Societate

articolul anterior articolul urmator

Un text înţelept, semnificativ pentru virtutea unui lider cu adevărat patriot

3
10 Aug 2018 11:44:41
Dinu Săraru

Săptămâna trecută, mai exact sâmbătă 29 iulie, Râmnicul Vâlcii, „oraşul domniei mele“, cum îl numea într-un act de Curte Mircea cel Bătrân, a sărbătorit Ziua Imnului Naţional într-un chip cu totul înţelept şi grăitor cu o reverberaţie deosebită pentru vremea noastră de astăzi, când ţara este sfâşiată de o bătălie fratricidă şi împărţită

în tabere electorale de o „clasă“ politică îngrijorător dominată de un strident analfabetism lingvistic şi cultural „enciclopedic“ după formula teribil ironică a filozofului oltean Petre Pandrea: „incultură enciclopedică“, dar şi de o lăcomie ciocoiască păzită de atâţia bodyguarzi simbriaşi mascaţi în lipitori de afişe, ajunşi să spuzească aproape toate treptele ierarhiei administrative – vezi autorul viralului plural „tricoaiele noastre“. Ziua Imnului Naţional a fost instituită în anul 1990 prin Decretul nr. 40.

În copilăria mea la Râmnic, în parcul Zăvoiul de astăzi, ce urma să fie întocmit ca atare la recomandarea domnitorul Barbu Ştirbei, se mai afla încă în mijlocul mirificei grădini de peste zece hectare o alee la capătul căreia şopoteau cele două izvoare vechi, se pare, de când lumea, prin care curgea pe unul apă miraculoasă de „Căciulata“, iar pe celălalt apă cristalină curată, cum i s-ar spune astăzi, plată. De o parte şi de alta a celor două izvoare, bănci de lemn invitau „plimbăreţii“ la o binefăcătoare odihnă. Se încetăţenise pentru râmniceni obiceiul plimbărilor de dimineaţa până seara târziu pe această alee „până la izvoare“ şi despre locul lor se ştia că aici întemeietorul dramaturgiei româneşti, cânteţul de biserică Anton Pann, stabilit de la un timp în urbe, în casa, se zice azi, a lui, repeta cu un cor până la desăvârşire un cântec pe versurile poetului Andrei Mureşanu, purtând titlul „Deşteaptă-te, române!“. Nu bănuia nimeni în oraş atunci că legenda se va transforma în locul sfânt pe care s-a cântat prima dată viitorul imn naţional românesc.

Astăzi o placă de marmură anume consacră locul şi evenimentul prin textul Academiei Române: „În acest parc, la 29 iulie 1948, a avut loc o mare adunare populară, cu care prilej s-a depus jurământul pe Constituţie şi s-au sfinţit steagurile revoluţiei, iar un grup de cântăreţi conduşi de Anton Pann a cântat imnul revoluţionar „Deşteaptă-te, române!“

Documentele ne spun că mărturia evenimentului este cuprinsă în raportul nr. 10 al Comisarului Extraordinar al Districtului Vâlcea, D. Zăgănescu, către Ministerul Trebilor din lăuntru al Ţării Româneşti.

Anul acesta s-au împlinit 170 de ani de la intonarea imnului în, repet intenţionat, „oraşul domniei mele“.

Primăria oraşului Râmnic şi primarul inginer Mircia Gutău a cărui biografie dramatică şi dramatic grăitoare pentru sfâşierile care, aşa cum spuneam la început, împart în două societatea românească, au hotărât ca sărbătorirea celor 170 de ani să fie încrustată în istoria nouă a României printr-un gest pe care l-am numit, chiar în titlu, „înţelept“ şi ca un apel la unitatea de care are astăzi nevoie societatea românească şi cu atât mai mult la Centenarul Marii Uniri. Iată actul plin de înţelepciune cuprins în cuvântul introductiv al primarului ing. Mircia Gutău, bucovinean de origine, locuitor azi al  capitalei Olteniei de sub munte, cucerită de el semnificativ pentru a treia oară prin alegeri libere şi democrate:

„Ne aflăm împreună într-un moment aniversar:

Sunt 100 de ani de la Marea Unire, 170 de ani de la prima intonare într-un cadru oficial a Imnului Naţional şi 630 de ani de la prima atestare documentară a Râmnicului.

Această Medalie Aniversară – dedicată unui moment de excepţie din istoria noastră – este felul în care Râmnicul vă mulţumeşte pentru tot ceea ce aţi făcut pentru el.

Aţi fost invitaţi aici pentru că aţi ales să lucraţi, după propriile puteri, în slujba acestui oraş minunat şi a locuitorilor săi.

Şi fiecare dintre Dumneavoastră a pus o cărămidă la cetatea Râmnicului.

Tocmai de aceea am creat acest moment de sărbătoare, în cinstea Dumneavoastră, fără a ţine cont de culoarea politică şi FĂRĂ A FI ÎMPĂRŢIŢI ÎN „ÎNAINTE“ ŞI „DUPĂ“ REVOLUŢIA DIN DECEMBRIE 1989.

Semnificaţia Centenarului Marii Uniri trebuie să se regăsească în toate acţiunile noastre din acest an. Iată de ce, astăzi, sărbătorim Comunitatea locală a Râmnicului ÎMPREUNĂ.

Vă mulţumesc şi eu pentru tot ceea ce aţi făcut şi faceţi pentru Râmnicu Vâlcea.“

L-am întâlnit astfel printre medaliaţii emoţionaţi ca şi mine de această nobilă recunoaştere târzie, dar recunoaştere morală semnificativă pentru ideea de unitate naţională şi pe creatorul Uzinei de apă grea, celebră în toată Europa, ridicată la Râmnic şi care nu din vina lui a fost demontată şi vândută într-o cunoscută ţară nordică, aşa cum i-am întâlnit pe atâţia alţi directori de şcoli, licee, arhitecţi, activişti politici şi obşteşti de ieri şi de azi care au pus umărul la Râmnicul de azi!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Radu Mircea
10.08.2018, 14:37:07

# Nostalgii , nostalgii .... maistre . lnvoluntar tot la anii gloriosi ai partidului va ginditi . Asta ca sa nu spun ca va lucreaza neamtzu' . * '''' ln acest parc , la 29 iulie 1948 (sic) , a avut loc o mare adunare populara , cu care prilej s-a depus juramintul pe Constitutie si s-au sfintit steagurile revolutiei , iar un grup de cintareti condusi de Anton Pan a cintat imnul revolutionar '' Desteapta-te , Romane '' ...... Asa ca pentru dvs. Anton Pan era intr-o pauza vocala la data mentionata de vreo 106 ani , fiind putin cam mort . Cu revolutia va inteleg , urma Revolutia Socialista . Da' asta este deja o alta poveste . * '' neamtzu' ''' = Alzeimer

+1 (1 vot)
Scorilo
12.08.2018, 09:39:03

Radu Mircea...Daca erai mai inteligent observai ca este o greseala de redactare (care,poate,nici nu apartine dlui.Sararu) ...Nu poate fi vorba de 1948 ci de 1848...Atunci a fost cu REVOLUTIA,Constitutia, imnul "Desteapta-te romane" etc. Dar,contrar indemnului imnului,nu toti romanii o pot face ! Noapte buna ! PS. Incearca sa fi mai exigent cu tine si mai indulgent cu altii...

Radu Mircea
12.08.2018, 15:54:27

# Scorilo Ce sa fac si io bre Scorilo , iaca sunt oleaca mai exigent cu cel care se crede un '' romancer de suptces ''' , in realitate un scribalau proletcultist care nu mai face priza cu realitatea in ultima vreme si se crede tot director la TN , unde nu-l contrazicea nimeni , nici macar maiorul de securitate Maierean Vasile caruia ii turna intr-o veselie . Eheiiii .... ce vremuri ... PS Reciteste termenii si conditiile blogului . Afla ca textul este in intregime al autorului care isi asuma tema , continutul , sintagma , ortografia , raspunderea pentru ideile exprimate . Altfel sa fiti iubiti amindoi si tu si Sararu . ... pardon ... Maistru' Sararu !!! ...hi hi hi hi ....

Modifică Setările