Societate

articolul anterior articolul urmator

Un nou 10 august: (re)aprindem lumina

43
27 Jun 2019 11:57:56
Sebastian Burduja
Cei care au aprins lumina
Cei care au aprins lumina

9 români pe oră. 200 de români în fiecare zi. 80.000 de români pe an pleacă din ţară. Aşa am început un clip video de un minut în iunie 2018, în Aeroportul Otopeni. Un video care a ajuns la peste 3,5 milioane de români, cu zeci de mii de share-uri şi comentarii.

Mi-am amintit atunci că am fost întrebat când m-am întors în România dacă am venit să sting lumina. Răspunsul meu a fost şi este: nu, am venit să o aprind. V-am spus atunci şi vă spun şi acum: veniţi acasă, dragi români de pretutindeni. România are nevoie de voi, noi toţi avem nevoie de voi. Veniţi aici nu pentru a stinge lumina, ci pentru a o aprinde - împreună.

Câteva lucruri s-au schimbat de acum un an. Au apărut statistici noi. Nu sunt 9 români pe oră, sunt 20. Nu sunt 200 de români pe zi, sunt peste 750. Nu sunt 80.000 de români pe an, sunt 200.000. Nu „dispare” un Piatra Neamţ de pe harta României în fiecare an, dispare mai mult de-un Piteşti. Un alt lucru care s-a schimbat în ultimul an este că marele bau-bau, conducătorul suprem al PSD şi-al României, e la puşcărie. Nu puţini au spus că începutul sfârşitului pentru cel care s-a crezut zeu a fost chiar 10 august.

Anumite lucruri sunt însă la fel sau au mers din rău în mai rău. Motivele românilor care pleacă sunt aceleaşi: lipsa oportunităţilor, sistemul de sănătate făcut praf, şcolile care produc 40% analfabeţi funcţionali (date oficiale aici). Lipsa de speranţă şi de încredere într-un viitor, având în vedere că prezentul e monopolizat de impostori şi de interlopi. 

Sistemul e acelaşi de acum un an. Problema n-a fost Dragnea, ci PSD-ul şi sistemul ticălos său de pomeni electorale şi cumetrii, de incompetenţă şi hoţie. El continuă cu brio sub actuala guvernare. Aşa cum în 1989 trebuia să fi dat jos comunismul, nu doar pe Ceauşescu. Sistemul comunist s-a regenerat şi se reinventează şi astăzi, cu toată pleiada lui de impostori, de indivizi fără scrupule, pe care nu-i recomandă decât greţoasa abilitate de a proslăvi „tătuci” care le mai aruncă, din când în când, câteva firmituri. Multe dintre lucrurile de bun simţ pe care românii le-au cerut pe 10 august (şi nu numai) au rămas fără răspuns.

Diaspora revine acasă pe #10august. Pentru că suntem o singură Românie şi doar aici e acasă. Pentru că în ţara asta plâng zeci de mii de case părăsite. Plâng bătrâni de care nu mai poate avea nimeni grijă, pentru că nepoţii şi copiii lor au fost forţaţi să-şi caute o pâine departe de casă. Şi plâng peste 250.000 de copii care cresc cu un dor infinit faţă de părinţii lor plecaţi la muncă în străinătate.

Şi mai e un motiv pentru care diaspora revine acasă pe 10 august. La aproape un an de atunci, nu ni s-a făcut încă dreptate. Chiar dacă un individ sau altul e la închisoare, la butoane au rămas locotenenţii lor. Ministrul de interne, responsabil pentru violenţele împotriva propriului popor din 10 august, e în funcţie şi azi. Ministrul de externe, responsabil pentru umilirea diasporei în 2014 şi în 2019, e şi el pe poziţie. Aşa ceva nu poate fi tolerat într-o ţară normală, aşa cum vrem să redevenim.

Suntem o singură Românie şi doar aici e acasă, indiferent câţi kilometri ne despart.

Aşa nu se mai poate. Cu toţii simţim asta. Ne-a ajuns cuţitul la os. Suntem suparăţi, suntem exasperaţi de toate deciziile proaste, de hoţiile lor, de minciunile lor şi de batjocura lor. Furia nu trebuie să devină însă violenţă, ci implicare tot mai mare în soarta României.

Desigur, unii i-au criticat pe cei care pleacă. Alţii le-au plâns de milă. Alţii i-au judecat şi condamnat fără drept de apel. Dar, de fiecare data când au avut ocazia, romanii alungaţi din ţara lor de incompetenţă, proastă guvernare şi lipsa şanselor la o viaţă decentă au demonstrat ca iubesc România necondiţionat şi sincer, chiar şi atunci când cei care conduc vremelnic România i-au aşteptat cu bâte, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene. Au demonstrat, cu infinită înţelepciune şi răbdare, că sufletul lor e încă aici şi că îşi doresc să aibă la ce se întoarce...definitiv.

Chiar dacă pare că suntem mai săraci cu fiecare roman care pleacă, în realitate ei fac România mai bogată. Şi nu ma refer la banii pe care îi trimit în ţară, deşi ani la rândul sunt cel mai mare investitor „străin” în România. Mă refer la patriotismul, dragostea de ţară şi energia pe care ni le transmit de fiecare dată când au ocazia. 

De câte ori nu ne-au dat lacrimile văzându-i în tribune, aplaudând-o la scenă deschisă pe campioana noastră, Simona Halep? Sau la meciurile echipei de handbal feminin a României? Sau zilele acestea, pe stadioanele din Italia şi San Marino, cu prilejul campionatului european de tineret, unde Mirel Rădoi şi trupa lui fac minuni? O mare galbenă de oameni minunaţi, care poartă cu mândrie şi cu dor tricolorul, pe care l-am serbat chiar ieri. 

Românii din diaspora sunt cei care au stat ore în sir la coadă ca să voteze, în ploaie şi în vânt, fără apă sau mâncare, fără să se gândească vreo secundă să renunţe. Nu o dată, ci de două ori în 2014 şi din nou în mai 2019. Pentru ca au înţeles ca democraţia vine la pachet cu responsabilităţi, nu doar cu drepturi, şi pentru ca nu pot asista pasivi cum o gaşcă de penali îşi bate joc de ţara lor.

Românii de pretutindeni sunt cei care au scris istorie pe 10 august 2018, când au venit în număr impresionant la Bucureşti. Şi care vor veni şi pe 10 august 2019 să se manifeste paşnic şi civilizat pentru democraţie şi libertate, care nu pot exista sub o guvernare coruptă şi incompetentă. 

Cu voi, dragi români minunaţi de pretutindeni, România e bogată mereu. Chiar şi atunci când guvernanţii forţează ordonanţe de urgenţă care ne duc spre faliment, când trec legi complet lipsite de discernământ (de domeniul psihiatric, în cuvintele lui Vlad Petreanu) sau când se împrumută pe zeci de ani ca să plătească pomeni electorale şi un aparat bugetar enorm, aducător de voturi. Cu voi România e bogată pentru că voi, împreună cu românii de acasă, sunteţi şansa acestei ţări de a se vindeca. 

Mesajul meu e simplu: nu vă lăsaţi descurajaţi, nu renunţaţi la luptă şi la România, oricât de mult vă doare ce se întâmplă aici. Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, vom asista din nou la un asalt împotriva voastră, împins pe aceleaşi canale de propagandă şi de aceiaşi bieţi „gornişti” care şi-au vândut principiile şi sufletul stăpânilor lor politici, pe o pungă de arginţi. Ei şi alţii ca ei, însă asta nu-i nimic nou sub soare. Sunt figuri cunoscute şi obosite de şantajişti alcoolici sau turnători demonstraţi la Securitate. 

Aceeaşi armată de propagandă activată pentru 10 august 2018 va spune din nou că românii din diaspora nu sunt bineveniţi acasă. Că n-aţi mâncat salam cu soia. Că nu aveţi niciun drept să vă daţi cu părerea despre ce se întâmplă în România. Că sunteţi cu statul paralel, că sunteţi securişti, sorosisti şi reptilieni. După mintea unora, voi, românii din diaspora, sunteţi buni doar să staţi în tribună şi să susţineţi echipa României, dar când e vorba de cum e condusă ţara...„ciocu’ mic” şi „mai bine rămâneţi acolo”.

Să nu uităm nicio secundă că în faţa pericolului capturării ţării noastre de către rămăşitele comunismului, a propagandei pe care o parte din presă o duce încă, a îngenuncherii în faţa imposturii şi prostiei, suntem datori să luptăm, cu armele legitime pe care democraţia câştigată cu sânge ni le oferă: cu vot, cu protest paşnic, cu implicare civică şi politică.  

România e a noastră, a românilor de pretutindeni. Haideţi acasă. Haideţi acasă pe 10 august, să refacem cel mai frumos moment de unitate românească din istoria recentă. Haideţi la vot. Haideţi înapoi pentru a putea duce România înainte.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

43 Comentarii

Vanatorul/d.c.
27.06.2019, 12:36:21

”Diaspora revine acasă pe #10august. Pentru că suntem o singură Românie şi doar aici e acasă. Pentru că în ţara asta plâng zeci de mii de case părăsite. Plâng bătrâni de care nu mai poate avea nimeni grijă, pentru că nepoţii şi copiii lor au fost forţaţi să-şi caute o pâine departe de casă. Şi plâng peste 250.000 de copii care cresc cu un dor infinit faţă de părinţii lor plecaţi la muncă în străinătate” Patetism de propagandist ”acoperit”..! As vrea sa stiu si eu in numele carei..Diaspore vorbeste..? In numele caror organizartii ale diasporenilor..? Sa vad cand n-o mai fi cine sa munceasca si sa plateasca taxe si impozite in Roamnia, cum vor mai face rost de banii scriibii si vorbetii mafiotilor din politica..!

-2 (12 voturi)
Sebastian Burduja
27.06.2019, 12:43:41

Patetism? Ce trist. Stati de vorba macar cu cativa romani care au fost alungati din tara lor si poate, poate o sa intelegeti mai multe. Sunt zeci de mii de romani din diaspora care si-au manifestat dorinta de a veni pe 10 august. Nu trebuie sa fie „organizati” ca nu suntem armata PSD-ista. Oamenii vin pe cont propriu, pentru ca asa simt, asa cum au simtit si pe 10 august 2018. Va e teama de romanii din diaspora? Ar trebui sa va fie. Ei nu se lasa pacaliti de o gasca de infractori.

+2 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.06.2019, 13:31:26

Tovarase, eu inusmi sunt diasporean ”vechi” si tin legatura cu majoritea organizatiilor disprenilor din UE si SUA..! Asa ca nu are rost sa veniti la mine cu gargaristica asta propagandistica precum ca ”Sunt zeci de mii de romani din diaspora care si-au manifestat dorinta de a veni pe 10 august”. As fi fost printre primii care ar fi aflata asta..! Ceea c e nu inteleg e..de ce v-ati oprti la ”zeci de mii” , cand puteati sa vorbiti de venirea la minting a ”milionului de diasporeni” de care pomenati si anul trecut...?:) Si sigur ca diasporenii nu se lasa pacalaiti de infratori..! Si nici de propagandistii lor..! Dovadă ca la ultimele alegeri (pentru PE) doasporenii le-au dat cu flit si mafiotilor pesedistil si celor din gasca de smenari, cocalari, papitoi albiti si pitipoance trecute, gasca carei Iohannis li spune tandru ”partidul meu..! Diasporenii au votat masiv candidatii Alinatei 2020, iar la urmatoarele alegeri, dupa ”cum merg treburile”, doasporenii vor vota si mai..masiv candidatii aceleasi Aliante..!

-3 (11 voturi)
herr v.6.01
27.06.2019, 13:34:00

Sebastian Burduja Stati de vb cu un "propagandist acoperit" care raspandeste toate temele pesedite pe acest forum si care se da "diasporean" desi n-a adus nici o dovada palpabila in acest sens. Doar un exemplu. La sfarsitul anului trecut, un sondaj anunta posibilitatea ca PNL sa devanseze PSD la europarlamentare. Replica "vanatorului" ? "Nu conteaza cine si ce raspunde raspunde (sic) la sondaj, conteaza cine vine la urne..! Puteti sa mai faceti inca o mie de sondaje in care sa apara PNL-ul cu 99,99% in intentiile de vot..! Realitatea ”din teren” e cu totul alta si o s-o vedeti la alegeri..! VA SNOPESC (s.m.) mafiotii pesedisti..!"(vanator, 29-12-2018) https://adevarul.ro/news/politica/sondaj-imas-pnl-depasit-psd-usr-scadere-drastica-ponta-sarit-pragul-electoral-ciolos-stagneaza-1_5c274127df52022f75061b74/index.html Vine si realitatea "din teren". Pe 26 mai, Opozitia ii snopeste pe ciumetii rosii.

+4 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.06.2019, 13:39:07

Referitor la ”mitingul celor 1 000 000 de disporeni ” de anul trecut (10 august) voi reposta acum si aici ceea ce spuneam atunci.. ”Milionul din mintea unei propagande sclerozate Toti politrucii mafiei iohannisto-liberale au primit ordin sa ..reîncalzeasca cioarba propagandistica cu ..Diaspora, si sa-i ”divinizeze” intens, zile la rand, pe cei ”un milion de diasporeni” care, chipurile, urmau sa puna de un minting-protest, care miting-protest ar fi trebuit sa-i alunge de la putere pe mafiotii pesedisti si sa-i glorifice pe mafiotii iohannisto-limberali, care mafioti iohannisto-limberali urmau, ”fara nicio indoialam, desigur”, sa rezolve toate problemele socio-politico-economice ale tarii, probleme pe care numai mafiotii pesedisti le-au adus pe capul romanilor, chiar daca, de guvernat (a se citi ”devalizat economia si avutia nationala”) au guvernat impreuna cu liberalii, de doua ori, pe timpul celor mai mari tunuri si jafuri, adica in timpul guvernarilor Nastase-Tariceanu si Ponta-Antonescu ..! Sigur ca pana acum, pe aceiasi politruci ai mafiei iohanisto-liberale i-a durut taman in dos de diasporeni, adica in acelasi loc unde i-a durut si pe cei ai mafiei pesediste..! Ce ”visau”, ce voiau de fapt politrucii si mafiotii limberal-iohannisti sa faca cu asa zisul miting al ”milionului de diasporeni”..? Ei bine, voia sa-i ”stârnească” cu adevarat pe diasporeni, pentru ca acestia sa vina in numar mare la diversiunea securistica organizata de servicii si propagandistii iohannisti, si sa le faca faca lor, lui Iohannis si celorlalti mafioti aflati in spatele lui, treaba murdara cu care sperau sa-i alunge pe mafiotii pesedisti de la butoanele guvernarii ..! Adica, romanii de afara, despre care diversionistii iohannisto-limberalo-sereisti sperau ca ”vor pune botul” la manevrele lor mizerabile si vor veni ”in masa” la diversiunea cu mintingul ”celor un milion de diasporeni”, ar fi trebuit sa purceada imediat la violente, lupte de strada si distrugeri materiale, toate comise ”la dimensiuni suficient de impresionante” pentru a-i face pe mafiotii PSD sa renunte la putere si sa-i ofere pe tava un ”guvern al meu” lui Iohannis si grupurilor de interese mafiote care l-au plantat la Cortoceni..! Ce-a iesit in final..? Exact ce spuneam inca de cand am auzit de planificarea acestei diversiuni: circ in cel mai pur stil securistico-sereisto-iohannist. Diasporeni adevarati..? O mie, hai doua mii de oameni, care, daca tot au venit acasa in concedii, si-au dorit si ei un pic de ..actiune, ca sa aiba ce povesti la intoarcere..! Restul participantilor..? Mitingisti ”profesionisti”, plus huliganii galeriilor de fotbal, plus provocatorii cu epoleti ascunsi vederii (”specialisti” in instigare la violente), plus cateva sute de ..lesinati din ”activul de partid” al PNL (adusi din teritorii), plus cateva mii de bucuresteni bine intentionati si la fel de bine..manipulati..! Logistica video-audio si materiale tiparite asigurate ONG-uri si ”organizatii civice” aflate in custodia serviciilor de informatii..!Asta a fost marele miting de ”un milion de diasporeni”: o facutura de tip securistic si un..fiasco care a mustit de amatorism crâncen, improvizatii retarde si violente gratuite provocate de catre ”mitingistii profesionisti”, propaganda pionereasca..! Ca a fost o diversiune iohannist-sereista de doi bani o demonstraza chiar si denumirea data de randasii mediatici făcăturii respective: ”mitingul Diasporei” sau ”protestul Diasporei”.. NICIO ORGANIZATIE SERIOASA A DIASPORENILOR ROMANI, CARE FUNTIONEAZA SI E INREGISTRATA CA ATARE IN TARA SAU AFARA, NU A ANUNTAT SAU REVENDICAT ORGANIZAREA MANIFESTATIEI SI NICI NU SI-A CHEMAT MEMBRII LA BUCURESTI ..! Practic, mafia sereist-iohannist-liberala, a incercat o noua lovitura de stat, cu ajutorul strazii, ”impingandu-i” de data asta ”la inaintare” pe diasporeni. In caz de reusita, ca si in caz de esec, tot ei, diasporenii, ar fi trebuit sa platesca toate oalele sparte..! O marșavie care poarta stampila Securitatii de rit nou, iohannist. Jenant..! Daca tot ce mai poate face mafia penelist-iohannista, cu sprijinul serviciilor si a randasilor mediatici, e sa mobilizeze si sa manipuleze doar un numar INSIGNIFIANT de diasporeni, sperand ca acestia, ”dublati” si dirijati de ”mitingistii profesionisti” ai ”Directiei manipulare si diversiuni”, vor ..speria mafia pesedista pana-ntr-acolo incat mafiotii de-alde Dragnea, Tariceanu si restul baronilor pesedist-aldisti isi vor cere iertare pentru toate mânăriile si, profund rusinati si roși de remuscari, vor preda guvernarea, benevol si cu mii de scuze, pe mana lui Iohannis si Sica Mandolinu, deci, daca chiar credeau si sperau asta, atunci e clar ca nu merita sa ajunga la cascavalul guvernarii..! Altminteri, tot ce s-a intamplat in ultima saptamana, avand ca ”cireașa de pe tort” bluful cumplit de prost regizat si orchestrat cu ”mitingul a un milion de disporeni”, a fost doar propaganda sclerotica si circ pentru ochii si urechile iobagimii electorale a mafiei limberal-iohanniste, iobagime care inca isi mai inchipuie ca nulitatea politica de Iohannis si țambalagii smenari politici de mana a doua care-si zic PNL ar mai putea fi ”solutia izbavitoare” pentru Romania, circ pentru ochii si urechile celor care inca mai cred in abureala propagandistica din care reiese ca mamaliga-marioneta de la Cotroceni si lesinatii lui de gargaragii limberali sunt..geniali strategi si eroici si neobositi luptatori care infrunta cu succes mafia ailaltă, mafia pesedista ..!:) Aiurea..! PSD si PNL tot ”un drac” e..! Numai ca cel pesedist e mai ”oț” si mai bine consiliat in materie de..”manevre”..! Da..! De rasul lumii..! Dupa plecarea lui Coldea, Iohannis si profesionistii experti in „orchestrarea si instrumentarea” de manevre stradale nu mai sunt in stare sa puna un miting ”al opozitiei de dreapta” mai de..Doamne ajuta..! :)) La ultimul miting grandios al PNL, au fost doar..Sica Mandolinu si vreo 20 de gargaragii ofiliti din gasca lui de fripturisti ofiliti.. Insa, cu diversiunea ceva mai..ampla, pe care si-o doreau mai putin pionereasca, cea cu ”mitingul a un milion de disaporeni”.. au dat lovitura, pentru ca in mod cert aceasta va intra in ”Antologia celor mai tampe diversiuni si provocari puse la cale de serviciile intelligence si ..comandantul lor suprem”..!:) In plus, asa zisa ”opozitie” (cu nulitatea de Iohannis pe post de ”far calauzitor”) e..”muci” inclusiv in sondaje..! Iar dupa ”chixul ” dat cu ”mitingul celor un milion de diasporeni”, nu vor mai ajunge nici macar de-o..biluță:)) In conditiile astea nimic nu poate sta in calea mafiotilor PSD..! Nici macar SUA sau UE. Pentru ca ”money talks” oriunde si pentru oricine, iar ”money” – adica banul public in cazul asta (contractele, achizitiile, participatiile sau garantarea unor investitii, etc) – e in mana mafiei pesediste. Restul, toata ..opinteala din mass media si tot ..delirul propagandistic de pe forumuri al randasilor celeilalte mafii nationale (limberalo-iohannsto-sereiste), care a fost si care va urma inca vreo saptamana zile dupa esec, i-a deranjat pe mafiotii pesedist-aldisti cam tot atat cat deranjeaza un pârț fâsâit scăpat de o rață gălagioasă trotilată cu borhot de vișinată aruncat prin ograda, pe o hiena care se pregatește s-o înhațe. Am vazut ca cei care îi invart cheița si ii scriu fituicile lui Iohannis, negri de suparare ca nu le-a iesit pasienta cu lovitura de stat data cu ajutorul ”mitingului milionului de diasporeni” au postat pe contul de Facebook al marionetei lor cotroceniste in timp ce aceasta le soilea vârtos , un scurt textuleț care le trada ”amaraciunea esecului”, textuleț in care ..infierau isterizati ”intervenţia puternic disproporţionată” a Jandarmeriei, din Piaţa Victoriei. Propagandisti de doi bani..! Cum reactineaza fortele de ordine din Germania, Franta, Anglia, Spania, Italia, SUA, etc, atunci cand sunt provocate si ATACATE de diferite grupuri violente de manifestanti..? Mai..”bland”..? Sa spunem multumesc ca nu s-a lasat cu moarte de om..! Prin alte parti se intampla si asta..! Plus incendieri, plus..etc. Fortele de ordine au un consemn si niste protocoale de respectat..! Dincolo de ceea ce spune propaganda iohannista, jandarmii au gestionat bine situatiile conflictuale. Punctual si ”cu masura”..! N-a murit nimeni (spre disperarea lui Iohannis si a regizorilor diversiunii), nu s-a incendiat nimic, distrugerile materiale au fost minore..! Restul e gargara..! (In ultimele 2 saptamani, pe diferte căi, am fost intrebat de mai multi prieteni aflati in diferite tari din UE si SUA (Anglia, Irlanda, Germania, Italia, Spania, Franta, Austria, California, New York, etc) daca am primit vreo invitatie, sa particip impreuna cu ”ai mei” la mitingulul celor un ”milion de diasporeni”, pentru ca nici ei nu primisera nimic dar toti observasera ca respectivului ”protest al milionului de disporeni” incepuse sa i se faca ”atmosfera” pe rețelele de socializare. La toti le-am spus acelasi lucru: nu am primit nicio ”invitatie” , dar daca am fi primit ne-ar fi durut taman la adidasi de ea, pentru ca nici eu si nici ”ai mei” nu suntem dispusi sa facem sacrificii (bani cheltuiti, timp pierdut, oboseala drumului) doar pentru a participa ca ..”masa de manevra” la diversiuni, inscenari si provocari de tip securistic si, oricum, nici prin cap nu ne trece sa scoatem din foc cu mainile noastre castanele pe care si le doresc cei care ne-au tradat imediat dupa ce i-am ajutat sa castige atunci cand nimeni nu mai credea in ei si nimeni nu le mai dadea nicio sansa..! S-au inconjurat de lachei si lichele, cu astia sa scoata castanele din foc..!)

-6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (43)