Societate

articolul anterior articolul urmator

„Unitate în diversitate” pe dracu`!

13
8 Jan 2015 16:11:08
Graţian Mihăilescu
Atentatul de la Paris a şocat Europa.
Atentatul de la Paris a şocat Europa.

Europa e departe de a rezolva problemele legate de integrarea emigranţilor sau de crearea unei identităţi cu adevărat europene.

Acest lucru e cauzat probabil şi de politicieni, fie ei naţionali sau europeni. „Nu am auzit să existe o prostie mai mare decât noţiunea asta, de multiculturalism" spunea fostul preşedinte al  Franţei, Sarkozy. Cazul rromilor expulzaţi din Franţa de pe vremea aceluiaşi Sarkozy arată clar cât de tolerantă e Europa cu etniile marginalizate. „Unitate in diversitate”, moto-ul construcţiei europene, nu e o credinţă cum ar trebui să fie ci un slogan răsuflat utilizat de politicieni ipocriţi fie ei europeni sau naţionali. Din moment ce lideri, politicieni şi oameni de opinie au un asemenea discurs, cetăţenii preiau aceste idei şi se comportă asemănător elitelor, lipsiţi de toleranţă şi cu nuanţe xenofobe.

În 2007 eram student Erasmus în Germania. Am fost selectat să particip la un work-shop despre „Europa 2015”, care se finaliza cu o discuţie liberă cu 2 preşedinţi de stat: Horst Kohler, preşedintele Germaniei, şi Giorgio Napolitano, preşedintele Italiei. Tineri studenţi din toata Europa au fost atunci selectaţi pentru a participa si am fost bucuros ca m-am numărat şi eu printre ei. Studenţii  aleşi au fost împărţiţi în grupe şi trebuia să lucreze împreună pentru a veni cu soluţii pentru o Europa mai bună şi mai unită a anului 2015. Împreună cu o turcoaică, o nemţoaică şi Michal din Polonia am fost repartizat în grupa care se ocupa de „multiculturalism”.

Am făcut multe propuneri atunci despre integrarea imigranţilor, despre crearea unor şcoli, licee şi universităţi comune „europene” unde să fie „selectaţi” elevi si studenţi de toate etniile si religiile, istoria „Uniunii Europene” sa fie predată în şcoli, iar identitatea europeană să fie inoculată încă de la grădiniţă, sa fie create programe de televiziune „europene” care să conţină producţii focusate şi targetate pe ceea ce vrea sa vadă cetăţeanul de rând, dar care în acelaşi timp să conţină mesaje subliminale care să sugereze toleranţa, multiculturalitatea şi identitatea europeană. Am propus ca bugetul pe acţiuni de cultura si învăţământ al UE să crească semnificativ, iar schimburile de gen „Erasmus” sa devină aproape obligatorii. Toate aceste acţiuni aveau un singur obiectiv: crearea unei identităţi europene, multiculturală, care să înlăture stereotipurile sau clişeele religioase sau de etnie şi barierele comunicaţionale între Est şi Vest, între europeni şi imigranţi. La 8 ani de la acest work-shop are loc acest atentat de la Paris care şochează Europa.

Lucrurile au evoluat negativ din 2007: probabil din cauza crizei economice care a accentuat aceste discrepanţe sociale ce au dus la marginalizarea unor grupuri şi oameni, probabil din cauza decalajului între clasa politică şi societate, între UE şi cetăţenii ei.

Suntem în 2015 şi, din toate propunerile, singura care s-a realizat este legată de programele Erasmus care s-au dezvoltat foarte mult, iar 30% din studenţii din Europa au ajuns să studieze în altă ţară europeană. În rest, nimic: directoratul general al Comisiei Europene pentru Multiculturalism s-a desfiinţat, UE comunică din ce in ce mai greu cu cetăţenii ei, politicienii şi funcţionarii europeni par să fie rupţi de realitatea cotidiană şi problemele cu care se confruntă UE. Valul de politicieni extremişti şi xenofobi, ce au câştigat la alegerile europarlamentare din mai 2014, arată că Europa e departe de mottoul ei „Unitate în Diversitate”.

Sunt şocat de imaginea poliţistului căzut şi împuşcat în cap. Sunt şocat că aşa ceva se întâmplă în Paris cu nişte jurnalişti. Sunt şocat că unii încep să condamne islamul şi să generalizeze. Sunt şocat că alţii spun că jurnaliştii respectivi au „sărit calul„ şi că şi-o meritau. Eu sunt unul dintre acei studenţi Erasmus care ştie ce înseamnă multiculturalism. Eu  fug de stereotipurile care provin din religie sau naţionalitate. Dar câţi oameni gândesc ca mine?

Păi dacă orice islamist e terorist, atunci orice român e ţigan, sau orice român e hoţ sau criminal, nu?

Oare ce se simt acei lideri de opinie care vorbesc despre islam ca fiind motivul principal al acestui atentat groaznic? Făcând o paralelă cu acest atentat terorist, imaginea românului în Occident e similară cu imaginea tipului cu barbă şi cu turban. Am sărit toţi de fund în sus când atacurile, crimele sau hoţiile unor cetăţeni români de etnie rromă au fost sancţionate de media din Anglia, Italia sau Spania. Francezii ne fac ţigani de zeci de ani, spaniolii şi italienii hoţi şi criminali. Pai dacă orice islamist e terorist, atunci orice român e ţigan sau orice român e hoţ sau criminal, nu?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Acasa la Nimeni
8.01.2015, 17:46:48

E contra legilor NATURII sa amesteci rasele ..asa cum doresc zionistii (pentru a-i domina mult mai usor) Nici o specie din regnul animal, din care facem si noi parte, nu se amesteca cu o alta, nu se "multiculturalizeaza" Doar cele crescute in captivitate. Exact si cu specia umana. Fiecare rasa a evoluat diferit, nu poti sa le fortezi sa se accepte si sa-si cedeze din caracteristici doar pt a face pe plac celor ce trag sforile la nivel inalt. Se aplica o politica Divide et Impera aplicata la societatea din zilele noastre. Multiculturalismul e doar spalare de creiere si prostirea maselor pentru a deveni mai docile, indulgente , pentru a ceda din drepturile si libertatile lor ceea ce ii transforma pe indivizi in supusi. Un stat national, unitar , fara elemente straine, fara impuritati "culturale", ideologice, e mult mai greu de "cucerit" economic chiar si militar. Cel mai bun exemplu: CUBA. Tara saraca, mica, pricajita, inconjurata doar de ape si dusmani, si totusi.. rezista si este independenta. Ce-i drept a avut putin ajutor din partea URSS, dar in ultimii 25 de ani a rezistat singura. Ciudat ca unul dintre statele foarte puternice este Israelul, profund nationalist si xenofib, dar ai carui membrii au o retorica total inversa in alte state. Ei se plang ca sunt victimele persecutiilor, si nu sunt acceptati, fortand acestor state sa-si deschida portile, bratele si buzunarele tuturor nouvenitilor cand Israelul insisi construieste ziduri, la propriu, pentru a tine strainii afara. Ca popor roman, am ajuns sa avem un areal al nostru, si sa traim linistiti aici datorita NATIONALISMULUI, nu datorita multiculturalismului. Multiculturalismul ne-a adus sclavi ai austriecilor, secui, ceangai si svabi pentru a pazi teritoriile imperiului austro-ungar de noi, NATIVII, la fel sclavi in propriul nostru areal. Asa ca, cantati cu viora multiculturalismului la alta masa.

+3 (15 voturi)
Preda Mihailescu
8.01.2015, 21:08:08

Nimeni Acasa @ Ai si tu un vis. Dar te-ai nimerit cu Cuba, caci aceea sarmana nu putea fi mai metisizata, dupa cum ar trebui bine sa stii: spanioli, negri si maya, toate combinatiile. Viata este mai cmplexa, dar ce nu face omul pentru o teorie simpla.

0 (6 voturi)
Florin Ortodox
8.01.2015, 21:14:24

Multiculturalismul, este o himera, finantata in gol de occidentali! Si pentru a intelege asta, te uiti in istorie. In cetatea Atenei (acum 2500ani), reprezentantii stabileau prin vot, daca sa le dea altora cetatenia ateniana, fiscalitatea s.a.- asta era democatia la care occidentul face azi apel si nu o intelege. Acum apare ideea de "discriminare pozitiva". Este o gaselnita occidentala pt a ametii notiunea clara de "democratie". In democratie NU exista "drepturile minoritatilor", pt ca este antonim ! Demo= popor, in sensul de majoritate; cratie= putere. Doamne, indura-te de neamul romanesc!

0 (10 voturi)
Ciprian Apetrei
8.01.2015, 22:49:21

Finalul articolului este o jignire la adresa romanilor, tiganilor si arabilor, musulmani sau nu, la gramada. Foarte trist...

-3 (7 voturi)
adrian 246
9.01.2015, 07:39:50

Definitia dublei masuri: daca il injuri pe Mahomed e libertate de expresie, daca negi de exemplu holocaustul intri la art. 6 din OUG nr. 31/2002 si faci puscarie ! De ce stimabili formatori de opinii nu ziceti nimic ? Evreii nu pot fi injurati si arabii da? Pai lamuriti-va, tovarasi ! Valorile unora pot terfelite in timp ce ale altora nu ? Analizati problema si dupa aceea vedeti daca nu cumva Charlie e pseudonimul lui Itzic ... Intr-adevar, e mai complicat decat pare ! Stiti cum zicea un scriitor american ( Cuppy ) ? Americanii apara libertatea de opinie a tutuor celor care gandesc ca ei !

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările