Val de viroze respiratorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de familie diagnostichează tot mai multe viroze respiratorii în ultimele săptămâni. Există şi o explicaţie, spun specialiştii: vremea capricioasă din ultima perioadă, care contribuie din plin la numărul mare de pacienţi. Copiii sunt în special afectaţi de virozele respiratorii, dar nici adulţii nu fac excepţie, spune medicul de familie Gabriel Munteanu.

„Nu diagnosticăm aşa de multe viroze cum diagnosticam în lunile februarie şi martie, dar răcelile încă persistă, mai ales pe fondul vremii din această perioadă, care îi păcăleşte pe români. Se îmbracă mai neglijent. Partea bună este că nu mai diagnosticăm gripe, ci strict viroze, dar într-adevăr, e un număr mai mare în această perioadă. Am mai mulţi copii diagnosticaţi decât adulţi”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul de familie Gabriel Munteanu.

Şi medicul Rodica Tănăsescu atrage atenţia că în cabinetele din Bucureşti sunt diagnosticate tot mai multe viroze respiratorii. „Avem pacienţi cu viroze, nu foarte mulţi, dar sunt cazuri. E de la vreme. Ba e cald, ba e frig. Totul este pe fondul vremii de afară. Lumea se îmbracă mai subţire, iar organismul e încă obosit după perioada de iarnă”, a explicat şi vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). 

Recomandările medicilor

Prin urmare, medicii recomandă consumul de fructe şi legume, bogate în vitamine, şi o hidratare corespunzătoare. „E nevoie de vitamina C, este recomandat să nu se stea în vânt şi cei care ştiu că sunt sănătoşi să se protejeze de persoanele răcite. Dacă o persoană e răcită, ar trebui să consulte un medic, pentru a exclude alte afecţiuni grave. De asemenea, în niciun caz părinţii nu ar trebui să de antibiotic copilului fără să aibă un sfat expres în acest sens de la medic”, a completat Gabriel Munteanu. 

Joi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat că activitatea gripală a continuat trendul descendent şi în ultima săptămână, având o intensitate scăzută, cu răspândire locală doar în unele judeţe. Evoluţia gripei nu mai are caracter epidemic, iar numărul total al cazurilor de infecţii respiratorii acute a fost în scădere faţă de perioada anterioară.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite