Un discurs care n-a fost rostit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 19-25 iunie, la Bucureşti a avut loc Bucharest Pride, încheiat cu Marşul Diversităţii. Un mesaj adresat celor care au participat.

Dragi participanţi la Marşul Diversităţii,

Am fost anul acesta în stradă 2500 de oameni şi-am cerut drepturi egale. Ne-am făcut vocea auzită, am clamat spaţiul public, ne-am distrat şi ne-am imaginat o lume în care discriminarea este doar o tristă amintire. 2500 de curajoşi au îndrăznit să strige din toţi rărunchii că statul român trebuie să îşi protejeze cetăţenii şi cetăţenele LGBT, să asigure climatul legislativ egal şi să legalizeze de urgenţă căsătoriile gay şi parteneriatele civile.

A venit vremea noastră. A venit momentul să deschidem larg uşa dulapului în care ne ascundem, de cele mai multe ori de nevoie, şi să spunem hotărât că drepturile nu se negociază. Suntem aproape 2 milioane de persoane LGBT în România, iar statul are datoria de a ne trata cu respect şi de a ne reda demnitatea umană. Drepturile noastre nu sunt emanaţia vreunei propagande, ci sunt emanaţia unui principiu moral de dreptate. Noi avem dreptate, istoria este de partea noastră.

Nu trăim vremuri uşoare, suntem zilnic supuşi abuzurilor, batjocurei, discriminării şi marginalizării. Suntem invizibili pentru autorităţi, pentru colegii de muncă şi chiar pentru familiile noastre. Trăim în frică, ne controlăm comportamentul pe stradă, ne ascundem iubiţii şi/sau iubitele, minţim şi ne ruşinăm când suntem puşi sub presiune cu privire la identităţile noastre.

Acum, o coaliţie aşa-zis pentru „familie” a strâns 3 milioane de semnături împotriva noastră. 3 milioane de semnături care au că scop unic restrângerea unor drepturi fundamentale ale cetăţenilor şi cetăţenelor LGBT. Societatea românească se radicalizează, iar forţele ultra-conservatoare îşi folosesc toate resursele pentru a oprima comunitatea LGBT.

Nu mai putem să rămânem tăcuţi, avem datoria să strigăm cât mai tare că drepturile LGBT sunt drepturi ale omului şi că drepturile omului sunt drepturi LGBT. Dincolo de lozinci, strategii, feluri de a înţelege lumea, comunitatea LGBT se află sub atac. Aceasta este bătălia generaţiei noastre. Noi suntem deschizătorii de drumuri, noi punem temelia unei noi viziuni asupra felului în care cetăţenii şi cetăţenele LGBT sunt trataţi(e) de către societate, de către stat, de către instituţii şi oameni. Drepturile se câştigă în stradă, drepturile se câştigă cerându-le hotărât şi punând presiune constantă pe autorităţi.

Astăzi, România ocupă un ruşinos loc 34 în Europa în materie de protecţie a persoanelor LGBT. Legislaţia trans este o ruşine, strategia naţională pentru HIV/SIDA lipseşte cu dezamăgire, reprezentarea politică a comunităţii LGBT este infimă, modelele LGBT lipsesc şi ele, sărăcia e o realitate pentru 44% din noi, iar fenomenul bullying-ului este mult prea des întâlnit în şcolile din întreaga Românie.

Revoluţia gay a venit. A venit momentul să ne cerem drepturile, să ne asumăm cât se poate de politic o agendă LGBT. O facem nu doar în numele nostru, al activiştilor, ci în numele a milioane de oameni care sunt armata de soldaţi invizibili din spate. A trecut timpul compromisurilor care compromit. Avem o voce, îndrăznim să cerem statului să ne respecte ca pe nişte cetăţeni egali în faţa legii, la fel cum se întâmplă şi în întreagă Europă. Aşteptarea a luat sfârşit şi nu ne mai ascundem în spatele uşii unui dulap!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite