Societate

articolul anterior articolul urmator

83 de angajaţi ai Spitalului Judeţean Arad, din care 35 de medici, au plecat în concediu. Ce explicaţii oferă managerul spitalului

30
1 Apr 2020 15:33:34
Autor: Ionuţ Mureşan
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

La Spitalul Judeţean din Arad un număr de 83 de angajaţi au intrat în concediu medical în luna martie, din care 35 sunt medici, potrivit datelor prezentate de managerul spitalului, Carmen Lucuţa. În plus, 14 cadre medicale au plecat prin pensionare sau prin demisie. Nici la capitolul echipamente de protecţie spitalul nu stă prea bine: stocurile sunt sunt suficiente doar pentru astăzi, 1 aprilie.

„În ultima săptămână, sunt 5 medici care şi-au dat demisia pentru că se încadrează în vârsta de pensionare, sunt între 60 şi 67 de ani. Bineînţeles, sunt mai în vârstă şi, probabil, consideră că îşi pun viaţa în pericol. Sunt chiar 9 medici, astăzi, care şi-au depus dosarul de pensie şi 5 medici care şi-au depus demisia, care nu se încadrează la pensie. (n.r. – Medicii demisionari au invocate) motive personale: familia în pericol… Eu cred că până în acest moment au fost protejaţi”, a declarat la Digi24 Carmen Lucuţa, managerul Spitalului Judeţean Arad.
 

Secţiile de Boli Infecţioase şi ATI, fără medici

Medicii au plecat chiar de la secţiile cele mai importante pentru tratatarea cazurilor de pacienţi care au fost infectaţi cu noul coronavirus: secţia de Boli Infecţioase şi secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).

„La ora aceasta este bine că nu avem atâţia pacienţi, nu suntem la capacitatea normală de lucru. 347 (n.r. – de pacienţi sunt internaţi în acest moment în spital), iar capacitatea totală este de 1.330 de paturi. Avem în total 371 de medici 985 de asistenţi, 315 rezidenţi, 387 de infirmieri şi 64 de brancardieri. Avem unele specialităţi unde deficienţa este foarte mare. De exemplu medici ATI, medici de boli infecţioase. Este groaznic, la boli infecţioase din 6 medici nu mai avem în acest moment niciunul. Medicii aceştia…din motive de sănătate nu pot să se prezinte. Cei de la Pneumologie suplinesc. La Terapie Intensivă, datorită faptului că am suplimentat numărul de paturi cu 13 pentru a asigura pacienţii cu Covid, este un deficit foarte mare: avem doar 10 medici ATI din care 2 în concediu medical şi deja am încadrat 6 medici cu contract pe perioadă determinată”, a spus managerul spitalului.

Nici în privinţa echipamentelor de protecţie spitalul nu stă prea bine, din ce spune managerul spitalului.
 
„Ceea ceea ce pot să vă spun este că am consumat pe primele trei luni anului 1 milion de lei pentru echipament de protecţie . Echipamente de protecţe la ora actuală avem foarte puţine. Ceea ce pot să vă spun vis –a-vis de măşti FFP 2 şi FFP 3: este stocul zero. Nu găsim la furnizori, de unde să achiziţionăm. Avem bani şi nu putem achiziţiona pentri că nu avem de unde. Au ajuns combinezoane, într-adevăr (n.r. – de la autorităţi) avem 1.500 de combinezoane, parcă. (…)  Pe ziua de astăzi avem (n.r. – echipamente de protecţie), dar mai departe nu pot să spun”, a declarat Carmen Lucuţa.

Întrebată de moderatoare dacă asta înseamnă că de mâine nu ştie dacă va avea sau nu echipamente de protecţie în spital, managerul a răspuns: „ Da (n.r. – asta înseamnă). Aşteptăm să primim echipamente. Am făcut cerere, deocamdată aşteptăm, nu s-a spus că vom primi ceva, dar nu ştim ce anume”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Mihai Popescu
1.04.2020, 15:38:14

Si au astia niste salarii extrem de mari incit ramii uimit. Plus spagile.

+11 (13 voturi)
cloudvick
1.04.2020, 15:44:27

Mihai, aia e spuma plecata in concediu, is marlele care te dau afara din cabinet daca nu le dai plicul!

+7 (9 voturi)
cloudvick
1.04.2020, 15:43:17

ca si cum in caz de razboi soldatii si superiorii pleaca in concediu isi dau demisia sau cer pensionarea. Suntem in stare de urgenta!!! nimic din asa ceva nu ar trebui permis!!! tara lui papura voda! schimbati legile, pe timp de pandemie sau alte nenorociri de aceasta natura cadre medicale nu au voie la concediu, pensionary sau demisii!! pai nu va duce mintea nici de atat? ptiu doamne vin in tara si ma fac ministru

+5 (7 voturi)
bios
1.04.2020, 15:51:48

Medicii respectivi sper ca nu vor mai fi angajati in sistemul sanitar vreodata...Numele lor ar trebui sa fie facute publice.

+9 (9 voturi)
Aurelu Flogea
1.04.2020, 16:06:30

Notati frumos si retragerea dreptului de practica. Iar aia care vor sa iasa la pensie, arsi la suma finala.

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările