Societate

articolul anterior articolul urmator

Vaccinarea obligatorie, pe masa senatorilor

6
26 Sep 2017 17:37:06
Autor: Claudia Spridon
Vaccinarea ar putea deveni obligatorie FOTO Adevărul
Vaccinarea ar putea deveni obligatorie FOTO Adevărul

Dezbatere cu scântei la Senat, unde proiectul Legii vaccinării a fost luat în discuţie de aleşi şi de reprezentanţi ai societăţii civile. Deşi România este cap de afiş la numărul de îmbolnăviri prin rujeolă, boală care a provocat şi 43 de decese doar în acest sezon, ţara noastră nu e încă pregătită să ia exemplul altor state europene unde vaccinarea a devenit obligatorie în urma unor epidemii soldate cu consecinţe grave.

„Pentru vaccinurile obligatorii, medicii au obligaţia de a informa părinţii copiilor şi de a vaccina. Consimţământul este prezumat, cu excepţia situaţiei în care părinţii refuză în scris acest lucru”, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dan Dumitrescu. 
 
Un lucru apreciat atât de cadrele medicale cât şi de reprezentanţii societăţii civile e faptul că proiectul Legii vaccinării, aşa cum este el făcut în prezent, prevede sancţiuni şi pentru autorităţi, în cazul în care stocul de vaccinuri obligatorii nu este asigurat. Mai mult, sociologul Maria Andreescu, directorul executiv al APADOR-CH, a subliniat că trebuie clarificată diferenţa între contravenţie şi infracţiune, în situaţia în care nu este asigurată la timp cantitatea suficientă de vaccinuri sau în condiţiile în care procedurile pentru achiziţia vaccinului nu sunt făcute la timp. De asemenea, o diferenţiere între infracţiune şi contravenţie trebuie făcută şi în cazul în care un părinte refuză vaccinarea.
 
Potrivit APADOR CH, „obligativitatea vaccinării în cazul bolilor transmisibile nu încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale”. Cu toate acestea, Maria Andreescu spune că înţelege îngrijorările părinţilor, care sunt justificate. „Obligaţia de a se supune vaccinării nu înseamnă şi obligaţia de a suporta greşelile medicale legate de administrarea vaccinului sau a fi cobaiul unor experimente medicale”, a completat sociologul.
 
De cealaltă parte, medicul de familie Gabriel Munteanu a declarat, pentru „Adevărul”, că este esenţial ca statul să răspundă pentru efectele secundare ale vaccinului, dacă acestea există. „Părintele trebuie să fie informat că are de respectat o schemă de vaccinare pentru copil. Este esenţial să treacă legea vaccinării pentru a se asigura stocurile de vaccin, să putem vaccina la timp. Este, de asemenea, foarte important ca cineva să răspundă dacă apar reacţii adverse, orice medicament are şi efecte secundare, dar asta nu înseamnă că ele şi apar”, a arătat medicul. 
 
În ceea ce-i priveşte pe reprezentanţii părinţilor, Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame susţine că majoritatea părinţilor sunt responsabili. „O astfel de decizie, respectiv obligativitatea vaccinării, nu încalcă un drept constituţional, ci dimpotrivă, respectă dreptul la viaţă al copiilor. Şi noi avem nevoie urgent de legea vaccinării, trebuie asumare politică şi în România”, a conchis Măiţă. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Banan Crudu
26.09.2017, 17:49:50

Pe masa senatorilor...nu s-ar putea da un vaccin anticorupție la toți senatorii şi deputații ??

+2 (2 voturi)
altVasile
23.11.2017, 14:46:22

Legea vaccinării obligatorii. Strategia hienelor: 1. Manipulezi frica. Pui turma pe fugă. 2. Devide et impera (devide și cucerește). Separi o pereche de turmă. 3. Finalul. Separi vițelul de bivoliță. 4. Servești masa - cărniță fragedă de vițel! Vițelușul singur-singurel - despărțit de turmă, despărțit de mama lui - nu are nicio șansă în fața colților setoși de sânge ai hienelor. Nu exact aceeași strategie se urmărește și în cazul mega-escrocheriei numite ”legea vaccinării obigatorii”? Se caută pe orice cale posibilă să se despartă copiii de părinții lor iubitori. Pentru părinți: amenzi cocoșante, incitare la ură, minciuni și distorsiuni sfruntate, înfierare cu mânie proletară, persecuții, discriminare, confiscarea copiilor de către Barnavernetul românesc, ani grei de închisoare (cum nici măcar unui vioalator înrăit nu i-ai da). Pentru companiile farmaceutice străine: marea ”responsabilitate” de a colecta, an de an, profituri nesimțite în conturile lor din ce în ce mai umflate. Oricât de prost nu s-ar dovedi vaccinul lor (că a generat mii de cancere peste ani, că a dat naștere la un nou val de boli autoimune, etc) – nu contează - RESPONSABILITATEA producătorilor este ZERO. Cum s-ar spune: pentru sclavii români Ciumă, pentru stăpânii străini Mumă! Trăiască ”democrația” mioritică, pardon... am vrut să spun... piară demoNOcrația împreună cu toți trădătorii a căror mână va îndrăzni să voteze legea vaccinării obligatorii - o lege de esență fascistă care aruncă România cu zeci de ani în urmă în tenebrele totalitarismului odios!!!

Utilizator Adevărul
26.09.2017, 18:49:04

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
26.09.2017, 19:04:20

Comentariu considerat abuziv.

nicolaescu alin
27.09.2017, 15:35:04

ba incalca tanti ana dreptul constitutional al individului si aici nu e problema de optica. OBLIGATIVITATE ce inseamna?ca cineva mai puternic impune o anumita actiune contra unuia mai slab, prinvandu-l pe cel din urma de optiune, similar in fapt violului. este inutil sa o mai dam cotita statul in ultimii 27 de ani nu a reusit sa fie un garant al binelui in tara asta, daca luam toate ministerele la rand ne confruntam cu o singura situatie: dezastru generalizat, coruptie, furt, penali peste tot in toate functiile cheie si atunci ce pretentie poti avea de la cetatean caruia autoritatile nu ii inspira pic de incredere? nu ne intereseaza falsa preocupare ptr sanatatea romanilor, starea jalnica a spitalelor arata contrariul. sanatatea nu sta in fiola si de ce va faceti griji, este un procent mic care refuza vaccinarea, in general totul decurge conform planului.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările