Societate

articolul anterior articolul urmator

Unde sunt colindele de altădată?

14
23 Dec 2013 20:55:43
Bogdan Diaconu
Oare am ajuns să ne fie ruşine de tradiţiile româneşti de Crăciun?
Oare am ajuns să ne fie ruşine de tradiţiile româneşti de Crăciun?

Pe unde umbli prin România, răsună de zor Jingle Bells şi hituri internaţionale de iarnă într-o repetiţie fără sens. Ai spune că poporul român nu are nicio colindă proprie sau vreun cântec de stea, noroc că a găsit nişte zurgălăi globish cu vorbe de neînţeles, născând un sentiment de uşurătate fără noimă. Cât de departe suntem de epifania Crăciunului românesc, în care bucuria era gravă şi uimită de miracolul Naşterii!

Atâta pasiune în a ne uita propriile obiceiuri ca să ne scufundăm în masa amorfă a unor cântece internaţionale despre Merry nu ştiu ce... Ce înseamnă pentru noi aceste kitschuri preluate la a şaptea mână, fără semnificaţie, care sunt eventual potrivite pentru shopping, nu pentru Sărbătoarea românească a Crăciunului! Şi cât de mult am pierdut pentru că, în loc să auzim Deschide uşa creştine sau alte colinde încă şi mai vechi precum La săvârşitu lumii, stăm şi ne ameţim minţile cu lucruri de nimic. Fireşte că atunci Crăciunul devine o ocazie de cheltuit bani şi o sărbătoare laică denudată de conţinut. Ce diferenţă mai este între comunismul care ne condamna la Moş Gerilă şi consumismul care transformă puritatea şi profunzimea Naşterii Domnului în competiţia lui cine cumpără mai mult?

Dacă lăsăm în risipire ceea ce ne individualizează ca neam în momentele de semnificaţie transcendentă, nu vom mai reprezenta nimic nici pentru alţii, dar nici pentru noi înşine. 

Poate părea minor, dar dacă Crăciunul românesc a devenit o alergătură după promoţii, iar mesajele de Naşterea Domnului se reduc la evergreen-uri de pe alte meleaguri, nu ne-a mai rămas de fapt nimic. Va fi un Crăciun în care în sufletele noastre de români nu se va naşte nicio emoţie şi nicio trăire adâncă. Şi atunci vom fi, de fapt, săraci şi goi, pentru că am uitat ceea ce făcea această sărbătoare să fie un moment esenţial în calendarul românesc. Naşterea venea ca o conştientizare a condiţiei umane împovărătoare, cu atât mai tragică în cazul asumării ei de Subiectul divin. Textele noastre străvechi de Crăciun nu erau cu chicoteală şi cu superficialitate, ci cu meditaţia la condiţia umană presărată de dramatism. Iar dacă uităm de ele pentru ca să ne isterizăm în goana după distracţie, noi suntem cei care pierdem, subţiind natura noastră umană complexă până la Pavlov: răspundere automată la comanda publicitarilor şi gonirea după părelnica satisfacţie a materiei.

Faptul că în România, în unele zone şi enclave etnologice mai persistă tradiţiile de Crăciun reprezintă marea noastră şansă de a nu uita din ce e constituit sufletul românesc. Dacă lăsăm în risipire ceea ce ne individualizează ca neam în momentele de semnificaţie transcendentă, nu vom mai reprezenta nimic nici pentru alţii, dar nici pentru noi înşine. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Marian Bogdan Tesileanu
24.12.2013, 02:59:55

COLINDELE DE ALTĂDATĂ SÎNT... COLINDELE VIITOARE PENTRU CĂ NU MAI AVEM NIMIC ŞI TREBUIE SĂ NE LUĂM TRAISTA-N BĂŢ ŞI SĂ BATEM PE LA FOSTELE NOASTRE PORŢI!...

+4 (4 voturi)
janos from budapest
24.12.2013, 06:32:37

Craciun Fericit d-le Diaconu,dumneavostra si si tuturor cititorilor Adevarului!

calu
24.12.2013, 09:15:10

Pe la un alt articol scris de numai stiu ce cap luminat se spunea despre comunisti ca ne-au confiscat craciunul,obiceiurile,traditiile si nu inteleg de ce,dupa revolutia programata din "89 ,nu le-am luat inapoi.As spune ca nimeni nu ne-a confiscat nimic si chiar daca ar fi fost vorba despre asa ceva vina este a poporului roman ca nu a stiut sa si le ia inapoi.Colindele,traditiile noastre de altadata,chiar si alea de pe timpul fostutui regim,erau mai...naturale,pana si Mos Craciun era altul,un altul original.Acum totul mi se pare....artificial,fara gust,fara miros,fara niciun sens,multe obiceiuri au fost inlocuite cu altele imprumutate de pe alte ...continente..Parca ne pierdem ca neam,am senzatia ca poporul roman sta agatat intr-un...cui.Pacat ca nu poate cobori. Craciun Fericit !popor roman.

+4 (4 voturi)
Cristian Liviu
24.12.2013, 13:37:57

Bre ne adiaconu mata vezi ce fac politrucii penali care vor sa desmembreze tara cu descentralizarea asta anapoda . politrucii penali psd-isti acum vor sa vinda si sa otraveasca paminutul si ultimele minereuri lasa mata colindele . ele or sa apara imediat ce bolsevicii or sa isi ia labele murdare de pe tara.

+1 (1 vot)
Kiraly Attila
24.12.2013, 14:43:48

pai va spun eu unde sunt: le-au furat ungurii! urmeaza ardealul!

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările