Societate

articolul anterior articolul urmator

Un mit spulberat: efectele secundare la vaccin nu înseamnă că imunizarea dă sau nu rezultate

8
4 May 2021 04:07:43
Autor: Daniela Serb
Orice vaccin administrat poate avea şi efecte secundare, cele mai multe minore
Orice vaccin administrat poate avea şi efecte secundare, cele mai multe minore

Orice vaccin administrat poate avea şi efecte secundare. Lipsa acestor efecte secundare înseamnă însă că am făcut vaccinul degeaba? Nicidecum, susţin aceiaşi specialişti. Vaccinul funcţionează, doar corpul reacţionează diferit.

Durere, umflare la locul inoculării, oboseală, dureri de cap şi musculare, frisoane sau febră. Acestea sunt printre cele mai frecvente efecte secundare pe care le au vaccinurile anti-COVID, şi nu doar ele, şi apar la mai mult de o persoană din zece vaccinate. 
 
Specialiştii dau asigurări că apariţia acestor reacţii adverse reprezintă modul de manifestare a organismului în faţa vaccinului, cu alte cuvinte, că serul funcţionează. Organismul este stimulat să producă anticorpii care ne protejează împotriva infecţiei. 
 
În România, până acum, au fost raportate mai mult de 14.200 de reacţii adverse, cele mai multe de nivel general, din peste 5 milioane de doze administrate. Nu toţi cei vaccinaţi ajung să se confrunte cu astfel de probleme. Explicaţia este că fiecare organism se comportă diferit.  

Răspuns imunitar în două etape

Potrivit site-ului The Conversation, testele clinice făcute pe serul Pfizer arată că jumătate din persoanele imunizate nu au avut nicio reacţie secundară după inoculare, dar 90% din ele au dezvoltat imunitate împotriva SARS-CoV-2. Iar în cazul vaccinului Moderna, se arată că, în vreme ce efectele secundare pot să apară la un om din zece, vaccinul îi protejează pe 95% din cei care îl fac.

Oamenii de ştiinţă au explicat că majoritatea vaccinurilor împotriva COVID folosesc proteina Spike – o proteină aflată pe suprafaţa coronavirusului, pentru a mima infecţia naturală şi a declanşa răspunsul imunitar al organismului. 

Acest răspuns vine în două etape: partea răspunsului imunitar cunoscută ca imunitate înnăscută reacţionează aproape imediat la proteina Spike şi lansează un atac împotriva ei, declanşând o inflamaţie, ale cărei principale semne sunt febra şi durerea. Aşadar, imunitatea înnăscută este cea care cauzează efectele secundare cele mai frecvente, care apar la o zi sau două după inoculare. 
 
Însă, imunitatea de lungă durată care este scopul oricărei vaccinări, se obţine prin activarea celei de-a doua părţi a sistemului – aşa-numita imunitate adaptativă. Acest al doilea etaj al imunizării este declanşat de primul şi are drept consecinţă generarea de celule T şi anticorpi capabili să protejeze în cazul unei eventuale expuneri la virus. 
 
Imunitatea adaptativă nu poate declanşa o inflamaţie, dar se pare că poate contribui semnificativ la acest lucru. La unii oameni, inflamaţia declanşată de sistemul imunitar înnăscut împreună cu cel adaptiv este exagerată şi se manifestă ca un efect advers. La alţii, deşi răspunsul imun există, nu este la un nivel atât de ridicat încât să provoace efecte secundare semnificative. În ambele cazuri, imunitatea împotriva virusului este stabilită.

Cum se explică răspunsul imunitar diferit

Specialiştii au observat că persoanele trecute de 65 de ani suferă mai puţine efecte secundare la vaccinare comparativ cu celelalte. Una dintre explicaţii ar putea fi aceea că sistemul imunitar al unei persoane în vârstă se află în declin. Cu toate că aceasta înseamnă un nivel mai scăzut de anticorpi, ele pot avea totuşi imunitate împotriva virusului.
 
De asemenea, sexul poate avea un rol în apariţia efectelor secundare. O cercetare americană arată că 79% din reacţiile postvaccin au fost raportate la femei. Se pare că acest lucru poate avea legătură cu testosteronul care are capacitatea de a calma inflamaţiile şi, deci, şi efectele secundare asociate. Cum bărbaţii au mai mult testosteron decât femeile, aceasta ar putea fi una dintre explicaţiile pentru care la bărbaţi efectele secundare raportate sunt mai puţine. 
 
Totodată, persoanele care suferă de boli inflamatorii cronice, precum artrita reumatoidă, boli inflamatorii intestinale şi scleroză multiplă, şi care sunt pe medicamente imunosupresive, pentru a controla simptomele, pot dezvolta mai puţine efecte secundare, datorită unei reacţii inflamatorii mai scăzute.
 
Cu toate că răspunsul imunitar este mai puţin evident la unele persoane, nu înseamnă că el nu există. O cercetare din 2020, care a comparat nivelurile de anticorpi la persoane care urmau tratament imunosupresiv cu cele ale persoanelor care nu urmau astfel de tratament, a stabilit că persoanele pe imunosupresive produc un nivel mai scăzut de anticorpi, dar niciuna nu era lipsită de anticorpi împotriva virusului.
 
În concluzie, efectele secundare ale vaccinului nu ar trebui privite ca o măsură a eficienţei vaccinului. Cei mai mulţi oameni capătă imunitate împotriva coronavirusului prin vaccinare, indiferent de prezenţa, absenţa sau intensitatea efectelor secundare.
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Zürich
4.05.2021, 09:51:20

Adica daca veti avea probleme dupa vaccin (febra, pareze, soc anafilactic samd) nu va veti putea consola cu ideea ca vaccinul functioneaza

-5 (7 voturi)
Ionel Marcu
4.05.2021, 10:21:57

Exact pe dos, Zürüch, bravo !

-12 (12 voturi)
Zürich
4.05.2021, 10:44:06

Pai atunci ... cum e de fapt? "În concluzie, efectele secundare ale vaccinului nu ar trebui privite ca o măsură a eficienţei vaccinului.... "

-9 (11 voturi)
Ţepeş
4.05.2021, 10:52:25

Vaccinul te imunizează. Și chiar dacă te îmbolnăvești după imunizare primești pașaport covid. Și liber la program.

-13 (13 voturi)
Constantine Constantine
4.05.2021, 11:02:58

Pai da, doar ca vaccinul initial este ineficient la mutatiile pe care le au cele 8 tulpini, asa ca vor mai urma una-doua rapeluri dupa care obligativitatea de a te proteja anual. problema e ca anticorpii lucreaza doar perioade scurte de timp.Boala in sine, daca treci de ea te imunizeaza 1-3 luni iar vaccinul 3-6 luni dupa care cantitatea de anticorpi scade si risti reinfactarea.Doar ca sint si alte criterii ca sa te infectezi: imunitatea scazuta a organismului, grupa sanguina si rh-ul, nerespectarea regulilor elementare etc. Oricum la toamna va fi valul patru deoarece mutatiile suferite de virus sint extrem de multe, unele fara urmari altele foarte contagioase.Din pacate noua nu ni se spune un lucru esential: primele doua tulpini (L si S) aproape ca au disparut iar serurile continute de actualele vaccinuri au fost create pentru acele tulpini ffind nevoie astfel de rapel. Cit despre efectele secundare ale vaccinului nu are sens sa discutam decit dupa omologare, doar atunci se va sti realitatea.Norocul mare e ca mutatiile nu sint foarte rapide si dau timp cercetatorilor sa puna la punct vaccinirile in functie de mutatiile suferite.Gasiti pe net tot ce ar trebui sa ne comunice Arafat care insa cind ne vorbeste foloseste limbajul de lemn, adica se invirte in jurul cozii si ocoleste sa ne spuna realitatea.

-13 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările