Societate

articolul anterior articolul urmator

Un tren ruginit într-o gară de periferie

17
12 Dec 2019 10:54:56
Mihail Neamtu

Patria noastră a pierdut milioane de suflete luminoase — o hemoragie a creierelor mai mare decât tot ce-am trăit sub ocupaţiile tătăreşti, turceşti sau bolşevice. Crescuţi cu multă trudă şi sudoare de părinţi, şcoliţi apoi în liceele din Transilvania, Moldova sau Vechiul Regat, vagoane întregi de tineri muncesc astăzi pentru a creşte PIB-ul altor ţări. De ce?

Pentru că un regim cleptocratic i-a alungat peste hotare. România a fost sărăcită de politicieni „second hand”, plimbaţi cu limuzine de lux, dar şantajaţi din umbră, zilnic, la fiecare pas.
 
PSD şi-a dorit o Românie condusă autocratic de jupâni intangibili, care păcălesc mulţimile ignorante, sărace şi dependente de „ajutoare”.  Se defrişează păduri seculare, se ruinează ecosisteme, se distrug clădiri de patrimoniu. Delapidările banului public se fac în numele „solidarităţii sociale.”
 
Milioane de compatrioţi n-au astăzi bani să-şi facă un concediu peste hotare. Crăciunul în familie e şi mai apăsător acum, când pruncii s-au stabilit definitiv prin Occident. Adevărata sărăcie se vede nu doar în spitalele publice sau şcolile din satele abandonate. Pauperitatea cea mai apăsătoare se află-n sufletele celor resemnaţi cu neputinţa şi singurătatea. Bunicii lipsiţi de mângâierea nepoţilor. Familiile neîmpăcate şi destrămate. Inimile deşirate. Tristeţea de ţintirim. Sufletele moarte.
 
În timp ce alte ţări se întăresc demografic şi fac salturi tehnologice, noi stăm pe loc, precum trenul ruginit într-o gară murdară. Decorăm de-a valma victime şi călăi, sfinţi şi escroci. Ani de zile am fost conduşi de oligofreni, penali şi beizadele. Sistemul educaţional s-a prăbuşit ca într-o vastă operă de sinucidere naţională. Copiii văd pe micile ecrane doar contra-modele: fufe, bufoni şi manelişti. Din pricina propagandei TV şi a abuzurilor din justiţie, românii brilianţi rămaşi acasă fug de politică şi stau cât mai departe de viaţa cetăţii. 
 
Generaţia mea a crescut într-o admiraţie sinceră pentru verbul lui Noica, geniul lui Ţuţea şi erudiţia lui Eliade — „intelectuali fascişti”, denunţaţi de avocaţii corectitudinii politice. Trăim o viaţă comunitară pătată de corupţie, desfrâu, hoţie, minciună grea şi droguri uşoare.

Purtăm frecvent măşti înşelătoare. La toate aceste evidenţe ale degradării materiale se adaugă mimetismul ideologic şi cenzura libertăţii reale în numele unei egalităţii imaginare.
 
Aş vrea să spunem cât mai mulţi, parafrazându-l pe Charles de Gaulle: „la Roumanie n’est réellement elle-même qu’au premier rang”. Dar cine mai vrea o ţară de luptători, campioni şi elevi premianţi? Cine vrea o patrie mândră, în care oamenii reuşesc şi zâmbesc, fiind mereu pe propriile picioare? Câţi ne mai batem, cu adevărat, pentru un ideal?
 
Fără o trezire spirituală şi o renaştere a civismului vom ajunge o ţară deraiată pe şinele ruginite ale unei periferii de imperiu. Mai e cineva aici?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Lucifer
12.12.2019, 11:20:48

Dl Neamţu este un intelectual cu păreri acceptabile. Numai că se contrazice singur prin activitatea lui politică. Fiindcă nu se poate să devii discipolul securistului-turnător Petrov fără ca o uriaşă suspicizne să te învăluie instantaneu. Dar aşa e 'telectualitatea românească.... anticomunistă şi...pro-securistă....

-2 (6 voturi)
protector
12.12.2019, 12:48:00

" Numai că se contrazice singur prin activitatea lui politică" Aceasta birocratie e peste tot valabila. Doar englezii vor reusi sa scape de ipocrizie dupa ce vor face Brexit . Restul sunt condamnati sa elogieze Uniunea cand aceasta ii chinuie . Si atunci apar astfel de doine de jale ca cea a domnului Neamtu.

-3 (9 voturi)
protector
12.12.2019, 12:36:16

Neamtu "Ani de zile am fost conduşi de oligofreni, penali şi beizadele." Foarte buna observatia ! Romania nu va avea niciodata un Boris Jhonson care sa asigure eliberarea tarii de sub jugul Uniunii.

-1 (9 voturi)
protector
12.12.2019, 12:40:45

Neamtu "parafrazându-l pe Charles de Gaulle: „la Roumanie n’est réellement elle-même qu’au premier rang” Asta pe romaneste ce ar insemna ? Nu de alta da poate mai citesc si "Bunicii lipsiţi de mângâierea nepoţilor. Familiile neîmpăcate şi destrămate. Inimile deşirate. Tristeţea de ţintirim. Sufletele moarte." Si sa nu li se agraveze mai tare !

0 (8 voturi)
protector
12.12.2019, 12:43:51

Neamtu "Generaţia mea a crescut într-o admiraţie sinceră pentru verbul lui Noica, geniul lui Ţuţea şi erudiţia lui Eliade — „intelectuali fascişti”, denunţaţi de avocaţii corectitudinii politice. Trăim o viaţă comunitară pătată de corupţie, desfrâu, hoţie, minciună grea şi droguri uşoare." Generatiile care au prins comunismul au avut mai mult noroc . Abia azi intelegem noi pe deplin de ce comunistii i-au strans pe toti politicienii si le-au dat de lucru la canal !

-1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările