Urmează momentul minoritarului de presă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nostime aceste vremuri, în care cititorii de presă nu mai citesc presa, deşi dau buzna s-o comenteze, întrucât nici nu mai există cititori, ci utilizatori. Şi oricum, aceşti utilizatori nu par interesaţi decât de propriile lor păreri.

Media a devenit un pretext pentru o cacofonie planetară, în care toată lumea ţipă şi nimeni nu ascultă. Dar e dreptul lumii să-şi facă auzită, pe gratis, vocea anonimă în virtutea libertăţii de expresie – doar nu vrem să fie impuse comentariile de subsol cu nume şi prenume reale, caz în care s-ar vedea că frecăm netul doar în „optul productiv“, în afara căruia accesările se duc în cap!

Dar, mi se reproşează, bocesc prea des în textele mele despre presa de azi. Cu toate că, să fiu iertat, bocitoarele de profesie doar mimează durerea. În plus, acestea o fac pentru bani. Comentariile mele n-aşteaptă retribuţia, iar preocuparea e onestă, nu contrafăcută.

Amicii mei ‒ aşadar, nu postaci anonimi, care se distrează la fiecare săgeată otrăvită trimisă prin tastatură, ci oameni cu valori apropiate celor în care cred şi eu ‒ îmi mai atrag atenţia că textele mele despre media sunt gloanţe irosite în aer. Bref, cititorul ar fi făţarnic. Doar pretinde că vrea informaţii corecte, neutre, de încredere. În fapt, dă fuga tot la tabloide (ceea ce sună a stereotip dubios de genul „şi oamenii de cultură ascultă manele la petreceri, numai că nu recunosc“). La o adică, toţi adoră ca ziaristul să le spună din titlu (mă rog, acolo unde era cândva un titlu) că o să le stea ceasul, vor înlemni, li se va face pielea de găină şi le vor sări ochii din cap dacă vor citi articolul său.

Mai aflu că cititorii ăştia de calitate sunt mult mai puţini, cinstit vorbind. Păi ar cam fi ăia de citesc „Dilema“, adică pe Pleşu, şi cam aia e. Bine, şi ăia nişte ipocriţi, mamă-mamă! Dacă-i cauţi la accesări, îi găseşti toată ziulica pe Gândul şi pe EVZ, or, dacă nici astea nu sunt nişte tabloide ţipătoare! E drept, însă, că în acest moment, niciun periodic pretins de referinţă de la noi nu mai e de calitate dintr-un motiv simplu: toţi fac bartere şi importă neprelucrat şi fără control conţinut jalnic de la surori emoţionale. Totul pentru accesări, totul pentru victorie!

Să zicem că aşa o fi. Oamenii dornici de informaţii curate au ajuns nişte minoritari. Iată un exemplu de minoritar. Întâmplător, cel pe care-l socot cel mai valoros editor din presa română e şi prietenul meu. Dumnealui (zic aşa căci nu ne-am tutuit în cele două decenii de când ne cunoaştem şi nici nu intenţionăm) are următoarea exigenţă atunci când primeşte articole la editat: vrea să fie sedus. Nu păcălit din titlu, nu amăgit din subtitlu, nu insultat cu lucruri care se ştiu în debutul articolului, nu dus cu preşul prin balast de cuvinte ca să iasă numărul de semne. SEDUS!

Fireşte, prietenul meu e sedus rar spre deloc. Asemenea acestui prieten, mă gândesc că ar mai fi câţiva, totuşi. Sincer acum, oameni din instituţii respectabile, de la Banca Naţională la Patriarhie, n-au şi ei dreptul la un articol cinstit, ca la manual? N-ar parcurge şi ei o dezbatere de idei şi nu de persoane (ştiu şi contraargumentul: la schimbul de idei adoarme lumea-n sală)? N-ar citi şi ei o analiză rotundă, nepartizană, despre plaja responsabilităţii ministeriale în situaţii de criză? N-ar savura nişte infografice cu informaţii verificate, nişte cronologii şi pe înţelesul celor puţini, şi pe al celor mulţi, nişte păreri ale experţilor necompromişi?

Ceea ce propun, ca să n-o mai lungesc, este ca instituţiile media care mai au un dram de respect faţă de produsul jurnalistic de calitate şi faţă de eventualul cititor să marcheze limpede dacă urmează un demers de calitate, destinat minoritarului de presă. Ca la televiziunea naţională, unde ştii clar că minorităţile au emisiunile lor. Acum e a ungurului, mâine e a neamţului ş.a.m.d.

Până la urmă, jurnalismul digital, aşa gratuit cum a ajuns, e tot o marfă. N-aţi vrea să aflaţi de pe etichetă care pui e crescut bio şi care în incubator?

Citiţi mai multe şi pe blogul personal

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite