Un pozar sare la beregata lui Andrei Pleşu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tocmai răsfoiam paginile site-ului Adevărul.ro şi mi-a sărit în ochi un titlu şocant: „Pleşu, un pretins intelectual”, semnat de unu’ Mugur Varzariu (c-o fi Vărzăriu, c-o fi Varzăriu, cine ştie!).

Acest băiat îşi începe, „în forţă”, articolul (dacă acela poate fi numit articol) şi zice-aşa: 

„Preaslăviţi pretinşi intelectuali pentru că aceşti farsori vă captează bruma de inteligenta prin regurgitarea unor citate din cărţile pe care degeaba le-au citit. 

Din păcate pentru cei mai mulţi dintre ei, nici măcar în prag de moarte, aceşti farsori nu sunt capabili de un gând propriu. Nici ei şi nici voi, preamăritorii falşilor intelectuali.”

E frapant din cale-afară, e ţipător la cer, ca să folosesc un ton convalescent, (dacă în România zilelor noastre te mai poate uimi ceva), să vezi cum un individ, care habar nu are despre locul şi necesitatea virgulei într-un text (asta doar aşa, ca să ne fixăm pe ceea ce se poate vedea cu ochiul liber), ajunge să ia la ture un intelectual de talia şi anvergura d-lui Andrei Pleşu.

Prezumţios şi impertinent, ignorant şi abuziv, acest ipochimen, dorind să epateze, să se „vedetizeze”, îl muştruluieşte pe dl. Andrei Pleşu (ca să audă şi „preaslăviţi pretinşi intelectuali” cărora domnia sa le-a „captat bruma de inteligenţă), explicându-i ce trebuie să ştie, cum trebuie să ştie, cum şi ce trebuie să înţeleagă, când are voie să vorbească şi când nu, care e diferenţa dintre moarte şi viaţă, de ce are covrigul gaură, mai multe…  

Cum un asemenea păcălici nu întâlneşti pe toate drumurile, am dat fuga, pe internet, să-l caut, să văd de unde a scăpat. Aşa am aflat că este pozar, adică face poze, şi „apărător” de profesie. Ce apără? Umanitatea. Cum? Trăgând-o-n poză. L-au chemat şi prin alte colţuri ale lumii (la bâlciuri, pe litoral, cred), însă a refuzat, fiind, probabil, foarte ocupat cu redimensionarea elementelor cardinale ale umanismului. Sau poate că i-o fi furat cineva maimuţa… Cine ştie…!

În orice caz, după mintea acestui umanoid, atât dl. Pleşu, ca autor al articolelor, cât şi toţi cei care îşi regăsesc opiniile, gândurile în cele spuse de domnia sa sunt nişte idioţi. El ştie ce şi cum. În puterea sa stă binele şi răul. Dânsul are căderea de a împărţi dreptatea în lume. Aşa a ajuns să facă „exegeze” (el, fireşte, nu cunoaşte termenul) pe textele d-lui Andrei Pleşu şi să înţeleagă cu totul altceva, să priceapă tocmai ce nu a spus autorul, să înfiereze tocmai ceea ce pretinde că apără. Adică, v-aţi prins, drepturile omului. Dar numai ale unor oameni, deşi nici el nu ştie care anume. Oricum, dl. Pleşu (cât şi ceilalţi imbecili de intelectuali) nu au drepturi (libertatea conştiinţei, libertatea de exprimare etc.), au numai obligaţii. Să tacă, să asculte şi să execute ceea ce spune el, în calitate de pozar. E foarte confuz ipochimenul acesta cu apucături militante, ca să fiu eufemistic.

În cazul în care a fost montat de cineva pentru a sări la beregata d-lui Pleşu, acel „cineva” a ales prost: i-a pus pe cap o pălărie infinit mai mare decât tigva-i seacă. Astfel de combatanţi pot fi foarte uşor de demontat. Ce carte ştie ăsta ca să se ia la trântă cu unul ca Andrei Pleşu?

N-o mai lungesc. Sunt sigur că dl. Andrei Pleşu, dacă va fi să-i dea atenţie critică (deşi ar trebui ignorat, adică trimis la nămol ― chiar şi vorbindu-l de rău, îi faci bine: a polemizat cu Pleşu), va avea ac de cojocul acestui ipochimen derizoriu. De aceea nu voi încerca să-i demolez elucubraţiile ― care nici nu sunt greu de demolat; spiritul şi cultura acestui pozar, fiind cât se poate de firave.

Eu (ca simplu om, de acord cu ideile d-lui Pleşu), simţindu-mă jignit de un fotograf de bâlci, atâta aş dori să spun: în urmă cu o mulţime de ani (mai exact, înainte de 89), când întreaga intelectualitate, cu „bruma ei de inteligenţă”, vorbea encomiastic despre Andrei Pleşu, autorul cărţii „Minima moralia” (pe care mi-a recomandat-o un mare poet), acest pozar de panaramă probabil că îşi număra urechile sau se mira de faptul că nu-i cade luna în cap. Păi dacă Andrei Pleşu este un „fals intelectual”, cine sunt cei autentici? Pozarii cu maimuţa pe umăr?

Ce ţară este aceea în care unui ignorant (atins de-a binelea de bovarism, erijat în salvator al omenirii, de dragul de-a epata) îi este îngăduit să bage la malaxor intelectualitatea şi vârfurile ei, fără să aibă alte argumente în afara întunericului propriei minţi?

Poţi acuza pe cineva numai pentru ceea ce a spus el, nicidecum pentru ceea ce ai înţeles tu, tinere.

P.S. 1. N-am observat în nici un articol al d-lui Andrei Pleşu antisemitism, misoginism sau altceva din ceea ce acuză Vărzaru ăsta.

2. Am văzut că are rubrica de comentarii dezactivată(!).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite