Societate

articolul anterior articolul urmator

Un sistem kafkian soios

27
12 Jan 2021 18:41:10
Péter Demény

Nu am nici cea mai mică intenţie de a da vina pe alţii pentru nereuşitele mele. Dar trebuie să constat că regimul de azi al examenelor de şoferi este pur şi simplu inuman.

Examenul practic este o continuă acumulare de stres. Te trezeşti la şase, dacă dormi defel. Apoi, te bagi în taxi şi te duci la locul examenului, unul jegos, uitat de Dumnezeu, de cele mai multe ori fără toaletă sau cu doar una prin preajmă. Şi începi, împreună cu instructorul, să aştepţi, şi să aştepţi, şi să tot aştepţi...


Nu ştii până cînd. Normal, de ce să te deranjeze sistemul cu informaţii vitale? O să afli cînd ajungi la rînd. Te pregăteşti de vreo trei ori că acu-i acu, instructorul se găteşte şi el, îţi dă sfaturi de ultimă oră - şi poliţistul se bagă într-o altă maşină. Şi tu iar te pui pe stand by ca un computer care se respectă.
 
Azi, am aşteptat patru ore să-mi vină rîndul. Lapoviţă, ninsoare, frig. Cizmele şi soşetele mi se udaseră, într-un tîrziu m-am închis în maşină şi am încercat să nu am trac. Dar, desigur, am avut.
 
După o aşteptare ca asta, cinstit ar fi să treacă pe toată lumea. ”De ce aţi uitat, domnule Demény?" - mă întrebase poliţistul. Poate din cauză că am stat în noroi pînă în gleznă şi dacă trebuia să-mi fac nevoile, fusesem nevoit să privesc zoaiele altora.
 
Aceasta este una dintre cele mai grele moşteniri ale regimului care vezi Doamne a trecut: sistemul fără faţă şi punitiv prin mîrlănie. Un sistem care reproduce mereu un fenomen kafkian soios. Un sistem în care în pofida tuturor drepturi ale omului nu eşti băgat în seamă doar cînd sistemul are chef să te bage în seamă. 
 
Fusese a treia mea încercare. Nu alţii sunt de vină pentru incapacitatea mea. Dar orice capacitate înfloreşte în bun-simţ şi se ofileşte în ordură. România reuşeşte mereu să nu-i fie alături propriului ei cetăţean.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Coco
12.01.2021, 19:11:54

Am si eu o nedumerire. Cum naiba se descurca de iau acest examen niste indivizi mai blonzi din nastere care cand se iscalesc rup hartia cu pixul in conditiile astea sau mai bune decat cele descrise de d-l P. Demeny ?

+7 (9 voturi)
pathfinder
12.01.2021, 19:29:22

Bani.

-2 (16 voturi)
Ciudat
12.01.2021, 19:48:02

Defavorizati ! Si la scoala ei au locuri asigurate separat pentru sunt defavorizati .

+3 (5 voturi)
imsi imsi
12.01.2021, 19:33:32

Pai dle Demany asta i sistemul pe care vi l ati creat voi. Cei care au dat examenul inainte de 89 l au dat in ordine si frumos. Nu ti zicea nimeni domn dar iti ziicea tovarase. Scoala de soferi era una singura si regulile erau unitare pt toata tara. Fiindca era o capacitate limitata prioritate la inscriere aveau cei ce dovedeau ca au o masina in familie. Se dadea examen de admitere - test psihologic. si trebuia sa dovedesti ca ai 8 clase. se facea pregatire teoretica regulament mecanica prim ajutor si practica lectii de condus cu instructor calificat 30 ore poligon si oras. Poligonul era contratimp 6 minute nu mai retin si consta din: - oprire si plecare din panta (daca scapai masina inapoi repetai ) - viraj la dreapta si parcare intre repere, - iesire cu spatele din parcare mers inainte si parcare laterala pe dreapta cu spatele - parcurs in 8 intre repere - parcare cu spatele - iesire din parcare si oprire la reper. in sala de examen intrau cite locuri erau in ordinea alfabetica ti se dadea un formular cu teste pe care trebuia sa le rezolvi. Notarea se facea de fata cu toti participantii ofiterul lua formularul suprapunea un sablon numara casutele vizibile bifate si te declara respins sau admis. Urma in aceasi zi poligonul la care participau cei admisi la teorie. Examenul se dadea pe masinile scolii dar nu pe cea cu care ai facut practica. Am trecut teoria cu felicitari 28 din 28 singurul din 30 de candidati. La poligon (era un spatiu marcat standard cu marcaje tarusi mobili. Daca luai poligonul pleacai la oras in ordine alfabetica. In masina erau 4 candidati +ofiterul examinator.deci nu prea era loc de favoritisme in caz de greseli flagrante in trafic. Mizeria de azi ii rezultatul acceptarii pretentiilor unor analfabeti functionali care nu erau in stare sa memoreze regulamentul, al unor idioti care si inchipuiau ca pot sa logicheze la 120 km/h , inapti fizic sa conduca o trotineta dar mite o masina samd. Daca un mahar nu a fost in stare sa porneasca de pe rampa dupa 100 dde incercari s a eliminat poligonul , daca o duduita amica unui sefulet nu era in stare sa invete cum se schimba o roata s a scos mecanica samd. Asa ca dle Demeny ia ti sofer sotia sau bunica sau bunicul.

0 (16 voturi)
Ciudat
12.01.2021, 19:45:20

”De ce aţi uitat, domnule Demény?" Adica cum a treia incercare ? A treia incercare la proba practica ? Eu cand am dat examenul politistul a zis mergi pe strada asta la sensul girator intorci si o iei la dreapta . Eu la sens am intors 180 grade si am luat-o invers (ca era bulevard cu mijloc despartitor un parc . Ce faci ? zice politistul . Daca un client iti zice unde sa mergi mergi acolo ! Da mi-a dat carnetu , ca m-a pus sa merg pe alta ruta unde voia sa ajunga .

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările