Unul din trei angajaţi români are abonament medical

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robotul Da Vinci
Robotul Da Vinci

Din 4,3 milioane de angajaţi din România, 1,5 milioane sunt abonaţi la clinici private, iar numărul lor este în creştere. Abonamentul este, de multe ori, o condiţie pe care românii o pun la angajare, pe lângă pachetul salarial.


În contextul subfinanţării sistemului medical de stat, în ultimii 20 de ani s-a dezvoltat sistemul privat de sănătate, tocmai pentru a răspunde nevoilor pacienţilor care nu găsesc soluţii în spitalele publice. „Lipsa de investiţii a statului în domeniul sanitar, deci o finanţare neadecvată şi o utilizare ineficientă a fondurilor, accesul problematic la medicamente, faptul că medicina încă se bazează pe asistenţa medicală spitalicească, adică mergem mai degrabă la spital decât în medicina primară, condiţiile pe care ni le oferă spitalele – toate acestea au condus la apariţia furnizorilor privaţi de servicii medicale. Iar dacă acum zece ani, un român din zece mergea în sistemul privat, acum putem spune că un român din trei merge la medic în sistemul privat de sănătate“, subliniază Eduard Dobre, directorul executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.

Asigurare naţională sau privată vs. abonament

În prezent, românii au la dispoziţie trei instrumente prin care pot accesa servicii medicale: asigurarea naţională de sănătate, abonamentul la furnizori privaţi de servicii medicale şi asigurarea privată de sănătate. Asigurarea naţională în sistemul public de sănătate, garantată contribuabililor, oferă servicii medicale extrem de diverse: atât în medicina de familie, cât şi în medicina de specialitate şi paraclinic –analize medicale şi investigaţii imagistice, spitalizare de zi, spitalizare continuă, îngrijiri la domiciliu, transport sanitar şi tot ce mai este prevăzut în contractul-cadru.

Prin comparaţie, abonamentele medicale private se concentrează pe partea de prevenţie. „În cazul abonamentelor, vorbim despre servicii imediate, în general despre servicii care conduc la o prevenire a bolilor – faci anumite controale la anumite intervale de timp, depistezi o afecţiune în stadii incipiente, astfel încât afecţiunea respectivă nu ajunge să se cronicizeze“, explică directorul executiv PALMED.

În ceea ce priveşte asigurările medicale private, ele răspund nevoii de finanţare pentru un risc viitor de a te îmbolnăvi, de a suferi o intervenţie chirurgicală. „În general, orice intervenţie chirurgicală, pornind de la o banală apendicectomie, costă. Costă instrumentarul, tratamentul, partea de spitalizare, absolut toate serviciile medicale de îngrijiri. Fiind un cost mai mare, te gândeşti că îţi va fi mai uşor să suporţi aceste cheltuieli cu ajutorul unei asigurări medicale private“, precizează Eduard Dobre.

Abonamentul, un instrument de prevenţie

De ce este abonamentul la clinici private un instrument de prevenţie prin excelenţă? Ei bine, statisticile arată că românii cu abonament medical privat merg mai des la medic, ceea ce, într-o ţară în care peste o treime din populatie nu merge deloc la medic într-un an, este un comportament încurajator. Abonamentul poate contribui, astfel, la menţinerea unei stări mai bune de sănătate a populaţiei. „Din cifrele pe care le avem, 71% din deţinătorii de abonamente ajung la medic cel puţin o dată pe an pentru investigaţii de tipul celor din prevenţie. Spre deosebire de cei care nu au un astfel de abonament şi care ajung la medic în proporţie de 54%. De obicei, cei care nu au abonamente merg la medic în momentul în care au probleme. Cei care au abonamente, le folosesc mai ales pentru prevenţie. Prin abonament, pacientul merge periodic la controale, îşi face periodic anumite analize de sânge sau investigaţii de imagistică şi atunci poate să prevină bolile care se pot croniciza. Odată descoperite din timp, pacientul poate lupta cu ele, astfel încât să nu se cronicizeze“, detaliază directorul executiv PALMED.

De altfel, statisticile Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private arată că, în cazul românilor cu abonamente la clinici private, în ultimii ani s-a ajuns la o prevenire a cazurilor grave în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare şi diabetul, dar şi alte boli frecvente şi care pot pune în pericol viaţa.

Prevenţia medicală în România 

Avantajos pentru angajat, angajator şi pentru stat

În ultimii ani, sistemul de abonamente private este foarte solicitat în România. Din 4,3 milioane de angajaţi, 1,5 milioane sunt abonaţi, iar tendinţa este de creştere, în cursul anului viitor, PALMED estimează că se va ajunge la 2 milioane de abonamente. „Cele mai multe abonamente vin din partea angajatorilor. Să nu uităm că orice angajat din România este obligat să furnizeze servicii de medicina muncii, la care se poate ataşa şi o ofertă de abonamente. Angajatorul este primul interesat să aibă angajaţi sănătoşi, care să vină la muncă şi să producă. Interesat, însă, trebuie să fie şi statul, pentru că una este să plăteşti concedii medicale şi alta e să ai un angajat în câmpul muncii, care să-ţi plătească impozite şi taxe pe care tu, statul, le reîntorci în sistemul de sănătate sau le foloseşti în alt scop“, precizează Eduard Dobre. De altfel, începând din 2017, abonamentele medicale au devenit deductibile atât la angajat, cât şi la angajator, în limita a 400 de euro pe an.

Aşa se explică de ce în ultimii ani, abonamentul la clinici private a devenit o condiţie la angajare, pe lângă pachetul salarial. În plus, de obicei, de serviciile medicale din abonament nu beneficiază numai angajatul, ci şi rudele acestuia de gradul 1 şi 2.

CASETĂ

„Degrevăm statul de o sumă foarte mare de bani“

Sistemul medical privat nu trebuie privit ca o concurenţă la sistemul de stat, consideră Eduard Dobre, directorul executiv PALMED. „Abonamentul privat este o formă de completare a sistemului de stat. Prin investiţiile pe care le-au făcut, furnizorii de servicii private au degrevat foarte mult statul român de cheltuieli. Din câte ştiu eu, undeva la 1,4% din bugetul de stat este o economie care se datorează acestor abonamente medicale. În plus, prin instrumentele pe care le-au introdus în piaţă, furnizorii privaţi de servicii medicale au atras pacienţii spre condiţii decente, spre un diagnostic cu aparatură de ultimă generaţie şi un tratament modern. Pretenţiile pacientului român au crescut odată cu apariţia serviciilor private de sănătate“, subliniază el.

CIFRĂ

200 de milioane de euro au fost investiţi doar în ultimii şapte ani de sistemul privat de sănătate în construcţia de noi spitale şi infrastructură medicală, în achiziţionarea de echipamente moderne şi de materiale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite