Societate

articolul anterior articolul urmator

Unul dintre cei mai buni rugbişti ai Australiei şi ai lumii, concediat din cauza unor opinii incorecte politic

30
17 Apr 2019 11:25:38
Cătălin Sturza

Israel Folau este cel mai bun marcator de eseuri din istoria Super Rugby, una dintre cele mai puternice competiţii de rugby din lume. De asemenea, el este cel mai cunoscut şi cel mai bine plătit jucător de rugby al Australiei. În acelaşi timp, Israel Folau este şi un creştin evanghelic asumat.

Săptămâna trecută, Israel Folau a reacţionat la ştirea că Tasmania a devenit primul stat australian unde parlamentul a votat ca părinţii să „opteze” pentru genul copilului pe certificatul de naştere – cu alte cuvinte, că părinţii pot alege „genul” copilului în funcţie de preferinţele lor. El a scris pe Twitter că „diavolul a orbit atât de mulţi oameni în lume – şi singurul mod de a ne elibera este să ne întoarcem la Iisus Hristos”.

Citatele din Apostolul Pavel de pe Instagram şi concedierea lui Folau

 Într-o altă postare, făcută pe Instagram, Israel Folau a adăugat un citat din Apostolul Pavel, din Epistola către Galateni. Citatul dat de Folau este acesta: „Iar faptele trupului sunt cunoscute, şi ele sunt: adulter, desfrânare, necurăţie, destrăbălare, închinare la idoli, fermecătorie, vrajbe, certuri, zavistii, mânii, gâlcevi, dezbinări, eresuri, pizmuiri, ucideri, beţii, chefuri şi cele asemenea acestora, pe care vi le spun dinainte, precum dinainte v-am şi spus, că cei ce fac unele ca acestea nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu” (Galateni 5, 19-21; folosesc traducerea de pe bibliaortodoxa.ro). Citatul era însoţit de o imagine care întărea ideea că cei care nu se pocăiesc vor ajunge în iad – şi de un îndemn la pocăinţă: oamenii îşi pot schimba viaţa dacă se întorc la Iisus Hristos. Imaginea se bazează pe un citat din Corinteni 1, 6:9-10 – tot din Apostolul Pavel: „Nu ştiţi, oare, că nedrepţii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă amăgiţi: Nici desfrânaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu.”

Federaţia de rugby a Australiei l-a avertizat pe Folau arătând că „conţinutul postat este inacceptabil”. Mulţi jurnalişti şi comentatori australieni şi internaţionali l-au acuzat pe Folau de homofobie” şi de „discursul urii”. Un editorialist de la Sydney Morning Herald a scris că Israel Folau trebuie „concediat urgent şi fără discuţii de peste tot” – cel puţin, până se „pocăieşte” pentru convingerile sale creştine.

Apoi federaţia i-a reziliat contractul de jucător profesionist, iar selecţionerul Naţionalei Australiei a anunţat că nu îl va convoca la Cupa Mondială din Japonia din cauza afirmaţiilor cu „caracter homofob”. Decizia vine la doar câteva săptămâni înainte de Cupa Mondială – în condiţiile în care Folau fusese unul dintre jucătorii cu un rol-cheie la cucerirea medaliei de argint, la Cupa Mondială din Anglia din 2015.

La 30 de ani, Israel Folau se află într-un moment de vârf al carierei, şi a semnat recent un contract contract cu echipa de club New South Wales Waratahs, unde ar fi urmat să rămână până în 2022.

„Voi susţine în continuare ceea ce afirmă Biblia”

Folau a declarat pentru ziarul Sydney Morning Herald că nu intenţionează să dea în judecată Federaţia Australiană de Rugby şi s-o acuze de discriminare religioasă. Întrebat dacă va renunţa la cariera de jucător profesionist de rugby, el a răspuns: „Indiferent care este voia Sa, fie că e ca eu să continui să joc, fie că nu, sunt mai mult decât bucuros să fac ceea ce El îşi doreşte ca eu să fac”. A arătat că îi va lipsi jocul de rugby, însă „Credinţa în Iisus Hristos este pe primul loc.”

Israel Folau a mai adăugat: „Voi susţine în continuare ceea ce afirmă Biblia. Voi împărtăşi aceste lucruri cu dragoste. Pot să văd şi cealaltă faţă a monedei, unde reacţiile oamenilor reprezintă exact opusul felului în care eu împărtăşesc aceste lucruri. (...) Îi iubesc pe toţi cei care spun lucruri negative despre mine... Aleg să îi iubesc, deoarece Dumnezeu îi iubeşte.”

Billy Vunipola avertizat pentru un like dat postării lui Folau

Rugbistul englez Billy Vunipola l-a susţinut pe Folau dând like postării acestuia de pe Instagram. El a arătat că „vine un moment în care insultaţi lucrurile în care eu cred încă din copilărie, în care trebuie să spun – gata, e suficient. Ceea ce Folau spune nu este că nu îi place de aceşti oameni sau că nu îi iubeşte. Ceea ce spune este că felul cum ne trăim vieţile trebuie să fie mai aproape de felul cum Dumnezeu a intenţionat ca noi să ne trăim vieţile”.

Vunipola a primit un avertisment de la clubul londonez Saracens pentru like-ul pe care l-a dat postării lui Folau de pe Instagram. Avertismentul va fi reţinut în istoricul său disciplinar pentru o perioadă de cinci ani şi poate fi luat în calcul într-o viitoare procedură disciplinară.

În timpul ceremoniei religioase de pe 14 aprilie de la biserica evanghelică din Kenthurst, unde a participat şi Folau, s-a vorbit despre „persecuţie religioasă” în cazul lui Folau. Jucătorul de rugby a fost felicitat pentru „curajul” său de a nu se dezice de învăţătura biblică.

Paradoxul „cazului Folau”

Este adevărat că forma pe care a dat-o Folau mesajului său de pe Instagram – în special în textul de pe imagine – este una discutabilă. Folau putea să spună strict că el crede că aceste comportamente nu reprezintă o „normă”, ci, din punct de vedere al teologiei morale creştine, ele reprezintă un păcat. Dar aceasta este ceva oarecum secundar. Discuţia, aici, este despre faptul că Israel Folau a fost atacat şi demis pe baza unui mesaj exprimat strict pe plan religios. Mesajul lui Folau nu a atins, în nici un fel, planul secular, nu a făcut nici o referinţă la vreo componentă juridică sau socială. Aşadar, dacă cei care l-au acuzat şi demis pe Folau sunt atei sau anticreştini, aşadar nu cred în dogma creştină, de ce au fost deranjaţi de referinţele strict teologice din mesajele lui Folau?

De exemplu, dacă susţii că nu crezi în Moş Nicolae, de ce ai fi deranjat dacă cineva scrie pe Instagram că toţi cei care nu sunt cuminţi vor primi de Moş Nicolae o nuia, dacă nu îşi schimbă comportamentul (iar Moş Nicolae le va aduce multe daruri minunate, dacă şi-l schimbă)? Aş putea fi deranjat dacă cineva se referă la nuia şi o descrie drept „noduroasă” sau „contondentă” şi l-aş putea acuza de „fundamentalism”. Dar asta nu schimbă problema de fond: omul se referă la ce crede el, strict în planul credinţei lui. În mod evident, el nu cere ca Statul sau autorităţile publice să îmi aducă o nuia. Dar eu susţin, în continuare, că nu cred în Moş Nicolae sau în Iepuraşul de Paşte, aşadar de ce mă atinge în vreun fel acest lucru? Pe de altă parte, dacă cei care l-au atacat şi demis pe Folau sunt creştini şi cred cu adevărat în virtute, în păcat şi în iad, atunci Folau nu a făcut decât să exprime, chiar dacă într-o formă discutabilă, un adevăr dogmatic.

În orice caz, penalizarea convingerilor incorecte politic, care însă nu atentează în nici un fel la integritatea altor persoane, a fost dusă în acest caz până la extrem, în raport cu activitatea de performanţă a unui mare sportiv; fapt care creează un precedent grav. Se pune întrebarea: ce regulament intern a încălcat Israel Folau care să-l descalifice total din punct de vedere sportiv? Sau ce legătură are rugbiul cu convingerile religioase ale cuiva? De ce anume Folau devine incompatibil cu sportul de performanţă pentru nişte postări cu un mesaj religios de pe Twitter şi Instagram, şi pe baza căror norme – mai ales în condiţiile în care contractul lui Folau nu are inclusă nici o clauză cu privire la folosirea social media? Două articole care discută această întrebare, pe rugbypass.com şi pe dailymail.co.uk. De aici tragem concluzia unui caz grav de persecuţie religioasă şi de terorizare socială a celor care îndrăznesc să exprime public convingeri religioase incorecte politic – a se vedea şi sancţionarea pe cinci ani a lui Billy Vunipola, pentru un like dat postării de pe Instagram a lui Folau. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Obladi Obama
17.04.2019, 11:43:57

Progreziștii cereau toleranță la început, acum, când au puterea, ne bagă pumnu'n gât, ne concediază, ne bagă în pârnaie... doar pentru opinii!

+2 (8 voturi)
Sorin Ionascu
17.04.2019, 14:58:39

Mi-e greatza, din nou. Iar face un lung pomelnic pentru un ciudat care, in loc sa-si vada de treaba, nu-si tine pliscul in spatiul public, si se mai da si "descremenat". Eu ma intreb, daca era concediat pentru ca era ateu si spunea ca il doare la basca de biserica si de crestinism, tot asa sarea de koor in sus? Dar nu, el trebuie musai sa dea cu bata in toti cei ce blocheaza sau se opun propagandei religioase si promovarii bisericii, in toti cei care sunt "altfel", de parca nu ar fi si ei tot creatiile aceluiasi dumnezeu. Mare jeg uman!!!!

-1 (7 voturi)
Adrian Dinu
17.04.2019, 15:24:53

E ceva in aer eliberat, sau in mancare, un fel de virus ceva care are efect pro gay. Horror sa fii concediat pentru libertate de exprimare !!!

+4 (4 voturi)
Scriptamanent
17.04.2019, 17:03:25

Uite, domnule, ca-ti explic eu. Peste o mie de ani religiile au dictat si au taiat conform dogmelor lor idioate. Dupa analiza a ceea ce s-a intamplat in al doilea razboi mondial cu evreii si cu discursul urii efectuat cu atat succes de nazisti, lumea s-a pus la masa si au iesit cu niste norme morale pe care incearca sa le impuna lumii moderne pentru ca sa nu mai avem astfel de accidente in istorie. Pentru ca si-au dat seama ca nicio carte sfanta, niciun dumnezeu, nu influenteaza si nici nu intervine pentru a opri asemenea nenorociri. Si aici intervine acel discurs al urii si lupta deja institutionala, constanta, impotriva lui. Tot acei ganditori au propus acele norme si conduite morale prevazute in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, unde se specifica clar interzicerea discriminarii pe motiv de credinta religioasa. Este prevazuta si libertatea de expresie. Problema e cand cele doua se imping una pe cealalta, cand afecteaza viata altora. Omul matale a fost mormon la inceputurile lui. Stiti cu ce se mananca asta domnule doctor? Intervine iluminarea, epifania si trece la penticostali, evanghelisti, cum le zici matale. Stiti cu ce se mananca asta, domnule filolog? Astia sunt aia care nu pot sta in banca lor, in casa lor de rugaciune, in mintea lor, sunt aia care vin nechemati si-ti bat la usa de la apartamentul de la bloc "aducandu-ti vestea buna". Ei trebuie sa faca prozelitism, ei trebuie sa aduca noi membri, ei trebuie sa incalce teritoriul altora pentru prozelitismul declarat ca "modus vivendi". Bun, rugbistul nu e la prima manifes tare de acest gen. I s-a atras public atentia ca fiind o figura publica si un model pentru noile generatii trebuie sa-si infraneze zicerile. I s-a explicat ca pozitia lui (si a multor coreligionari crestini) de condamnare a unora afecteaza negativ unii care si asa sunt sensibili privind atitudinea societatii fata de ei. I s-a explicat ca daca le arata cu degetul mijlociu directia catre iad a homosexualilor, de exemplu, unii tineri care il vad ca erou si model in viata, care ar fi homosexuali si care ar trai tot felul de probleme din acest motiv, ar putea foarte bine sa intre in depresie si sa se sinucida. Sunt documentate o multitudine de cazuri de sinucideri in randul tinerilor pentru ura revarsata de colegi, de profesori, de parinti, de societate, asupra lor. Asta e motivul pentru care toti ar trebui sa lupte pentru autocenzurarea acestor credinte. Nimeni nu-i ia credinta, nimeni nu l-a pus sa iasa din secta penticostala, nimeni nu l-a pus sa jure ca e ateu. Ce i s-a cerut a fost decenta credintei. Si omul nu a reusit aceasta. Si matale, ca intotdeauna manipulezi informatia cum iti cade bine la lingurica. Pune nene intregul citat pe care l-a postat dobitocul. ATENTIE! Betivii Homosexualii Adulterii Mincinosii Curvarii Hotii Ateistii Idolatrii IADUL VA ASTEAPTA! POCAITI-VA! Nu e chiar cea mai placuta urare, nici cea mai frumoasa atitudine fata de semenii intru umanitate, nici nu arata foarte multa dragoste (???) fata de altii, parca niciun pic de iubire hristica, doar o mizerie pornita din otrava numita religie si mai ales ca sunt aruncate ca revelatie de un schizofrenic, nenea Pavel, zis si Saul. As mai vrea sa stiu de unde stie autorul ca in contractul cu federatia australiana nu este specificat nicaieri sa-si tina religia pentru el, mai ales ca a mai avut asemenea iesiri, pline de iubire intru Hristos (atentie: ironie!). Sa-l mai atentionam inca odata pe apologetul Sturza ca da constant erori de logica, de utilizare superioara a proceselor mentale. Un exeplu azi, sofismul "falsa comparatie" cand foloseste nuiaua lui Mos Niculae pentru a-si sustine pozitia subreda. Dar ne-a obisnuit cu apelul constant la sofisme... Oricum, si Folau ne dovedeste ca Religia Otraveste Totul.

-2 (8 voturi)
antinu
17.04.2019, 18:52:24

Sturza " Israel Folau a reacţionat la ştirea că Tasmania a devenit primul stat australian unde parlamentul a votat ca părinţii să „opteze” pentru genul copilului pe certificatul de naştere – cu alte cuvinte, că părinţii pot alege „genul” copilului în funcţie de preferinţele lor. El a scris pe Twitter că „diavolul a orbit atât de mulţi oameni în lume – şi singurul mod de a ne elibera este să ne întoarcem la Iisus Hristos”. Ca si cum el ar fi cu Iisus ! Domnu Folau fii atent: tot ce se intampla in Australia este cam 90% vina ta si a restului de pocaiti. Societatile se nasc prin educatie care daca a fost pocaita a fost de la Satan, cu finalul asta de acum

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările