Societate

articolul anterior articolul urmator

Un discurs care n-a fost rostit

100
30 Jun 2016 12:19:15
Vlad Viski

În perioada 19-25 iunie, la Bucureşti a avut loc Bucharest Pride, încheiat cu Marşul Diversităţii. Un mesaj adresat celor care au participat.

Dragi participanţi la Marşul Diversităţii,

Am fost anul acesta în stradă 2500 de oameni şi-am cerut drepturi egale. Ne-am făcut vocea auzită, am clamat spaţiul public, ne-am distrat şi ne-am imaginat o lume în care discriminarea este doar o tristă amintire. 2500 de curajoşi au îndrăznit să strige din toţi rărunchii că statul român trebuie să îşi protejeze cetăţenii şi cetăţenele LGBT, să asigure climatul legislativ egal şi să legalizeze de urgenţă căsătoriile gay şi parteneriatele civile.

A venit vremea noastră. A venit momentul să deschidem larg uşa dulapului în care ne ascundem, de cele mai multe ori de nevoie, şi să spunem hotărât că drepturile nu se negociază. Suntem aproape 2 milioane de persoane LGBT în România, iar statul are datoria de a ne trata cu respect şi de a ne reda demnitatea umană. Drepturile noastre nu sunt emanaţia vreunei propagande, ci sunt emanaţia unui principiu moral de dreptate. Noi avem dreptate, istoria este de partea noastră.

Nu trăim vremuri uşoare, suntem zilnic supuşi abuzurilor, batjocurei, discriminării şi marginalizării. Suntem invizibili pentru autorităţi, pentru colegii de muncă şi chiar pentru familiile noastre. Trăim în frică, ne controlăm comportamentul pe stradă, ne ascundem iubiţii şi/sau iubitele, minţim şi ne ruşinăm când suntem puşi sub presiune cu privire la identităţile noastre.

Acum, o coaliţie aşa-zis pentru „familie” a strâns 3 milioane de semnături împotriva noastră. 3 milioane de semnături care au că scop unic restrângerea unor drepturi fundamentale ale cetăţenilor şi cetăţenelor LGBT. Societatea românească se radicalizează, iar forţele ultra-conservatoare îşi folosesc toate resursele pentru a oprima comunitatea LGBT.

Nu mai putem să rămânem tăcuţi, avem datoria să strigăm cât mai tare că drepturile LGBT sunt drepturi ale omului şi că drepturile omului sunt drepturi LGBT. Dincolo de lozinci, strategii, feluri de a înţelege lumea, comunitatea LGBT se află sub atac. Aceasta este bătălia generaţiei noastre. Noi suntem deschizătorii de drumuri, noi punem temelia unei noi viziuni asupra felului în care cetăţenii şi cetăţenele LGBT sunt trataţi(e) de către societate, de către stat, de către instituţii şi oameni. Drepturile se câştigă în stradă, drepturile se câştigă cerându-le hotărât şi punând presiune constantă pe autorităţi.

Astăzi, România ocupă un ruşinos loc 34 în Europa în materie de protecţie a persoanelor LGBT. Legislaţia trans este o ruşine, strategia naţională pentru HIV/SIDA lipseşte cu dezamăgire, reprezentarea politică a comunităţii LGBT este infimă, modelele LGBT lipsesc şi ele, sărăcia e o realitate pentru 44% din noi, iar fenomenul bullying-ului este mult prea des întâlnit în şcolile din întreaga Românie.

Revoluţia gay a venit. A venit momentul să ne cerem drepturile, să ne asumăm cât se poate de politic o agendă LGBT. O facem nu doar în numele nostru, al activiştilor, ci în numele a milioane de oameni care sunt armata de soldaţi invizibili din spate. A trecut timpul compromisurilor care compromit. Avem o voce, îndrăznim să cerem statului să ne respecte ca pe nişte cetăţeni egali în faţa legii, la fel cum se întâmplă şi în întreagă Europă. Aşteptarea a luat sfârşit şi nu ne mai ascundem în spatele uşii unui dulap!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

helene
30.06.2016, 12:40:36

Felicitări pentru toate luările de poziție. Da, cel mai important lucru e ca un număr cît mai mare de oameni din comunitatea LGBT să aibă curajul să se exprime și să fie mult mai vizibili în spațiu public - e foarte important să se discute despre toate lucrurile astea, și despre (in)toleranță, și despre drepturi, și despre educație vis-a-vis de aceste drepturi. Constat cu mare dezamăgire că, de cele mai multe ori, nici măcar chestiunea de bază a drepturilor nu e înțeleasă deloc de așa-zișii ultra-conservatori, care tot reiterează foarte agresiv un același set de preconcepții și confuzii care mențin toată discuția la un nivel extrem de primitiv. De ex, ce drepturi tot vor ăștia, că oricum au deja mai multe decît noi. Nu, chiar au mai puține, și ar fi, teoretic, atît de simplu să înțelegem asta. Dar pentru toate astea e nevoie în primul rînd de discuții, cît mai multe, de educație, de abordări mai puțin inflamate - și asta de ambele părți, pînă la urmă. Pentru că nici să urăști nonstop ceva ce nu înțelegi nu face foarte bine tocmai celor care urăsc.

-8 (28 voturi)
B Adrian
30.06.2016, 13:03:55

Sunteti bolnavi bai " LGBT community "! Stiti ce se intampla in natura cu organismele bolnave?! Sunt eliminate...

+1 (13 voturi)
Steve Bridge
30.06.2016, 13:19:37

Ei bine, după logica ta, nu am fi bolnavi, pentru că în tot timpul ăsta (care, apropo, e mult mai mult de două mii şi ceva de ani, iubire) nu am dispărut, nu am fost eliminaţi. Şi atunci - mirare! - care e răspunsul la asta? Nu cumva miserupiştii cărora nu le pasă decât de ceea ce se află în globul lor de sticlă mic ar trebui să-şi restructureze conceptele de "democraţie" sau "societate modernă"? Abia aştept să-mi oferi vreo teorie legată de copii, deloc nouă.

-2 (12 voturi)
Dumitrascu Dorin
30.06.2016, 13:25:34

Comentariu considerat abuziv.

Tincu Catalin
30.06.2016, 13:28:03

De unde ai scos 2 milioane de LGBT in Romania? Ai avut vreun vis azi noapte? Si te rog sa nu mai manipulezi, mincinos mic si prevers ce esti! In care "intreaga Europa" sunteti respectati ca cetateni egali? In Europa sunt 46 de state, doar in 13 sunt legalizate casatoriile gay!!! M-ati plictisit cu toate aceste manipulari ale voastre, sunteti din ce in ce mai penibili si frustrati. Bucurati-va in intimitate de pornirile voastre, insa incetati sa mai otraviti spatiul public cu manipulari si minciuni grosiere!

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările