Valabilitatea cardului european de sănătate, extinsă la un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Ciurchea FOTO Adevarul
Vasile Ciurchea FOTO Adevarul

Cardul european de sănătate este valabil timp de un an de zile şi nu doar şase luni, aşa cum era până în prezent. Anunţul a fost făcut de Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care a precizat că singura condiţie pentru ca documentul să rămână valabil 12 luni este ca persoana să fie în continuare asigurată.

„Am decis să creştem durata valabilităţii cardului european de sănătate de la şase luni la un an - în unele ţări durata este şi mai mare -, dar, aş vrea să se ştie că vom supraveghea ca posesorii cardului european să nu-şi piardă calitatea de asigurat”, a declarat Vasile Ciurchea, citat de news.ro.

Valabilitate a fost extinsă printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată recent de Guvern. 

Cardul european asigură anumite tratamente gratuite

Spre exemplu, asigurarea privată de sănătate are acoperire europeană sau internaţională, în timp ce cardul de sănătate are acoperire europeană, în cele 27 de state din Uniunea Europeană, Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia.

În cazul asigurării private, există posibilitatea de a alege orice spital sau orice clinică privată sau publică. Pe de altă parte, posesorul cardului european de sănătate poate beneficia de asistenţă medicală doar în anumite clinici şi spitale din sistemul public.

Referitor la acoperirea costurilor, asigurarea privată de sănătate acoperă toate costurile pentru tratamente sau spitale. În schimb, cardul european asigură anumite tratamente gratuite, iar posesorii pot fi nevoiţi să achite o parte din costuri din propriul buzunar.  De altfel, în condiţiile în care are asupra sa un card european de asigurări de sănătate, cetăţeanul este obligat să facă dovada plăţilor la zi către sistemul public de sănătate.

De asemenea, beneficiarul cardului de sănătate trebuie să fie rezident român care lucrează, călătoreşte sau studiază într-o ţară străină pe o perioadă determinată, documentul acoperind strict problemele medicale apărute în timpul şederii în străinătate, el putând fi utilizat pentru doar şase luni.

190 de milioane de cetăţeni europeni au card european de sănătate

Peste 190 de milioane de persoane deţin un card european de asigurări sociale de sănătate care le permite să obţină îngrijiri medicale de urgenţă când călătoresc în Uniunea Europeană, Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda. Doar puţin peste 100.000 sunt români, arată datele Comisiei Europene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite