Un medic de la Spitalul Pantelimon susţine că dulapul cu medicamente de la ATI este încuiat. Oficial Ministerul Sănătăţii: „Dulapul este descuiat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dulapul cu medicamente dintr-un spital de urgenţă bucureştean este sub cheie FOTO Adevărul
Dulapul cu medicamente dintr-un spital de urgenţă bucureştean este sub cheie FOTO Adevărul

Dulapul cu medicamente de la secţia de terapie intensivă a Spitalului Pantelimon din Capitală este în continuare închis. Cel puţin aşa susţine doctorul Elena Voicu, potrivit digi24.ro. Asta în contextul în care o comisie internă analizează situaţia privind medicamentele care ar fi fost ţinute sub cheie la această secţie şi date cu prioritate pacienţilor tineri.

UPDATE Modlitatea de predare a cheii de la dulapul în care sunt ţinute medicamentele foarte scumpe, aferente programului ATI, pare să fi fost problema la Spitalul Pantelimon, dar în prezent dulapul este descuiat, iar procedura de predare a cheii şi a gestiunii se modifică, astfel încât aceasta să nu mai fie atribuţia şefului ATI, ci să se predea de la medic de gardă la medicul de gardă care intră în tură, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.

Purtătorul de cuvânt al MS a precizat, după controlul făcut la Spitalul Sfântul Pantelimon, că în dulapul încuiat erau ţinute medicamente care erau foarte scumpe şi care sunt prioritatea programului de ATI.

„Acum, modalitatea de predare a acestei chei se pare că a fost problema. Eu am fost , l-am văzut, dulapul este descuiat, accesul la medicamente e asigurat, iar în momentul acesta, procedura de predare a acestei chei şi a întregii gestiuni se modifică, astfel încât să nu mai fie în atribuţia şefului de ATI, ci să fie de la medicul de gardă la medicul de gardă care preia tura respectivă”, a declarat Laurenţiu Colintineanu, citat de news.ro.

UPDATE Potrivit doctorului Fiorella Mitoiu, purtătorul de cuvânt de la Spitalul Pantelimon, medicii au acces la medicamente, în incinta ATI existând două cutii cu medicamente necesare pentru tratarea bolnavilor critici.

„Eu şi cu asistentele de tură suntem martore că, în continuare, dulapul cu medicamente de pe programul AP/ATI este încuiat cu o cheie care nu se ştie unde este. Suspendarea şefei de secţie şi a asitentei şefe nu a rezolvat aboslut nimic. Pe mine mă interesa să rezolvăm această situaţie, ca oricare medic să aibă acces la medicaţia oricărui pacient”, a declarat medicul Voicu pentru postul de televiziune citat.

Dulapul ar fi fost încuiat inclusiv în noaptea tragediei Colectiv. „În acea noapte, dulapul era închis cu cheia, iar ea (şefa secţiei ATI - n.r.) suna de acasă şi nu a fost prezentă, pot să vă spun că toţi şefii de secţie de la toate specialităţile au venit la spital în acea noapte şi s-au implicat, toate specialităţile minus o singură specialitate importantă care este, practic, inima spitalului”, a declarat Elena Voicu.

Scandal uriaş la Spitalul Pantelimon din Capitală

Şefa Secţiei ATI a spitalului, medicul Laura Constantinescu, şi asistenta-şefă, Laura Manea, au fost suspendate după ce în presă a apărut o înregistrare în care şefa Secţiei ATI afirma că medicamentele trebuie administrate doar pacienţilor care „merită“.

„Medicaţia pe care o putem lua pe Acţiuni Prioritare - ATI, în primul rând, nu ar asigura cei 24 de pacienţi. Din păcate, nu ajunge pentru toată lumea. Trebuie să facem o oareşce diferenţiere. Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simţ: haideţi să dăm totuşi la ăia tineri şi la ăia cu şanse! Dacă vreţi, nu am nicio problemă, îi băgăm pe toţi, care cum intră la începutul lunii. Dacă pe 20 ale lunii nu mai avem medicaţie pentru ăia care merită, nu ne mai interesează, că atâta îi este bugetul!“, a explicat medicul Laura Constantinescu într-o şedinţă. Potrivit site-ului tolo.ro medicamentele vitale pentru pacienţi erau ţinute sub cheie, iar cheia era luată acasă fie de şefa secţiei, Laura Constantinescu, fie de asistenta-şefă, Laura Manea. Reprezentanţii pacienţilor au reacţionat, acuzând cinismul de care au dat dovadă cadrele medicale. Aceştia spun că, deşi lipsa de medicamente este o realitate în spitalele româneşti, de multe ori vinovaţi pentru această situaţie sunt chiar managerii instituţiilor sanitare, care nu le gestionează corect.

Vasile Barbu: A transformat secţia în propria feudă

„Prevederile legale în legătură cu siguranţa pacientului nu sunt respectate în secţiile ATI. Pornind de la utilizarea materialelor sanitare şi a procedurilor medicale sub aspect infecţios. Activitatea de îngrijire a bolnavilor în secţia de Terapie Intensivă a Spitalulul Pantelimon este una precară. Sunt ore în şir în care în secţie nu este nici măcar un medic, ci doar două asistente medicale. Medicii, care sunt foarte puţini, erau în operaţii. Numai în ultimul timp au plecat patru medici, după ce au intrat în conflict cu şefa secţiei, Laura Constantinescu. Ea este cauza principală pentru ceea ce se întâmplă la ATI. A transformat secţia în propria feudă, sprijinită de asistenta-şefa. Ceilalţi medici n-au acces la materialele sanitare, la medicamente“, a explicatVasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Potrivit acestuia, medicamentele ar fi fost administrate pacienţilor care nu erau eligibili în programul Acţiuni prioritare pentru pacientul critic (AP-ATI). „Deci, bani sunt, numai că nu sunt folosiţi cum trebuie. În loc să fie folosiţi la pacienţii critici, au fost cheltuiţi pentru cei care veneau cu intervenţii. Se va constata că acele medicamene nu au fost administrate pacientului eligibil în programul de acţiuni prioritare. La Spitalul Pantelimon era o debandată, totul era la cheremul şefiei de secţie“, a mai spus Barbu.

Radu Gănescu: Este o crimă în masă

La rândul său, Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), acuză lipsa medicamentelor din spitale, care îi face pe medici să decidă cine trăieşte şi cine moare.

„Din păcate, aici am ajuns. Este punctul culminant al evoluţiei Sănătăţii în România. Un medic ajunge să fie Dumnezeu pe pământ, decizând cine trăieşte şi cine moare. Ceee ce s-a întâmplat la Spitalul Pantelimon nu are nicio legătură cu tratarea pacienţilor şi cu jurământul lui Hipocrate. Este o crimă în masă. Vorbim de decizii de viaţă şi de moarte, care nu ar trebui să aparţină medicului. Asta vedem zi de zi, este o realitate“, a spus Radu Gănescu.

Acesta afirmă că, pe lângă subfinanţarea sistemului, o vină pentru această situaţie o au şi cei care gestionează fondurile. „Există o culme a realităţii. Pe de o parte, nu sunt bani suficienţă, pe de altă parte, sunt cazuri în care fondurile, aşa puţine cum sunt, nu sunt cheltuite. Spre exemplu, pacienţii cu hemofilie au un buget alocat printr-un program naţional, care este insuficient. la sfârşitul fiecărui an avem surpriza să constatăm că rămân bani necheltuiţi, cu toate că pacienţii nu au tratament“, a mai spus preşedintele COPAC.

Ministerul Sănătăţii anunţă control la Spitalul Pantelimon

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că vor trimite Corpul de control la Spitalul de Urgenţă Pantelimon pentru a face verificări în acest caz. „Drepturile pacienţilor nu sunt negociabile. Discriminarea este inacceptabilă şi reprezintă o încălcare a legii în vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din România“, arată un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite