Societate

articolul anterior articolul urmator

Asia Bibi: Guvernul pakistanez o opreşte pe femeia creştină să părăsească ţara; decizia ar echivala cu „condamnarea ei la moarte“

25
6 Nov 2018 11:42:18
Cătălin Sturza

Miercuri, 31 octombrie: Tehreek-e-Labbaik Pakistan („Mişcarea Prezent, Aici Sunt“), partidul politic care apără legile blasfemiei în baza cărora a fost condamnată iniţial Asia Bibi alături de mulţi alţi creştini, organizează ample mişcări stradale.

Se cere linşarea Asiei Bibi, a avocatului ei şi a celor trei judecători de la Curtea Supremă care au achitat-o pe femeia creştină. Mulţimile atacă creştini şi au loc altercaţii cu forţele de ordine, care sunt neputincioase în faţa violenţei islamiştilor. Prim-ministrul Imran Khan îi numeşte pe protestatari „inamici ai statului“.  

Joi, 1 noiembrie. În mijlocul violenţelor stradale, are loc un eveniment fără precedent, în Pakistan. Primul ministru apare la televizor şi îi apără pe cei trei judecători şi decizia Curţii Supreme, alături de comunităţile creştine, în general, şi de Asia Bibi şi familia ei, în particular. Partidul Tehreek-e-Labbaik Pakistan îşi intensifică atacurile din străzi. Ziarele au raportat un număr mare de morţi, în timp ce valurile de violenţă s-au extins, în întreaga ţară.

Vineri, 2 noiembrie. Guvernul Pakistanului şi partidul TLP ajung la o înţelegere. Ministrul Afacerilor Religioase, Ministrul Legilor Punjab, şi liderul partidului TLP cad de acord că guvernul nu se va opune unei revizuiri a sentinţei favorabile a Aisiei Bibi. Între timp, femeii nu i se va permite să părăsească ţara. Avocatul Asiei Bibi, Saif-ul-Mulook, fuge din Pakistan, în faţa ameninţărilor cu moartea. „Trebuie să rămân în viaţă, deoarece încă trebuie să port bătălia legală pentru Asia Bibi“, a declarat avocatul pentru AFP.

Sâmbătă, 3 noiembrie. Conform unor surse din Pakistan, guvernul speră să liniştească partidul TLP prin această înţelegere. Printre concesiile acordate TLP se numără eliberarea tuturor celor care au fost deţinuţi din cauza unor acte de violenţă, în timpul protestelor TLP. În timpul protestelor, islamiştii au blocat autostrăzile principale ale ţării, au ars maşini şi camioane şi au cerut linşarea femeii, arătând că sunt gata să moară pentru a apăra onoarea Profetului. După înţelegere, Grupul TLP şi-a cerut scuze pentru pagubele pe care le-a cauzat, care se ridică la 1,2 miliarde de dolari; dar a ameninţat, totodată, că va scoate din nou oamenii în străzi, dacă înţelegerea va fi încălcată.  

Guvernul a fost acuzat, prin această înţelegere, că a semnat condamnarea la moarte de facto a Asiei Bibi, după ce a spus că va începe procesul care o va împiedica pe femeia creştină să părăsească ţara. „Să-i pui numele pe lista persoanelor care nu au voie să părăsească ţara înseamnă să-i semnezi condamnarea la moarte“, a spus Wilson Chowdhry, de la British Pakistani Christian Association. Pe de altă parte, înţelegerea nu vorbeşte despre anularea sentinţei Curţii Supreme, ci doar despre o revizuire a ei.

Între timp, Asia Bibi rămâne în celula ei, în aceeaşi închisoare unde, acum o lună, doi bărbaţi au încercat să o asasineze. Conform familiei femeii, Asia Bibi în siguranţă, iar familia lucrează la un plan pentru a o scoate de acolo – cu sprijinul unor organizaţii creştine din Occident. În momentul în care vor putea părăsi ţara, vor încerca să ajungă în Spania, care le-a acordat azil politic.

Ciziten Go, un grup internaţional de advocacy cu baza în Madrid, Spania, a organizat o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta familia femeii – adaug link-uri aici şi aici către mesajele de campanie. Alte organizaţii creştine îndeamnă la rugăciune pentru ca Asia Bibi, soţul ei, cei cinci copii ai lor şi bodyguarzii care îi păzesc pentru ca aceştia să părăsească, în siguranţă, ţara.

Noi detalii despre cazul Asia Bibi şi în acest articol din The Guardian. O relatare a istoriei procesului Asiei Bibi pe acest blog, la linkul de aici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

BIRIS VETA
6.11.2018, 14:32:07

Cum, in tara dominata de religia pacii, Islam, se intampla asa ceva...? Nu pot sa cred...

+7 (7 voturi)
Paun Al
6.11.2018, 16:00:41

Biata femeie este chinuita de vreo 10 ani prin inchisorile pachistaneze , i-au distrus viata ,sanatatea . Prin alte tari asiatice , africane ... sunt omorati zeci de mii de crestini , adica de fii , a unui Dumnezeu atotputenic si iubitor de oameni , si bunul samaritean Dumnezeu , ce face ? Cu ce se ocupa , cand se intampla aceste tragedii , crime oribile cu "fii Sai ' , in numele altei religii ?

+4 (6 voturi)
bivolul molatec
6.11.2018, 16:11:57

Comentariu considerat abuziv.

Nirolf
6.11.2018, 19:17:49

Stimabile . Am intentionat sa-mi incep replica cu : "domnule bivol ...." dar am luat seama ca suna "ca dracu' " dupa cum spunea un celebru dusman al Romaniei . Cred ca ideia dv cu "bombardamentul" este in general buna insa cu observatia ca sigurile bombe eficiente contra fundamentalismului religios sunt cultura , educatia si instructia .

+1 (5 voturi)
Nirolf
6.11.2018, 19:56:07

"singurile" .

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (25)