Vaccinul anti-COVID, privit cu scepticism în România. Din ce motive ar refuza românii să se vaccineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine:Shuttrestock
Imagine:Shuttrestock

Un număr de 6 români din 10 s-ar vaccina împotriva noului coronavirus, dacă ar fi un vaccin disponibil, procentaj care plasează România printre ultimele ţări cuprinse într-un sondaj Ipsos realizat la nivel mondial, în rândul a 28 de state de pe toate continentele. Media globală de acceptare a vaccinului este de 74%. Românii se tem atât de posibila ineficienţă a vaccinului, cât şi de posibilele efecte adverse.

Chestionarul privind acceptarea vaccinului a fost aplicat unui număr de peste 20.000 de adulţi din 28 de ţări, potrivit unui comunicat Ipsos, prezentat de Digi24. Rezultatele arată că, la nivel global, 3 din 4 adulţi (74%) s-ar vaccina împotriva COVID, dacă vaccinul ar fi disponibil. Cel mai mare nivel de acceptare este în China, 97%.

După China, ţările care au înregistrat cea mai mare deschidere către vaccinare sunt cele cu o rată mare de infectare (peste 8.000 cazuri la 1 milion de locuitori) şi un ritm accelerat de creştere a cazurilor. Este vorba de Brazilia (88% favorabilitate pentru vaccin) şi India (87%). India ocupă locul 2 mondial, cu peste 7 milioane de persoane infectate, urmată de Brazilia - cu 5 milioane de cazuri.

În topul ţărilor cu un interes ridicat de vaccinare apare şi Australia (88% intenţionează să se vaccineze), ţară care nu se confruntă în prezent cu un nivel ridicat al cazurilor de coronavirus, însă este una dintre ţările pro-vaccinare în general.

România se află la polul opus, printre ţările cele mai sceptice cu privire la vaccinarea anti-COVID (57% ar vrea să se vaccineze). După ţara noastră mai urmează doar trei state, din aceeaşi parte a continentului: Ungaria, Polonia (56%, fiecare) şi Rusia (54%). Rusia, deşi este prima ţară care a aprobat un vaccin anti-COVID, se confruntă cu cea mai mare reticenţă faţă de vaccinare în rândul populaţiei.

sontaj vaccin anticovid 1

Românii, pro şi contra vaccinului

Românii au păreri foarte polarizate în ceea ce priveşte vaccinarea anti-COVID, existând atât un grup de persoane deschise către vaccinare (57%), precum şi un grup care se opune vaccinării (43%).

Bărbaţii români sunt mai degrabă pro-vaccinare (68%), faţă de femei (49%).

Studiile pe care Ipsos le-a desfăşurat pe parcursul stării de urgenţă indicau faptul că femeile sunt mult mai alarmate şi preocupate în ceea ce priveşte riscul de infectare, în timp ce bărbaţii erau mai degrabă sceptici şi pragmatici.

Cu toate acestea, rezultatele recente confirmă faptul că există o tensiune în modul în care femeile îşi gestionează anxietatea, astfel încât teama femeilor pare să funcţioneze în contradictoriu – „teama de a se îmbolnăvi”, pe de o parte şi „teama de a se vaccina”, pe de altă parte, se precizează în comunicatul Ipsos.

Pe grupe de vârstă, în mod paradoxal la o prima vedere, tinerii şi persoanele mai în vârstă sunt de aceeaşi parte a baricadei – 66% dintre persoanele tinere (16-24 ani), respectiv 66% dintre persoanele peste 55 ani sunt pro-vaccinare, faţă de 51% în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 25-55 ani.

„Această aliniere de păreri între tineri şi maturi ne-a surprins iniţial, având în vedere că de regulă în studii observăm că atitudinile, valorile şi comportamentele între cele două segmente de vârstă se află puternic în opoziţie – îl putem numi ‘conflictul dintre generaţii’ sau ‘generaţia Baby Boomers versus generaţia Z’. Deşi ne aşteptam ca persoanele mai mature să aibă o atitudine pro-vaccinare, având în vedere că sunt în grupul de risc, deschiderea tinerilor spre vaccinare nu este total surprinzătoare şi este cel mai probabil generată de dorinţa lor de a reveni la normalitate, de a scurta astfel perioada pandemiei printr-o imunizare cât mai rapidă. În plus, tinerii sunt o generaţie mult mai ‘disciplinată social’, mai responsabilă ecologic, deci mult mai dispusă să accepte şi să urmeze recomandările medicale şi restricţiile sociale impuse oficial”, spune Laura Arpad, Healthcare Lead în cadrul Ipsos România.

sontaj vaccin anticovid 2

Românii se tem şi de vaccin, şi de efecte adverse

Atât în România, cât şi în toate ţările în care studiul a fost realizat, principalul motiv anti-vaccinare este acelaşi - teama de reacţii adverse, menţionată de 56% dintre respondenţi la nivel global şi de 66% dintre români, în special de cei peste 55 ani.

România se află în topul ţărilor care se tem de posibile reacţii adverse, alături de Spania (70%), Suedia (68%) şi Polonia (65%).

Al doilea contra-argument este dat de neîncrederea în eficienţa vaccinului, menţionată de 29% dintre persoanele intervievate la nivel global. Mai multe menţiuni (peste media globală) sunt înregistrate de Rusia şi Polonia (44%), la polul opus fiind China (12%) şi Mexic (9%).

Românii care nu vor să se vaccineze au menţionat în proporţie de 33% că nu au încredere în eficienţa vaccinului şi, din nou, în special persoanele de peste 55 ani sunt neîncrezătoare.

În prezent, la nivel mondial, sunt în lucru peste 100 de variante de vaccin anti-COVID. 20 dintre ele au intrat în faze avansate de testare, însă va fi o provocare majoră pentru autorităţile globale şi locale să gestioneze pandemia prin vaccinarea masivă, având în vedere lipsa de încredere care planează în rândul populaţiei din multe ţări.

Studiul Ipsos s-a desfăşurat online în perioada iulie-septembrie 2020 pe un eşantion de peste 20.000 de respondenţi, cu vârste cuprinse între 16 şi 64 de ani, din următoarele ţări: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Italia, Japonia, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Peru, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Suedia, Turcia şi Ungaria.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite