Un film artistic despre Rege

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avem un Rege pe care l-am jelit şi l-am îngropat exemplar: Mihai I. Avem şi un nou ministru al Culturii: actorul George Ivaşcu. Avem şi un Centenar. Acum e momentul!

Să exploatăm emoţiile colective şi să dovedim că suntem un popor cu un ridicat potenţial creativ, care ştie să-şi cinstească istoria şi eroii! Ministrul George Ivaşcu să convoace de urgenţă o şedinţă cu cineaştii români – regizori, producători, mai talentaţi sau mai puţin talentaţi, frustraţi sau mai relaxaţi – şi să le spună ceva de genul: „Domnilor, faceţi un film artistic despre Rege!“. Mă rog, nu neapărat un lungmetraj, poate să fie şi un serial, o franciză, dar ceva despre rege! De ce această urgenţă? Pentru că nu trebuie să mai tolerăm situaţia ca filmele lui Sergiu Nicolaescu – schematice, patriotarde, făcute la comanda lui Ceauşescu – să domine mentalul românesc din prezent, care şi aşa este debil rău şi confuz.

Deci, Mungiu, Caranfil, Puiu, Porumboiu, Jude, Giurgiu, Netzer şi alţi regizori, premiaţi sau mai puţin premiaţi internaţional, să fie băgaţi în şedinţă de Ivaşcu şi să se ajungă la o soluţie creativă: un film sau mai multe filme despre Regele Mihai I. Dar se pot face şi despre ceilalţi regi ai României, avem destulă istorie care să-i inspire pe cineaştii noştri. De ce trebuie să ne uităm mereu la filmele englezilor despre istoria lor cu regi şi regine? De ce americanii fac aşa de multe filme despre preşedinţii lor? De ce ei ştiu să-şi cinstească eroii şi să câştige Oscaruri? De ce? Noi, românii, nu suntem în stare să facem un film de Oscar precum „The King's Speech“, cu Colin Firth? Avem o ţară frumoasă pentru decoruri, avem şi herghelii de cai, să tot călărească actorii noştri talentaţi! Cineaştii români să iasă din bucătăriile sordide, care tot apar în filmele lor, finanţate din banii poporului, şi să atace fibra adevărată a poporului român! Pentru că românii vor poveşti emoţionante, puternice, pe înţelesul poporului, dar să fie de Oscar, acum e momentul!

Românii vor poveşti emoţionante, puternice, pe înţelesul poporului, dar să fie de Oscar, acum e momentul!

Cum se va proceda? După şedinţa cu Ivaşcu, cineaştii noştri să decupeze un fragment relevant din viaţa Regelui Mihai I sau din viaţa lui Carol I ori Regina Maria, la alegere, nimeni nu impune tema, nici măcar Liviu Dragnea! Se face o documentare beton în bibliotecă, research, cum spun americanii, apoi se trece la scrierea scenariilor, regizorii noştri sunt polivalenţi, inspiraţi, trebuie să scrie de Oscar! Dacă nu se ajunge la o creaţie originală, atunci cineaştii noştri să pună să citească literatura română. Uite, de exemplu, romanul lui Filip Florian, „Zilele regelui“, foarte bun!, sau romanul „America de peste pogrom“, de Cătălin Mihuleac, nu-i cu rege, dar e cu pogromul de la Iaşi, foarte bun! Şi mai sunt destule romane istorice ofertante. Dar cineaştii şi producătorii noştri mai citesc ceva în afară de interesele lor (mărunte)? Nu dorim să intrăm acum în polemici sterile.

Aşadar, un film artistic despre Rege va fi o dovadă că poporul român nu este creativ doar la îngropăciuni şi parastase, ci este în stare să se ridice patriotic şi la nivelul monarhilor. Ivaşcu, bagă-i pe artişti în şedinţă! Mungiu, Caranfil, Puiu, Porumboiu, Jude, la muncă! Pentru Ţară şi Rege!

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite