Unde este fumatul interzis, potrivit noii legi aprobate de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă va fi promulgată, nimeni nu va mai avea voie să fumeze în spaţiile publice
Dacă va fi promulgată, nimeni nu va mai avea voie să fumeze în spaţiile publice

Interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, unităţi sanitare, precum şi cele de învăţământ, a devenit, oficial, lege, după ce parlamentarii au adoptat, marţi, un proiect blocat în comisii de ani întregi.

Proiectul pentru interzicerea fumatului a fost adoptat, marţi, în plenul Parlamentului cu 164 de voturi „pentru”, 20 voturi „împotrivă” şi 26 de abţineri.Noua lege va intra în vigoare în 45 de zile, după promulgarea ei şi publicarea în Monitorul Oficial. 

Mai exact, începând de anul următor, nicio ţigară nu va mai putea fi aprinsă şi consumată în spaţiile publice închise sau în şi pe lângă locurile de joacă pentru copii. 

Cei care vor încălca această lege riscă amenzi între 100 şi 500 de lei în cazul persoanelor fizice şi între 5.000 şi 15.000 lei, plus suspendarea sau închiderea activităţii, pentru persoanele juridice.

Excepţiile: celule de detenţie şi aeroporturile

Noua lege prevede interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise, singurele excepţii fiind permise în celulele de detenţie şi în aeroporturi, unde se vor amenaja spaţii speciale. Iar regulile sunt valabile inclusiv pentru ţigareta electronică.

Concret, prin „spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”, potrivit textului legii. 

De asemenea, aceste spaţii vor fi marcate obligatoriu cu indicatorul „Fumatul interzis” şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.

„Dacă nu se va mai fuma nicăieri se va crea un climat de egalitate, deoarece reglementările actuale împingeau către un climat de concurenţă neloială. Jumătate dintre clienţi sunt fumători, potrivit statisticilor noastre, dar nu cred că va fi afectată industria, deoarece oricum în foarte puţine ţări se mai fumează în spaţii închise. Este posibil totuşi ca unul dintre efecte să fie o presiune a clienţilor pentru prelungirea perioadei în care funcţionează terasele şi în sezonul rece”, a declarat Dragoş Petrescu, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor din România.

Unde-s mulţi, puterea creşte

Decizia votului în plen şi rezultatul lui sunt surprinzătoare, având în vedere că proiectul de interzicere a fumatului iniţiat de deputata Manuela Mitrea zace din 2011 prin sertarele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor. Cauza a continuat, totuşi, să fie susţinută puternic de societatea civilă în această perioadă, fiind lansate mai multe campanii antifumat.

„Interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise, aşa cum sunt definite în scopul legii (localuri, cluburi, baruri, restaurante, orice alt spaţiu închis destinat utilizării colective) reprezintă un pas major spre prevenirea acelor afecţiuni care plasează România în topul ţărilor europene, cu un efect dramatic din punct de vedere economic şi social”, au precizat reprezentanţii Coaliţiei România Respiră, o coalizare a peste 250 de organizaţii medicale, academice, de tineret şi protecţie a drepturilor copiilor şi a drepturilor la sănătate etc., special concepută pentru susţinerea unei legi antifumat.

Astfel, anul trecut, subiectul a fost abordat de o altă iniţiativă, a deputatei Tamara Ciofu, care propunea interzicerea fumatului doar în instituţii publice. Însă la începutul anului, când şi această iniţiativă a ajuns la Comisia de sănătate, deputata Aurelia Cristea a convins 105 parlamentari să o susţină pentru depunerea unor amendamente care să contopească cele două proiecte. 

Zis şi făcut. Proiectul a fost avizat pozitiv de Comisiile juridice, pentru industrii şi pentru administraţie publică şi mai aştepta raport de la Comisia pentru sănătate. A fost totuşi o surpriză până şi pentru susţinătorii acestui proiect ca şi membrii acestei comisii, care a mai blocat o iniţiativă similară, să accepte proiectul aproape aşa cum a fost depus. 

„Unul dintre puţinele articole respinse a fost acela care interzice comercializarea produselor din tutun în proximitatea şcolilor şi spitalelor”, a spus dr. Magdalena Ciobanu, coordonatoarea Institutului de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

Mai mult, Magdalena Ciobanu povesteşte că însuşi preşedintele Comisiei de sănătate, prof. dr. Florin Voicu a venit cu două propuneri, şi anume cele care fac referire la interzicerea afişării produselor de tutun în zonele de trecere obligatorie şi acordarea unui timp de emisie pentru educaţie şi ONG-urilor, nu doar reprezentanţilor ministerelor. ;

Vechea lege antifumat, prea permisivă

Vechea lege antifumat includea excepţii care au dat peste cap activitatea localurilor şi care au oferit portiţe de scăpare pentru fumători în aproape toate instituţiile. 

Mai exact, aceasta spunea că „Fumatul este permis în spaţii special amenajate pentru fumat, cu respectarea următoarelor condiţii obligatorii: să fie construite astfel încât să deservească fumatul şi să nu permită pătrunderea aerului viciat în spaţiile publice închise; să fie ventilate, dotate cu scrumiere şi extinctoare şi să fie amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor; să fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre următoarele indicatoare prin care să se indice: «Spaţiu pentru fumători», «Loc pentru fumat», «Cameră de fumat», «Încăpere în care este permis fumatul», astfel încât orice persoană să poată fi avizată de faptul că numai în acel spaţiu se poate fuma”, se arată la aliniatul 2 al celui de-al treilea articol al Legii nr. 349/2002. De asemenea, legea specifica faptul că „barurile, restaurantele, discotecile şi alte spaţii publice cu destinaţie similară vor delimita şi vor asigura ventilaţia spaţiilor destinate fumătorilor, astfel încât aerul poluat să nu pătrundă în spaţiul pentru nefumători”. 

Ambiguităţi la vânzarea produselor din tutun

Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaţilor a hotărât la sfârşitul săptămânii trecute să retragă amendamentul care interzicea afişarea produselor din tutun în locurile obligatorii de trecere. 

Deputaţii din Comisia pentru sănătate au ţinut cont de adresa venită din partea Consiliului Concurenţei şi au eliminat amendamentul care prevedea interzicerea afişării produselor din tutun în locurile obligatorii de trecere, pentru ca legea adoptată să nu fie considerată neconcurenţială.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite