Societate

articolul anterior articolul urmator

Unde se reciclează uleiul alimentar uzat, gratuit, şi ce beneficii au persoanele care aleg să recicleze. Un litru de ulei poluează 1 milion de litri de apă

3
19 Mar 2019 13:17:43
Autor: Simona Chirciu

Un litru de ulei alimentar aruncat în chiuvetă poluează 1 milion de litri de apă, atrag atenţia organizaţiile ecologiste. Uleiul, odată ajuns în sistemul de canalizare devine nociv, întrucât depunerea acestuia pe pereţii sistemului de canalizare provoacă obturări ale conductelor, iar atunci când este aruncat împreună cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deşeurilor sub forma unei substanţe greu degradabile.

Mai mult, atunci când uleiul prăjit este deversat din neglijenţă sau intenţionat în apele naturale, efectele sunt dezastruoase - plutind pe suprafaţa apei în lacuri sau râuri, uleiul uzat împiedică transferul de oxigen, distrugând vietăţile aflate în apă. 

O singură picătură de ulei alimentar uzat poate polua chiar şi o mie de litri de apă, atrag atenţia specialiştii în protecţia mediului înconjurător.
 
O soluţie la îndemână pentru protecţia mediului ar fi ca oamenii să recicleze uleiul alimentar folosit. 
 
Unde se poate recicla uleiul alimentar uzat 
 
Întâi uleiul folosit trebuie vărsat într-o sticlă PET transparentă de minim 1 Kg (sticle PET de 0,5 L) sau maxim 4 Kg (PET de 2,5L), după ce a fost filtrat cu o sită. Pentru a putea fi reciclat, uleiul trebuie să fie curat, fără depuneri de resturi alimentare sau apă. 
 
1. Uleiosul 
Serviciul de colectare este gratuit şi se adresează persoanelor fizice şi juridice (HoReCa) de pe raza celor 6 sectoare ale municipiului Bucureşti şi celor din municipiul Iaşi.
 
Cantitatea minimă de predare este de 4 litri pentru persoanele fizice şi 20 litri pentru persoanele juridice.
Uleiul colectat este predat unui centru de colectare.
 
Serviciul ”Uleiosul” poate fi contactat, folosind datele de mai jos. 
Telefon: 0741.027.082 (Bucureşti, Iaşi) 
Telefon: 0743.780.766 (Iaşi)
E-mail: uleiosul@gmail.com
site: uleiosul.comuleiosul.com
 
2. Sigurec
Persoanele pot duce sticlele cu ulei folosit la staţiile Sigurec din parcările Carrefour. La preluare, uleiul este cântărit şi în funcţie de cantitate, se eliberează un voucher valoric ce poate fi folosit ca reducere la cumpărături, valoarea unui kilogram de ulei alimentar uzat fiind de 0,50 lei. Acesta poate fi folosit la reduceri pentru cumpărături şi concursuri Sigurec.
 
Staţiile Sigurec care colectează ulei alimentar uzat sunt disponibile aici.
   
3. MOL Romania 
MOL România este prima reţea de benzinării care în august 2012 a iniţiat un program pentru colectarea de la populaţie a uleiului alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protecţia mediului şi la educaţia civică privind acest subiect.
 
Persoanele care vor înmâna la punctele de colectare din benzinăriile MOL cel puţin un litru de ulei alimentar uzat vor primi un cadou, în limita stocului disponibil. Procedura de predare este foarte simplă: uleiul colectat într-un recipient trebuie predat personalului din staţia respectivă.Mai multe detalii sunt disponbile aici
 
Uleiul colectat de MOL România de la populaţie este predat şi intră în gestiunea companiei specializate Biofilter România, care asigură transportul şi predarea cantităţii colectate la un operator autorizat. Procesul de reciclare constă în mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un proces de purificare, iar după această etapă de eliminare a impurităţilor, lichidul rezultat ajunge la o uzină de producţie. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil (componentă bio pentru motorină).
    
Procedura de predare este foarte simplă: uleiul colectat într-un recipient trebuie predat personalului din staţia aleasa de voi.
 
Adresele benzinăriilor care participă la programul de reciclare sunt disponibile aici

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Caius Iulius Caesar
19.03.2019, 14:40:54

Doamna Chirciu - un articol bun si documentat, cu solutii clare. Totusi, nu va intriga ca nicio Primarie (in Bucuresti) nu ofera acest serviciu odata cu salubrizarea ? Cu stima

+5 (5 voturi)
Ionel Marcu
19.03.2019, 17:43:52

Cică există combine agricole (vechituri românești) după care miroase a gogoși. Sunt alimentate cu ulei folosit de la gogoșerii. Mai nou a devenit rentabil chiar uleiul nou, de la supermarchet. Iau unii cu baxul pentru că costă numai 3 lei, față de 5-6 lei motorina.

of of
19.03.2019, 17:56:16

Intotdeauna am pus uleiul de gătit într-o sticlă, apoi în sacul de gunoi. Vai ce cei din blocuri. vor da mereu vina pe vecinul de sus sau de jos. Administratori, puneți afișe, vă rog. Educația se face între noi.

Modifică Setările