru a crea modele dragi nouă. Femeilor de astăzi, care nu lasă să se piardă meşteşugul şi celor de mâine care vor duce mai departe această pasiune.

Femeile Casei Regale a României, în special Elisabeta a României, Carmen Sylva după pseudonimul literar, au îndeplinit această misiune. Şi aşa ia a devenit o adevărată emblemă a poporului român.

Ia este cămaşa care întruchipează feminitatea în toate ipostazele ei. Dar mai mult decât atât, în croiala şi cusăturile sale, oricine poate citi calităţile artizanului. Ia este oricând o lecţie nu doar despre istorie şi cultură, ci şi despre ce înseamnă perseverenţa, răbdarea şi dorinţa de a crea ceva frumos şi special.

Tocmai de aceea, confecţionarea portului tradiţional este un veritabil tezaur al cunoaşterii universale.

Nu ştiu dacă noi, ca societate, facem tot ce trebuie pentru a duce mai departe arta tradiţională de confecţionare a iei. Dar eu voi purta mereu ia cu mult drag.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

West
24.06.2022, 12:26:55

pt autoarea (psdnl-ista): rezultate concrete ale psdnl-ului: pensii speciale protejate foarte bine! chiar unele marite cu procente record! procente la care oamenii normali, contributivii, nici nu pot visa! pt ei nu sunt bani! doar pt pensiile speciale/necontributive sunt bani! bugetarii platiti cu 70% mai bine decat productivii/privatii! nu mai vorbesc de tikete, sporuri, etc! nici vorba de reforme/restructurarea aparatului bugetar(PSDNL nu se va atinge NICIODATA de speciali si bugetari! NICIODATA! )(polonia are jumatate din bugetarii nostrii si e o tara dubla ca populatie)! depolitizarea aparatului bugetar PSDNL nu o va face niciodata! reforma administrativ teritoriala psdnl nu o va face NICIODATA! (avem UAT-uri/primarii, cu primari secretari, pile, amante, etc cat germania tara cu 85 mill de locuitori!INCREDIBIL!) si va mirati atunci de ce nu avem spitale, scoli, infrastructura, pensii, de ce gafaie mediul privat?!! justitie politizata cu tot feul de ‘dorneni’! legile sekuritatii cu complicitatea presedintelui de la grivco sunt de tip china-rusia-belarus, mai dure decat in comunism! atac la adresa presei in stil mafiot/rusia-belarus, prin intermediul institutiilor statului(verzi cazul emilia sercan)! de 32 de ani PSDNL ne conduce! mai este vreun naiv care mai crede in psdnl?!!? mai este???!

+2 (2 voturi)
West
24.06.2022, 12:45:56

pt cititorii comentariilor: acum dupa ce ati citit comentariile treceti la munca! la munca cu voi! trebuie sa platiti pensiile speciale si tiketele si sporurile de calculator pt apartul bugetar(si nu sunt putini; astazi e vineri, ei, bugetarii, probabil au plecat deja de la birou))! trebuie sa-i platiti mult mai bine decat voi! ei trebuie sa traiasca mai bine decat voi si familiie voastre! discrepanta intre speciali si voi trebuie sa se mentina , ca si pana acum la nivel record in europa si probabil in lume! sa nu cumva sa va treziti si sa va revoltati! sa acceptati aceste ucruri in continuare si sa votati exact asta ce se intamla de in romania de 32 de ani! sa nu schimbati nimic! noaptee buna natiune de mamaligari!

+1 (1 vot)
Gabrian Saher
25.06.2022, 01:33:27

de ce e alinuta asa obsedata sa scada numarul barbatilor? in parlament si in societate in general. are probleme acasa? vrea sa treaca la lesbianism?

+2 (2 voturi)
Vanatorul/dc
24.06.2022, 19:13:54

”Ceva e diferit anul acesta cu 24 iunie. Văd peste tot în jurul meu oameni care poartă cu drag ia şi mă bucur că fiecare publică selfie-uri pe Facebook sau Instagram.” Serios..? Si lui Iohannis cum sta in ie..? Ca Nicolae Ciuca si Florin Câțu imi inchipui ca sunt..sexi tare de tot imbracati cu ea..!

-25 (29 voturi)
andrei ispas
24.06.2022, 22:54:47

Alina Boghiu, du-te in PLM si fa legi bune, lasa textele. Păzea baieti, e sezonul viperelor

+1 (1 vot)
Modifică Setările