Societate

articolul anterior articolul urmator

Un milion de oameni bine informaţi?

25
2 Mar 2016 20:27:31
Mircea Vasilescu

S-a făcut mare caz de evacuarea Antenei 3 din sediu, s-au rostit cuvinte mari (“libertatea presei”, “cenzură” şi altele), s-au băgat în vorbă şi s-au aflat în treabă cei mai înalţi demnitari ai statului. Povestea asta mi se pare că-i dreptate d-lui profesor Lucian Boia: România “e altfel”. Cel puţin în aparenţă.

Să facem un exerciţiu: să presupunem că fiscul american ar pune în aplicare o hotărâre judecătorească şi ar confisca sediul unei televiziuni (sau al unui post de radio, sau al unui ziar) din SUA pentru că patronul e dator la stat. Repet, pe bază de hotărâre judecătorească. Ar comenta cineva? S-ar arunca vorbe mari despre libertatea presei? Ar ieşi lumea în stradă să manifesteze? (Poate doar vreo doi-trei zăpăciţi “antisistem”…). Şi jurnaliştii americani ce credeţi că ar face? Şi-ar transforma emisiunile ori articolele în tribune de înfierare a judecătorilor, procurorilor, Justiţiei, fiscului? Ar chema poporul american la “revoluţie”? Ar spune că în toată povestea e “mâna preşedintelui” care controlează justiţia şi fiscul? Nici vorbă de toate acestea. S-ar aplica legea, scurt şi la obiect. Atât. Şi poate că alte televiziuni şi ziare ar da vreo ştiruţă despre asta.

De ce la noi “e altfel”? Nu din cauza vreunei explicaţii istorice, metafizice ori filozofice, nu pentru că românii ar fi, genetic, construiţi într-un fel care nu le permite să priceapă că legea-i lege. Ci pentru că unii dintre ei se lasă uşor manipulaţi, se simt bine seara, înainte de culcare, dacă sunt “minţiţi frumos”, au nostalgia televiziunii şi presei din vremea comunismului, când ce scria în ziare şi se dădea la televizor era literă de lege, nu se discuta şi nu se comenta. Le place damful etichetărilor, lozincilor, cuvintelor mari şi grele.

Cine sunt ei? Cum sunt? Datele de audienţă ne spun că publicul televiziunilor de ştiri, în prime time, ajunge la aproape un milion de persoane. Ar trebui să avem, care va să zică, (cel puţin) un milion de oameni bine informaţi în ţărişoara asta. Eu cred că avem mai mulţi, dar nu sunt aceştia, nu sunt cei care se uită la televiziunile de ştiri între orele 19-24. Două articole recente al lui Petre Barbu, apărute în ediţia online a revistei Forbes, analizează “cât sunt de bătrâni” şi “câtă carte ştiu” telespectatorii televiziunilor de ştiri. La Antena 3, de pildă, se uită cam patru sute şi ceva de mii de oameni, dintre care 50 % au studii medii, iar 23 % studii primare. 73% au peste 55 de ani. Şi la celelalte televiziuni de ştiri proporţiile sunt asemănătoare (doar că audienţa lor e mai scăzută).

Antena 3, Realitatea TV, B1 TV şi România TV transmit, seară de seară, emisiuni “de vorbe”, în care se comentează la infinit şi se dă cu părerea pe tot felul de subiecte care, aparent, sunt “de politică internă”, dar în fapt sunt scandaluri, manevre, declaraţii peste declaraţii. Cam aceiaşi comentatori încearcă să extragă subînţelesuri din ce spun politicienii. Singurul post de ştiri care îşi merită numele este Digi 24. În rest, sunt posturi de vorbărie. La aşa ceva cască gura şi urechile publicul despre care era vorba mai sus. Iar cei care au ieşit în piaţă, la cererea Antenei 3, pentru “a apăra libertatea presei”, reprezintă de fapt adepţii propagandei: chiar le place, chiar vor asta.

Aşa încât, din punctul meu de vedere, tot zgomotul în jurul Antenei 3 e fără sens. Ar fi mult mai interesant să dezbatem la ce sunt bune televiziunile de ştiri. Şi cum de reuşesc să facă atâta zgomot în jurul lor, disproporţionat faţă de publicul care chiar le frecventează. Căci singura televiziune de ştiri adevărată – Digi 24 – are cea mai mică audienţă: 61.000 de persoane pe minut. Celelalte, adunate la un loc, ajung la aproape un milion. Dacă televiziunile cu pricina chiar ar fi de ştiri, atunci milionul acesta ar trebuie să reprezinte publicul cel mai informat din ţară. Nu e. E partea cea mai slabă a publicului, victimă sigură a zgomotelor şi propagandei.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Mandrean Paul
2.03.2016, 20:37:23

Digi 24 o sa emita si in Republica Moldova. Momentan, sunt singura televiziune de stiri serioasa din Romania.

+3 (7 voturi)
Marcel Panciu
2.03.2016, 21:01:49

M-am lamurit si cu Digi24, orientarea lor anti-ortodoxa e destul de transparenta si din pacate nu se jeneaza sa recurga la manipulare si dezinformare pentru a-si promova agenda.Un exemplu recent: stirea despre bugetul Capitalei pe 2016, care spunea ca "bisericile au primit 10 milioane, iar spitalele doar 6 milioane", pentru a se dovedi ulterior ca era vorba de 6 milioane in plus fata de cele 241 primite initial. Prilej numai bun pentru dl. Pirvulescu, invitat in studio, sa lanseze placa favorita cu "Biserica, agent electoral". Din pacate, de la venirea unor personaje apropiate serviciilor, precum Moise Guran si Lucian Mindruta, obiectivitatea postului a scazut.

0 (4 voturi)
PETRE GRIGORESCU .
2.03.2016, 21:49:53

Domnule Mircea Vasilescu, vă rog, căci şi pentru că nu doar chiar ne „cunoaştem” oleacă : dacă 1 milion de ..... e atît de puţin şi nici nu contează, Atunci cum explicaţi că ziarele de renume „mondial”cultural-intelectualiciste (TOATE !) pe plan naţional, pe „site”-forumurile lor nu-şi fac deloc treaba-misia întru înlesnirea Dialogului cu Cititor-Comentatorul CULTIVAT ???? Ci din „CONTRA” ( şi Asta, la un „public” mult mai „restrîns”, cu mult SUB-UN milion ! ) ! Forumurile sînt lăsate de izbelişte, comentariile sînt cenzurate alandala după criterii „stranii”, şi tot felul de alte tertipuri pseudo-deontologic-intelectualiciste lamentabile. TOATE ! Aşa că Chestia Asta, cu Antena 3, domnule Vasilescu, să fim puţintel niţcaiva mai serioşi, e un simplu imens Mizilic-Mezel, o diversiune la modă de scurt moment (boala, moartea regelui Mihai, va fi un altul !) propice concludent şi conform cloroform şi, Oferit doar gratuit, haitelor, pardon ! turmelor de înghesuiţi turmentaţi deja rău de tot ai istoriei, şi nu doar pentru a îngroşa Sosul Cacialmalelor dermocratic-orighinale autohton autentice. Nimic „ALTFEL”, Nu-i aşa ?

-1 (3 voturi)
Paun Al
2.03.2016, 23:31:43

Politicienii , elitele romansi , media ar fi putut face "apostolat " si sa ridice natia asta din groapa ideologizata in comunism . In realitate politicenii , media ,bisericile , televiziunile , ...ca vorbiti de ele , nu fac decat sa profite de aceasta multime dezorientata , manipulabila , cu un nivelul redus de intlegere a lumii in care traim , nivel redus de intelegere a democratiei si responsabilitatii in democratie . E ca in natura ...la fiecare turma de ierbivore ...de ex. apar si pradatorii adaptati . Televiziunile ...sunt o parte a acestor pradatori . Faptul ca la Digi 24 , o televiziune echilibrata , nu se uita decat 60 de mii de telespectatori /min ... comparativ cu A3 arata nivelul de manipulabilitate ridicat la romani .

+4 (4 voturi)
Paun Al
2.03.2016, 23:32:27

elitele romanesti

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările