Societate

articolul anterior articolul urmator

Vaccinul AstraZeneca îşi atinge potenţialul maxim de eficacitate la 3 luni de la administrarea primei doze - STUDIU

4
6 Mar 2021 16:26:14
Autor: Ionuţ Mureşan
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Vaccinul anti-COVID produs de Oxford-AstraZeneca atinge potenţialul maxim prin administrarea celei de-a doua doze după 12 săptămâni de la prima doză, conform noilor rezultate ale unor studii clinice, prezentate sâmbătă în revista The Lancet.

 
 
Vaccinurile pentru prevenirea infecţiilor Covid-19 sunt cruciale pentru o reacţie eficientă la pandemie. În revista The Lancet, Merryn Voysey şi colegii prezintă rezultatele unor noi studii referitoare la vaccinul Oxford-AstraZeneca. Sunt studii clinice efectuate pe grupuri selectate aleatoriu, în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud, scrie Hotnews.ro.
 
 
Vaccinul Oxford-AstraZeneca (ChAdOx1 nCoV-19) a primit autorizaţie pentru utilizarea de urgenţă în Marea Britanie în decembrie 2020. Un raport ulterior, bazat pe o analiză interimară a unor teste efectuate în Brazilia, Africa de Sud şi Marea Britanie, sugera o eficacitate generală de 70,4%, cu o eficacitate mai mare, de 90%, în cazul persoanelor care au primit o doză redusă, urmată de o doză standard, şi o eficacitate de 62,1% în cazul celor care au primit două doze standard (la distanţă de patru săptămâni).
 

Rezultatele noului studiu cu privire la vaccinul AstraZeneca

 
Ca reacţie la acele date interimare, pentru a obţine cel mai mare beneficiu medical în mod rapid, Guvernul britanic a decis administrarea primei doze la cât mai multe persoane şi amânarea celei de-a doua doze până la 12 săptămâni. Deşi această politică a fost criticată, cele mai noi rezultate raportate de Merryn Voysey şi de colegi furnizează o justificare bazată pe dovezi în sprijinul acestei decizii.
 
Studiul se bazează pe o analiză actualizată a datelor primite de la 17.178 de participanţi la patru teste clinice (9.696 de femei [56,4%], 12.975 din rasa albă [75,5%], 14.413 [83,9%] persoane cu vârste între 18 şi 55 de ani, 1.792 [10,4%] cu vârste între 56 şi 69 de ani, 973 [5,7%] cu vârste de 70 de ani sau peste această vârstă).
 
„Rezultatele colectate de la aceste teste (inclusiv de la participanţii care au primit două doze standard şi de la cei care au primit o doză redusă urmată de o doză standard) au arătat o eficacitate a vaccinului în cazul persoanelor simptomatice la Covid-19, la 14 zile după a doua doză, de 66,7%”, conform revistei The Lancet.
 
„Eficacitatea vaccinului a fost de 63,1% la cei care au primit două doze standard şi de 80,7% la cei care au primit două doze reduse plus o doză standard. În analizele exploratorii, eficacitatea vaccinului după o singură doză standard era de 76,0% din ziua 22 până în ziua 90, iar nivelul anticorpilor s-a menţinut în această perioadă, fiind doar mici scăderi”, precizează autorii.
 

Administrarea ultimei doze, după 3 luni

 
„În sprijinul unei strategii de imunizare cu interval mai lung, eficacitatea vaccinului a fost semnificativ mai mare, de 81,3%, după administrarea a două doze standard la un interval de 12 săptămâni sau mai mare, comparativ cu eficacitatea de 55,1% în cazul administrării la un interval mai mic de şase săptămâni. Aceste concluzii au fost susţinute de studii privind imunogenicitatea făcute pe participanţi cu vârste sub 55 de ani, care arată reacţii ale anticorpilor IgG SARS-CoV-2 de peste două ori mai mari la cei cărora le-au fost administrate dozele la un interval de cel puţin 12 săptămâni, comparativ cu cei care au avut un interval de administrare sub şase săptămâni”, explică autorii.
 
„Analizele asupra modelului de vaccinare relevă o creştere a eficacităţii după două doze standard de la 55,1%, la intervalul sub şase săptămâni, până la 81,3%, cu intervalul de administrare de cel puţin 12 săptămâni”, subiniază autorii.
 

Ce eficacitate are o singură doză

 
Administrarea unei singure doze standard are, conform testelor, o eficacitate de 76% în primele 90 de zile.
 
În privinţa limitelor studiilor, autorii precizează că acestea nu au fost concepute special pentru a stabili dacă eficacitatea ar fi diferită în funcţie de intervalul administrării dozelor. În acest context, concluziile ar putea fi viciate. Alte limitări se referă la faptul că participanţii nu au fost selectaţi aleatoriu în funcţie de intervalul dozelor.
 
„La nivel general, valoarea studiului este că oferă dovezi că o singură doză a vaccinului ChAdOx1 nCoV-19 are o eficacitate puternică 90 de zile după vaccinare; un interval mai lung de administrare a celei de a doua doze are o eficacitate mai mare; protecţia este menţinută în pofida unui interval mai lung de administrare a celei de-a doua doze. Oferă dovezile necesare pentru politica Marii Britanii de extindere a intervalului efectuării celei de-a doua doze la 12 săptămâni şi în sprijinul campaniilor de imunizare masivă din întreaga lume”, concluzionează autorii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Maresalul Barâşnikov Barâşnikov
6.03.2021, 17:11:14

Eficienta doar 60%?

-4 (6 voturi)
Edmond Wolf
6.03.2021, 18:27:30

Evident. După alte 3 luni trebuie să te vaccinezi din nou. E efectul organismelor modificate genetic din care e fabricat și al substanțelor extrase din fetuși avortați pe care le conține. Am citit că în curând vor fi instalate automate pentru vaccinare pe stradă, în colț, toate conectate la evidența populației și la ministerul (ne)sănătății. Bagi fisa și te vaccinezi.

-1 (3 voturi)
Maresalul Barâşnikov Barâşnikov
6.03.2021, 18:53:11

Eu stiu ca mi-am facut vaccinurile o singura data (unele) iar altele le-am repetat o data la 10 ani. Am certificat de vaccin international din 1988. ( da asa ceva exista demult dar tzaranusii de ministri nu au de unde sa stie. Cand s-au vazut la Bucuresti credeau ca-s pe luna)

-2 (2 voturi)
Traian Decebal
6.03.2021, 20:46:15

Vaccinurile is create de banditii lumii, pentru a reduce din populatia pamintului la 15-20%...

Modifică Setările