Unităţile de transfuzii din ţară, bombe cu ceas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de personal, legislaţia precară, procedurile greşite şi lipsa de aparatură sunt doar câteva dintre motivele care au dus la tragediile din spitale din ultimele săptămâni. Până la rezolvarea tuturor problemelor, Direcţia de Sănătate Publică a datundă verde funcţionării Spitalului CF2, unde în urmă cu câteva săptămâni o pacientă a primit sânge greşit.

Spitalul CF 2, aflat în atenţia autorităţilor sanitare după ce o asistentă i-a pus unei paciente o transfuzie greşită de sânge, a obţinut autorizaţia sanitară pentru reluarea activităţii. Anunţul a fost făcut chiar de Ministerul Sănătăţii, care a arătat că unitatea spitalicească a depus dosarul de acreditare pe 3 august, el fiind analizat de Direcţia de Sănătate Publică şi Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti.

Reprezentanţii Direcţiei susţin că sunt îndeplinite criteriile necesare acreditării şi au dat undă verde pentru folosirea unităţii. Însă norocul, spune doctorul Doina Goşa, şefa Centrului de Transfuzii Bucureşti, a fost că deşi Unitatea de transfuzii de la CF 2 nu era autorizată, acolo exista aparatura necesară şi existau, de asemenea, proceduri. Situaţia nu este la fel de bună în ţară, a precizat medicul, adăugând că Planul naţional de reducere a riscurilor ataşate transfuziilor va fi destul de dificil de pus în aplicare în alte spitale din ţara într-un termen mai scurt de trei luni.

„Problema la Spitalul CF 2 a fost că a fost greşită transfuzia, a fost o eroare umană. Ca aceste unităţi să funcţioneze optim, trebuie să fie foarte bine monitorizată fiecare etapă. Se pot întâmpla asemenea accidente regretabile din cauza lipsei de personal. Din punctul meu de vedere, aici e cheia. Dacă ai personal puţin, trei în unu, te aştepţi la erori. Tocmai din acest motiv”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Doina Goşa, şefa Centrului de Transfuzii Bucureşti.

Lipsă de aparatură şi de personal medical instruit

Despre faptul că la centrele din ţară este haos la capitolul proceduri şi aparatură a vorbit şi doctorul Luminiţa Rusen, şefa Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT).

„E mult de lucru pentru a le aduce la zi şi pentru a le acredita. Nimeni în România nu a considerat că transfuzia este utilă. Uneori lipseşte aparatura, sunt inclusiv probleme legate de legislaţie, care permite ca în unităţile de transfuzii să lucreze şi anestezişti, nu personal special instruit, e nevoie să facem cursuri. Iar sângele din spitale trebuie să fie păstrat corespunzător, să fie verificat, aceste lucruri sunt prevăzute în plan”, a explicat directorul INHT.

Concret, nu mai puţin de 130 de unităţi de transfuzie aparţinând unor spitale din ţară nu au autorizaţie de la Direcţiile de Sănătate Publică, situaţia fiind descrisă ca inacceptabilă de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Director CTS: „E exclus să nu livrăm sânge în spitale“

Ministrul a precizat, imediat după incidentul de la Spitalul CF 2, pentru care a fost găsit un singur vinovat şi anume asistenta medicală care a greşit transfuzia, că unităţile sanitare care nu se supun regulilor impuse de Ministerul Sănătăţii, nu vor mai primi sânge de la centrele de transfuzii începând cu 1 noiembrie.

„Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sangvine acestor unităţi. Atunci vor fi luate în considerare şi alte posibile măsuri”, a explicat Voiculescu.

Este exclus să nu furnizezi sânge spitalelor care au nevoie de el, au reacţionat experţii. „Noi avem contracte de distribuţie de sânge încheiate cu toate spitalele. Eu nu pot spune spitalului că nu îi livrez sânge pentru că unitatea de transfuzii nu e autorizată, nu poţi închide spitalul sau să laşi oameni să moară. Oricum spitalele au nevoie de un termen de trei luni pentru a se pune la punct, dar este exclusă varianta de a nu le furniza sânge, dacă el este necesar”, a punctat Doina Goşa.

Dosar penal in rem

Cazul de la Spitalul CF 2 a ajuns în atenţia Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 care a deschis, pe 1 august, un dosar penal in rem în care se fac cercetări pentru vătămare corporală din culpă după ce o pacientă care era internată în Spitalul CF 2 a primit o transfuzie greşită.

Femeia, în vârstă de 39 de ani, a fost internată cu diagnosticul de cancer de col uterin la Spitalul CF 2. În momentul transfuziei de sânge, ea ar fi primit grupa AB4 pozitiv, deşi avea grupa O pozitiv. Informaţia privind transfuzia greşită ar fi fost comunicată medicilor chirurgi abia când pacienta a avut o hemoragie puternică.

Ulterior, pe 29 iulie, aceasta a fost transferată la Spitalul Universitar, fiind în comă indusă, iar pe 1 august a fost detubată. După ce pacienta a avut nevoie de îngrijiri medicale timp de câteva săptămâni, femeia a fost externată fiind în continuare sub supraveghere medicală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite