Societate

articolul anterior articolul urmator

Vaccinat, dar tot cu mască! De ce?

24
4 Aug 2021 06:01:32
Autor: Daniela Serb
Medicul Adrian Marinescu a explicat că este nevoie să purtăm în continuare mască şi pentru că nu avem o vaccinare extinsă în acest moment FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Medicul Adrian Marinescu a explicat că este nevoie să purtăm în continuare mască şi pentru că nu avem o vaccinare extinsă în acest moment FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Imunizarea persoanelor contra COVID-19 nu le scuteşte pe acestea de purtarea măştii la interior. Aceasta pentru că şi ele se pot infecta cu tulpina Delta, să rămână asimptomatice şi să transmită mai departe infecţia, atrag atenţia medicii.

23.784 de persoane s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze, de la începutul campaniei de vaccinare, avertizează oficialii Institutului Naţional de Sănătate Publică. Acestea reprezintă 0,47% din totalul persoanelor care au primit prima doză de vaccin. 

În acelaşi interval de timp, 5.354 de persoane, reprezentând 0,11% din totalul celor vaccinate cu doza a doua, au avut un test pozitiv de infecţie cu virusul SARS-CoV-2. Dintre acestea, în cazul a 113 (2,11% din totalul persoanelor care au avut un test pozitiv de infecţie cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea celei de a doua doze de vaccin) a survenit decesul. „Niciunul dintre decese nu s-a datorat vaccinării", subliniază INSP. 

Autorităţile au dat aceste informaţii în contextul în care spun că au constatat că oamenii nu mai respectă măsurile de protecţie, mulţi dintre ei bzandu-se pe faptul că sunt vaccinaţi. 

„Noi am tot spus, am tot recomandat, atenţie mare la transmiterea virusului SARS-CoV-2, clar că lumea este într-o fază în care nu mai crede sau cel puţin crede că e OK situaţia. Noi vedem o creştere mare în Europa, vedem o creştere la noi, încă mai mică. Toate semnalele ştiinţifice arată că varianta Delta este mai uşor de transmis, dar persoanele vaccinate sunt mai protejate. Dacă se îmbolnăvesc, nu fac formă gravă a bolii, dar în acelaşi timp sunt studii care încă nu au concluzii finale, dar spun că este posibil ca severitatea şi ajungerea la spital şi la Terapie Intensivă este mai mare decât ce a fost în variantele anterioare. În unele mijloace de transport în comun îi vedem pe unii care nu mai poartă mască. Nimeni nu îndrăzneşte să le spună că regulile şi legea spune să porţi mască în spaţiile închise, inclusiv în transportul în comun. Acolo riscul este foarte mare. E o chestiune de protecţie pentru tine şi de protecţie pentru ceilalţi. Plus, dacă luăm şi motivele mai puţin ştiinţifice, dar care sunt simple, logice: de unde ştim noi că cel care este în tren este vaccinat sau nu? Sau cel care este în microbuz sau în autobuz? Pe cuvântul lui, că e vaccinat şi de aceea nu poartă mască? Nu merge acest lucru”, spune Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne. 

„Toate analizele şi studiile arată că şi vaccinaţii se pot infecta cu varianta Delta a coronavirusului şi, chiar dacă e posibil să rămână total asimptomatici, îl pot transmite mai departe, a precizat secretarul de stat Raed Arafat.  

El a subliniat că dacă rata de infectare va creşte la doi la mie, spre exemplu, ne vom întoarce la măsurile de dinainte de 1 august şi anumite activităţi vor fi rezervate doar persoanelor vaccinate. 

„Deja anumite activităţi se rezervă numai vaccinaţilor şi ne întoarcem la situaţia care a fost înainte de 1 august. La 3 la mie ne întoarcem la situaţia care a fost la 1 iunie ca şi măsuri. De exemplu, întâlnirile mari, dacă este un festival, acolo este rezervat numai vaccinaţilor”, a declarat Raed Arafat. 

Masca rămâne obligatorie 

La rândul lui, medicul Adrian Marinescu a explicat că este nevoie să purtăm în continuare mască şi pentru că nu avem o vaccinare extinsă în acest moment: „Dacă sunt vaccinat, am o posibilitate mai mică de a transmite virusul, dar o pot face. Şi atunci, dacă pot să transmit, interesul meu este să iau toate măsurile de prevenţie astfel încât să închid circuitul. Să dispară virusul din circulaţie, nu vreau să-l transmit mai departe. Poate persoana de lângă mine este nevaccinată şi vulnerabilă. Şi atunci, în spaţiile închise trebuie să purtăm în continuare mască. Singura situaţie în care putem să nu purtăm mască la interior este dacă suntem puţine persoane şi toate vaccinate. Ori, într-un mijloc de transport nu avem de unde să ştim statusul fiecărei persoane. Şi dacă persoana de lângă mine este nevaccinată poate că-i transmit virusul, într-o mai mică măsură, dar pot să o fac”, a spus la rândul său, medicul infecţionist. Cu atât mai mult cu cât într-un mijloc de transport nici nu se poate menţine o distanţare corespunzătoare şi nici nu se poate asigura o ventilaţie care să elimine riscul, mai ales pe caniculă, a mai spus expertul. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Davide Isa revine
4.08.2021, 07:12:25

"Vaccinat, dar tot cu mască! De ce?" Pentru ca serurile experimentale covid sunt denumite mincinos "vaccinuri": 1. mRNA Platform is an “Operating System”: Drug Discovery & Development – Moderna https://www.modernatx.com/mrna-technology/mrna-platform-enabling-drug-discovery-development 2. Shocking! Stunning List Of Astonishing Ingredients In The Moderna Inoculation: “radioactive ion”, “iodine 125, or iodine 131”, “strontium 89”, “phosphorous”, “colbolt”; “chemotheraputic, or other therapeutic agents”, “glucocorticoids”, etc. (Abstracted From The Moderna US Patent Application – Below) – Rense https://rense.com/general96/moderna-killshot.php 3. Moderna’s patent # US2020/035442A1 Nov. 12, 2020 – Modified polynucleotides for the production of secreted proteins (US020200354423A120201112 – US20200354423A1.pdf) – Google Patents https://patentimages.storage.googleapis.com/66/ca/38/81595c0d8524bd/US20200354423A1.pdf 4. [DR. MARTIN – NOT A VACCINE] Dr. David Martin Explains Covid Vaccines are not Vaccines but are Medical Devices https://lbry.tv/@AdamCast:4/Dr-David-Martin-Explains-Covid-Vaccines-are-not-Vaccines-are-Medical-Devicies:b 5. Covid-19 mRNA Shots Are Legally Not Vaccines – LewRockwell https://www.lewrockwell.com/2021/02/joseph-mercola/covid-19-mrna-shots-are-legally-not-vaccines/ 6. Vaccines Will Prevent Symptoms, Not Virus – WebMD https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20201027/early-vaccines-wil-prevent-symptoms-not-virus 7. URGENT! 5 Doctors Agree that COVID-19 Injections are Bioweapons and Discuss What to do About It – Vaccine Impact https://vaccineimpact.com/2021/urgent-5-doctors-agree-that-covid-19-injections-are-bioweapons-and-discuss-what-to-do-about-it/ 8. The Naming System Behind SARS-CoV-2 https://www.news-medical.net/health/The-Naming-System-Behind-SARS-CoV-2.aspx#:~:text=SARS-CoV-2,respiratory illness in humans 9. SARS-CoV-2 spike protein interactions with amyloidogenic proteins: Potential clues to neurodegeneration – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33789211/ 10. Uncanny similarity of unique inserts in the 2019-nCoV spike protein to HIV-1 gp120 and Gag | bioRxiv https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.01.30.927871v1 11. Coronavirus Contains “HIV Insertions”, Stoking Fears Over Artificially Created Bioweapon | ZeroHedge https://www.zerohedge.com/geopolitical/coronavirus-contains-hiv-insertions-stoking-fears-over-artificially-created-bioweapon 12. Scientists discover ‘gene within gene’ hiding among coronavirus nucleotides — RT World News https://www.rt.com/news/506357-hidden-gene-within-covid-genome/

-24 (34 voturi)
Ludwig
4.08.2021, 07:21:38

Oare vom mai scapa de mizeria asta de virus vreodata? A aparut la chinezi caci acolo se mananca orice zboara, merge, se taraste. Interactiunea brutala a omului cu animalele nasc aceste virusuri. Cand ai de hranit 1,5 mld de oameni nu e de mirare ca nu se mananca si intre ei...

+15 (23 voturi)
Mihai Ternopol
4.08.2021, 07:19:47

Pentru ca trebuie format instinctul de oaie. Iar atunci cand oitele ajung la abator, nu vor behai nimic.

-17 (27 voturi)
The Impaler
4.08.2021, 07:51:37

Domnilor de la Adevarul, blocati conturile trolilor antivaccinisti care din prostie, inconstienta sau ticalosie indeamna cititorii sa nu se vaccineze, sa nu asculte de oamenii de stiinta din lumea intreaga. Aceste haimanale forumiste nu isi dau seama sau poate isi dau seama dar nu ii intereseaza ca prin postarile lor antivacciniste au pe constiinta poate zeci sau sute de oameni mai putin educati si mai dispusi sa accepte elucubratiile lor conspirationiste devenind candidati siguri la ATI sau cimitir. Libertatea de exprimare nu e acelasi lucru cu trolarea cu 10 postari per articol. e clar ca acesti indivizi sunt in slujba cuiva si numai bine nu pot face prin tampeniile lor.

+15 (31 voturi)
Ludwig
4.08.2021, 07:53:02

Wcum se va trezi turma pastorita de bor si turnatorul Mache Spagoveanu, sa vezi urlete si blesteme...

+12 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările