Val de ger polar în Europa. Cum se va schimba vremea în zilele următoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un val de ger polar a pătruns dinspre Oceanul Arctic în Europa în acest sfârşit de săptămână, urmând să atingă zona Mediteranei şi Balcanii. Potrivit presei internaţionale, căderi masive de zăpadă vor avea loc în Alpi, iar frontul de aer rece ar putea ajunge, pe lângă Croaţia, Bosnia şi Muntenegru, şi în România.

Potrivit Severe Weather, unele condiţii meteorologice severe vor apărea de-a lungul frontului rece cu ploaie care se schimbă în zăpadă destul de aproape de zonele joase, la nivel local (în special în peninsula Balcanică).

În ceea ce priveşte temperaturile din centrul Europei, acestea vor fi cu 5-8 grade Celsius mai scăzute decât media normală pentru această perioadă.

Cum va fi vremea în România

În România, vremea a fost caldă în acest sfârşit de săptămână, cu temperaturi ridicate în cursul zilei de luni, când mercurul va urca până la 23 de grade Celsius în termometre. Valul de gel polar îşi va face simţită prezenţa şi la noi în ţară, însă doar într-o mică măsură, explică meteorologul Mihai Timu. 

„E un pic de pătrundere rece dar nu se compară cu ce a fost acum o săptămână, atunci chiar am avut aer polar. Acum e doar puţin polar, numai că pătrunderea asta rece a activat Mediterana. Luni, marţi, miercuri vor fi precipitaţii intense pe bazinul central estic, dar pe noi ne cam ocolesc, vom fi la periferie. Ciclonul acesta, care s-a generat în zona Italiei, se va duce în Grecia, în Bulgaria, în Turcia”, a explicat, pentru „Adevărul”, meteorologul Mihai Timu. 

Potrivit acestuia, valul de gel polar se produce atunci când circulaţia de la poli când este foarte intensă, iar aerul de la poli rămâne cantonat în nordul continentului, rotindu-se foarte repede. 

„Acest val, spre deosebire de cel de săptămâna trecută, nu apucă să coboare foarte mult înspre Europa. În general, pe circulaţii acest gen, jumătatea de sud a continentului e pe vreme caldă. Dar, se întâmplă uneori ca circulaţia de la poli să încetinească şi atunci acest aer rece începe să coboare mai către sud şi atunci apar pătrunderi reci către Europa. Acum o săptămână am avut, pe jumătatea estică a Europei, iar vremea s-a răcit destul de mult şi la noi, au fost şi maximele acelea destul de mici, cu minime negative”, a completat meteorologul. 

Iarna îşi intră în drepturi în ianuarie

Specialistul a explicat că, deşi România va fi ferită de temperaturile foarte scăzute în perioada următoare, vor mai fi situaţii în care aerul rece va pătrunde la noi în ţară. Iarna îşi va intra pe deplin în drepturi abia în ianuarie, a adăugat meteorologul.

„După estimări, în decembrie s-ar putea să fie câteva perioade în care va fi rece, respectiv mai pot apărea ninsori şi în zonele joase, nu doar la munte. Dar adevăratele ninsori vor fi în lunile ianuarie şi februarie, când vom avea intercalate şi perioade calde”, a precizat Mihai Timu, adăugând că marţi temperaturile se vor situa în jurul valorii de 15 grade Celsius în timp ce miercuri, media temperaturilor maxime va fi de 10 grade Celsius.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite