Societate

articolul anterior articolul urmator

Unde ne sunt revistele?

16
8 Jul 2015 20:56:02
Mircea Vasilescu

Nu vreţi să ştiţi care e cea mai citită revistă din România. Unii dintre dumneavoastră chiar o citiţi, dar nu ştiţi că e o revistă. Alţii o aruncă direct la coş, după ce o găsesc în cutia poştală (deşi nu sunt abonaţi, în sensul obişnuit al termenului). Nici prin cap nu vă trece că fasciculul ăla de foi tipărite – precis l-aţi văzut măcar o dată – este o revistă. Şi totuşi, oficial, este.

Biroul Român de Audit al Tirajelor a publicat recent cifrele privind audienţa publicaţiilor din România. La categoria reviste, cea mai citită este Kaufland, cu peste 5 milioane de cititori pe apariţie. Da, Kaufland. Adică publicaţia aceea pe care o găsim în supermarketurile cu acelaşi nume sau în cutia poştală şi care conţine, în cea mai mare parte, poze cu produse şi preţurile aferente. Şi alte reţele de supermarketuri au publicaţii asemănătoare, dar cei care se ocupă de Kaufland au fost mai isteţi. Pe lângă poze cu produse şi preţuri, au mai pus câteva ştiri, niscaiva integrame, o reţetă-două (cum s-ar zice în jargonul breslei, “conţinut editorial”), ceea ce a transformat obiectul cu pricina dintr-un simplu fascicul publicitar în “revistă”. (Nu daţi drumul la ironii, vă rog, nu vă grăbiţi să spuneţi “păi ce, aia e revistă?”; tehnic vorbind, dacă ai câteva ştiri, un rebus, reţete şi vreun interviu mic, tre’ să denumeşti obiectul revistă, că altfel n-ai cum să-i spui). Şi s-a înscris în BRAT, pentru a avea o validare oficială a statutului de revistă şi a tirajului. Şi a luat caimacul. Căci, având peste 5 milioane de cititori, poate oricând să obţină publicitate plătită, dacă vrea. Şi, în orice caz, e o bună idee de afacere.

În rest, în clasamentul audienţelor urmează, la mare distanţă (cu 917 mii de cititori), Practic în bucătărie. Apoi, Click TV (632.000) şi, de la 500.000 în jos, tot scăzând, Libertatea pentru femei Reţete, Click Sănătate, Click Poftă Bună, Gazeta Sporturilor de Duminică, Practic Cărticica Practică, Ce Se Întâmplă Doctore ş.a.m.d. (Am respectat ortografia din listă). National Geographic are 276.000 de cititori. Femeia are 245.000, alte reviste adresate publicului feminin (altădată de mare succes) se învârt pe lângă suta de mii sau mai puţini, cam cât Ştiinţă şi Tehnică (94.000) ori Caţavencii (91.000). Dilema veche – la care am plăcerea şi onoarea să lucrez de aproape 23 de ani – are 47.000 de cititori, mai puţini decât Mami (54.000), dar mai mulţi decât Men’s Health (43.000). S-ar părea, dacă luăm în serios cifrele, că mamele au mai multe dileme, bărbaţii cu muşchi mai puţine.

Aceste cifre – ca să nu existe confuzii – reprezintă numărul total de cititori pe ediţie (nu, cum poate ar crede unii, tirajul vândut, care e mult mai mic). Ce observăm? O scădere de ansamblu a audienţei revistelor. După ce au dispărut multe dintre revistele care au avut succes în anii ’90, piaţa a rămas împărţită, în linii mari, între câteva categorii care-şi dispută cea mai mare felie din public (şi din publicitate): revistele despre bucătărie, sănătate, amenajarea locuinţei, ghiduri TV şi publicaţii pentru femei. National Geographic e o interesantă excepţie într-o astfel de serie. Dacă nu reapărea “bătrâna” Ştiinţă şi Tehnică, n-am fi avut nicio revistă ştiinţifică (într-o lume în care ştiinţa şi tehnologia dau tonul schimbărilor celor mai dinamice). N-am avut niciodată, din 1990 încoace, un săptămânal de actualităţi de tipul Time sau L’Express; acum e prea târziu pentru aşa ceva.

Dar cea mai importantă observaţie este că, în general (cu câteva excepţii, desigur) revistele tipărite se chinuie să supravieţuiască. Probabil că, în câţiva ani, lista de reviste tipărite va fi mult mai scurtă (sau deloc). Peste tot, presa tipărită are cam aceleaşi probleme, dar în ţări precum SUA, Germania ori Marea Britanie dificultăţile majore le au cotidienele, în timp ce revistele se descurcă mai bine. La noi, toată presa o duce prost, la grămadă. Cauzele şi explicaţiile sunt multe, dar realitatea e, până la urmă, simplă: tot mai puţini oameni citesc reviste. Unii au adoptat lectura online, cei mai mulţi continuă să caşte gura la televizor. Multe reviste au devenit – pentru a putea rezista – foarte comerciale, dând spaţiu pentru reclamă, articole de PR ş.a.m.d., din care au câştigat bani pentru ziua de mâine, dar cu care au alungat cititorii de poimâine. Procesul a început să curgă de multă vreme, ce vedem acum e doar sfârşitul neglorios.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

mircea georgescu
8.07.2015, 21:45:26

Dispar, domnule Vasilescu! Dar avem emisiuni de valoare. Ambasador Romania, la Realitatea TV, moderata de policalificatul Alexandru Cumpanasu! Ma ia o nostalgie si-un dor de Contemporanul, ca a lui Cronica a mizantropului.

0 (2 voturi)
popescu alina
9.07.2015, 10:37:04

Nu numai "unii " citesc online reviste, cred ca destul de multi. Si sper totodata. Este, in ce ma priveste, cazul revistelor culturale, deci al "Romaniei literare", al "Observatorului cultural","Catavencii..., destul de putine, cu aparitii lungi de la o editie la alta (R.literara), cam partizane (Observatorul)..in fine,cred ca este interesant de studiat raportul dintre profesionalism, calitate si criza (inclusiv de cititori). Cat priveste respectabila "Dilema veche", functioneaza demult o anumita lipsa de transparenta cu cititorii: este aproape imposibil,de ceva ani, sa accesezi la contul pentru comentarii, iar restrictia de a citi anumite articole online in lipsa abonarii nu cred ca ajuta comercial publicatia, dar sigur ii indeparteaza cititorii. Sant convinsa ca multi dintre acestia citesc cate un text din "Dilema" gratie aparitiei sale in "Adevarul"

+3 (5 voturi)
ionluca
9.07.2015, 11:44:24

JUST.

+1 (3 voturi)
fitness
9.07.2015, 11:04:51

De pe vremea comunismului am fost un cititor fidel al revistelor tehnice, precum Tehnium sau Modelism. In afara ca furnizau mult know-how practic, intr-o vreme cand te descurcai foarte greu vizavi de necesitatile casnice (incalzire, depanare casnica, electro sau auto-moto etc), imi placea ca-mi dadeau ocazia sa-mi ocup timpul cu treburi instructive, utile si placute. Diferenta fata de ziua de azi e ca lumea prefera sa cumpere totul de-a gata, nu mai intereseaza pe nimeni sa-si puna mintea si mainile la treaba ca sa obtina lucruri placute si utile. Din cauza asta, putinii oameni pasionati care mai continua acest trend se coalizeaza in cadrul site-urilor dedicate, precum forumurile de pasionati. Personal nu am mai citit o revista tehnica romaneasca de foarte multi ani, poate si fiindca azi informatia de calitate este disponibila in orice moment online, bineinteles la un cost proportional cu calitatea. Nici nu vad un viitor roz din acest pdv. De exemplu, singura revista tehnica pe care o citesc si la care sunt abonat in prezent este o revista americana despre constructii navale. Piata acestei reviste e globala, iar din cauza asta tirajul ii permite sa supravietuiasca si chiar sa prospere, intr-o perioada in care revistele clasice isi traiesc agonia.

+6 (6 voturi)
Mircea Ordean
9.07.2015, 14:03:16

Un semnal - al dlui Vasilescu - util.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările