Societate

articolul anterior articolul urmator

Un secol de prostie şi chin

7
27 Nov 2018 11:20:38
Horia Blidaru
La mulţi ani, române, şi să-ţi croieşti o ţară mai bună cu fiii ei!
La mulţi ani, române, şi să-ţi croieşti o ţară mai bună cu fiii ei!

Trainică a fost lucrarea făuritorilor Marii Uniri şi pe măsură răsplata patriei: părinţii României Mari au pierit în temniţele comuniste. Dumnezeu să te ierte, Românie! Şi nouă să ne dea înţelepciunea de a ne vedea în oglinda centenară aşa cum sîntem cu adevărat!

După ce s-au prăpădit, în 1927, la numai patru luni unul după altul, regele Ferdinand şi prim-ministrul Ion I.C. Brătianu, România a căzut repede sub blestemul istoriei: marea criză economică, alt război mondial, sfîrtecarea din ’40, patru dictaturi, doi regi exilaţi, doi şefi de stat executaţi la zid, sovietizarea sălbatică şi exterminarea a sute de mii de opozanţi ai regimului comunist, alţi peste o mie de morţi în decembrie ’89, cu ucigaşi nici azi cunoscuţi, apoi orbecăiala zisă tranziţie, cu norocoasa ancorare la lumea civilizată (NATO şi UE), jaful naţional fără precedent şi exodul a peste patru milioane de români.

Cu adevărat miracol al istoriei că statul român rămîne în picioare după aproape un veac de cînd e condus de unii dintre cei mai netrebnici avortoni ai lui. La o socoteală rapidă, iresponsabilitatea carlistă, cruzimea dejistă şi megalomania ceauşistă însumează jumătate de secol, la care se adaugă şansa irosită a celor trei decenii post-comuniste în care n-am fost în stare să ne găsim busola. Şi totuşi...

Mai avem o ţară, în pofida tuturor piedicilor dinăuntru şi dinafară. Poate, acum, cînd istoria se întoarce, vom şti să o preţuim mai mult şi să o grijim mai bine.

„Nu, hotărît; neamul acesta nu e un neam stricat; e numai nefăcut încă; nu e pîn-acuma dospit cumsecade. E încă nelimpezit de mizeriile seculare sub care a mocnit cu junghetura frîntă; încă nu crede în dreptate; încă nu poate scoate din sînu-i pe cine să-i poată comanda“, se amăra Caragiale, taman la 1894. Dar greu ne mai dospeşte neamul!

Avem, însă, un motiv să ne bucurăm. Mai avem o ţară, în pofida tuturor piedicilor dinăuntru şi dinafară. Poate, acum, cînd istoria se întoarce, vom şti să o preţuim mai mult şi să o grijim mai bine. Căci aceasta nu e doar treaba celor cocoţaţi obraznic şi fără merit în fruntea statului, cu complicitatea neputincioasă a turmei.

Aceasta mi se pare a fi provocarea secolului în care intrăm. O provocare pentru fiecare român în parte. De a deveni, din subiect pasiv al guvernărilor inepte, un cetăţean vertebrat. La mulţi ani, române, şi să-ţi croieşti o ţară mai bună cu fiii ei!

(articol apărut în Dilema veche)

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

ovidiu preda
27.11.2018, 11:38:21

Traiasca Romania!

Voluntat Solis
27.11.2018, 12:07:39

Eu nu dau 2 lei pe Romania, o tara condusa in ultimii 80 de ani, de olteni si sudisti in general, in defavoarea moldovenilor. Moldovenii suntem batjocoriti non-stop. Totul se investeste in jurul Sudistanului sau a Erdely. Ca moldovean, nu inteleg de ce ar trebui sa fiu mandru ca sunt roman. Eu doresc ca Romania sa se dezmembreze, doar si din cauza hapsanilor sudisti si erdeleni, care si-au batut joc de Moldova. Prefer o Moldova independenta, decat subjugata de erdeleni si sudistanezi.

-2 (2 voturi)
Radu Mircea
27.11.2018, 12:32:49

# Voluntat Solis Priveste nitzel peste Prut moldovene mindru si baga de seama ce te-ar pashte daca Moldova romaneasca ar fi lasata de capul vostru . Este adevarat ca inca de pe vremea comunistilor Moldova a fost ramasa mai la urma cu dezvoltarea de frica '' fratelui de la rasarit '' care la o adica nu trebuia sa gaseasca decit pamint pirjolit si fintini otravite , dar nici bravii moldoveni nu s-au inghesuit la educatie si cultura in ultimii 60 - 70 de ani . Daca vad o stire in ziar ca s-a comis un omor intre frati , un viol in grup , un tata care-si lasa fata gravida , o betie mortala , sunt sigur in 90 % din cazuri ca autorii sunt de la Vaslui sau imprejurimi . Ce dracu' , in Vaslui nici nu te ingroapa popa daca n-ai murit de ciroza , inseamna ca esti sinucigas . PS Fara suparare pentru prietenii mei moldoveni care sunt oameni intregi , pe care-i pretuiesc si apreciez dar adevarul este de necontestat . Uscaturile Moldovei va trag in jos , nu indiferenta '' Sudistilor '' .

+2 (2 voturi)
Voluntat Solis
27.11.2018, 12:58:46

Care adevar este de de necontestat? Jud. Vaslui are o poulatie de aprox. 395 de mii de locuitori. Daca impartim la 2, rezulta cam 195 de mii de barbati. Asa, in mareata ta intelepciune de non-moldovean, cam cati sunt violatori/criminali/etc...? Vreau o Moldova independenta, tocmai si pentru a scapa de erdeleni si sudistanezi ca tine, plini de sine, care nu mai pot de aroganta, orbiti si manipulati de o presa bucuresteana anti-Moldova. Judetul Hunedoara, adica inima Erdealului este judetul cu cei mai multi criminali.

-1 (1 vot)
Voluntat Solis
27.11.2018, 13:04:01

Statistici, pentru anul 2015, luate de la Institutul National de Statistica al Romaniei. Numarul de condamnari definitive, per 100000 de locuitori (asa cum trebuie facuta o statistica adevarata): - Cluj : 301 - Sibiu: 228 - Brasov: 247 - Mures: 217 - Timis: 246 ---------------------------- vs - Iasi : 144 - Suceava: 191 - Botosani: 256 - Neamt: 214 - Vaslui: 186 - Bacau: 294 - Vrancea: 243 - Galati: 235 ---------------------------- BUCURESTI : 203 Clujul este peste toate judetele din Moldova la numarul de condamnari definitive. Sursa: - Institutul National al Romaniei - http://statistici.insse.ro/shop/index.jsp?page=tempo3&lang=ro&ind=JUS107A# * trebuie sa va faceti cont, dureaza 5 minute. Erdely wins!

Vezi toate comentariile (7)